KOMMER TIL GRENSA: Rundt 2000 flyktniger gikk i morges over grensa fra Ungarn og inn i Østerrike etter at landets statsminister har sagt de skal få komme inn. Foto: REUTERS/Laszlo Balogh/NTB Scanpix
KOMMER TIL GRENSA: Rundt 2000 flyktniger gikk i morges over grensa fra Ungarn og inn i Østerrike etter at landets statsminister har sagt de skal få komme inn. Foto: REUTERS/Laszlo Balogh/NTB ScanpixVis mer

Her strømmer flyktningene over grensa til Østerrike

Over 2000 til nå, og det er ventet en dobling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 2000 flyktninger gikk lørdag morgen over grensen fra Ungarn og inn i Østerrike etter at landets statsminister besluttet å slippe dem inn, skriver NTB.

I fire dager har Ungarn nektet flyktningene å dra med tog i Vest-Europa, så det at de nå har satt opp en rekke busser for å transportere dem til Østerrike, kommer som en overraskelse, ifølge BBC.

Ifølge politiet er det ventet at opp mot 2000 flere vil ta seg over grensa til Østerrike i løpet av dagen.

Fryktet arrestasjon Flyktningene fikk natt til i dag klarsignal fra Tyskland og Østerrike om at de var velkommen over grensa fra Ungarn.

Omtrent samtidig rullet en lang rekke busser opp og dannet en kø utenfor togstasjonen i Budapest hvor flere hundre flyktninger har sittet fast de siste dagene.

- På vegne av den ungarske regjeringen er det satt opp gratis buss til den siste byen før grensa til Østerrike, ropte en mann på arabisk gjennom en megafon.

Ifølge BBC, skal flere flyktninger ha diskutert med offentlige ansatte på stedet, i frykt for at bussingen i realiteten var arrestasjon.

Møtt med applaus Bussene ble raskt fylt opp, og jubelen var stor blant mange av passasjerene da de kjørte ut fra stasjonen.

I HOPETALL: 2000 flyktninger har allerede krysset grensa til Østerrike, og det er ventet 2000 til i løpet av dagen. Foto: EPA/HERBERT P. OCZERET/NTB Scanpix
I HOPETALL: 2000 flyktninger har allerede krysset grensa til Østerrike, og det er ventet 2000 til i løpet av dagen. Foto: EPA/HERBERT P. OCZERET/NTB Scanpix Vis mer

Rundt klokka tre i natt begynte bussene å ankomme grensa. Mange av passasjerene var tydelig slitne da de steg ut og gikk til fots i en lang kø over til Østerrike. Hjelpearbeidere delte ut vann og frukt, skriver NTB.

- Vi er glade. Vi vil dra til Tyskland, sa en syrisk mann som oppga å hete Mohammed.

I Østerrike ble flyktningene møtt med applaus fra østerrikere som hadde tatt turen til grensa for å hilse dem velkomne, skriver CNN.

Fastlåst Mange av flyktningene som har oppholdt seg på togstasjonen i Budapest de siste dagene, har sagt at de ønsker å dra til Østerrike og videre til Tyskland.

Derfor understreket Østerrikes statsminister Werner Faymann at han hadde konsultert Tysklands statsminister Angela Merkel før han slapp nyheten om at flyktningene skulle få komme over grensa, skriver NTB.

De siste dagene har tusenvis av flyktninger ikke kunnet ta seg videre fra Ungarn, og europeiske ledere har ikke klart å bli enige om et felles svar på hvem som har ansvar for dem.

Ungarn har insistert på at de ikke kan slippe flyktningene videre inn i Schengen uten de riktige dokumentene, og at de må registreres slik EUs regler tilsier. Men flyktningene har nektet å la seg registrere i Ungarn av frykt for å bli sendt tilbake dit når de eventuelt kommer til Tyskland, slik Dublin-konvensjonen åpner for.

Røde Kors forberedt Etter flere dager der fortvilte flyktninger og migranter har forsøkt å ta seg om bord på tog på stasjonen i Budapest, tok rundt tusen av dem beina fatt og begynte å gå mot Østerrike fredag.

I HØLJREGN: Her ankommer flyktninger grensa til Østerrike i høljregn. Foto: AP/Petr David Josek/NTB Scanpix
I HØLJREGN: Her ankommer flyktninger grensa til Østerrike i høljregn. Foto: AP/Petr David Josek/NTB Scanpix Vis mer

Som svar på dette besluttet ungarske myndigheter å tilby busstransport både til de vandrende menneskene og til alle som var igjen på togstasjonen.

Røde Kors i Østerrike sier at de forventer at hundrevis av flyktninger vil ankomme deres senter i grensebyen Nickelsdorf i løpet av morgentimene lørdag.

- Vi fikk en indikasjon fra myndighetene om at vi kan regne med mellom 800 og 1.500 mennesker. Vi gjør klar senger, telt, mat og varm drikke. Det vil også være helsepersonell til stede, sier talsmann for Røde Kors i provinsen Burgenland i Østerrike.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram