Her strømmer olja ut i Mexicogolfen

Nå skal de prøve å stenge utslippet. Følg livesendingen her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Mexicogulfen og USA er rammet av en omfattende miljøkatastrofe etter at en av British Petroleums rigg Deepwater Horizon brant opp og lekkasjen fra en oljeinstallasjon på havbunnen startet i slutten av april.

BP hevdet først at det lekket 1.000 fat olje om dagen ved ulykkesstedet i Mexicogolfen, før anslaget brått ble oppjustert til 5 000 fat. I videoen kan du følge utslippet. Høyreklikk og velg zoom for å justere størrelsen.

Nå har toppledelsen i selskapet bestemt seg får å få en ende på utslippene. Forslaget vant gjennom i kveld kalles «Top kill» av selskapet, melder CNN. Løsningen innebærer å stoppe utslippene i åpningen av brønnen med 22,7 tonn tyktflytende masse som har dobbelt så tett masse som vann.

Deretter vil BP legge et lokk av sement over brønnen. Løsningen er brukt en rekke ganger ved utslipp over bakken, men aldri forsøkt på havbunnen. Selskapet regner det som 60 til 70 prosent sannsynlig at forsøket lykkes.

TOK EN TITT: Denne ålen var bortom utslippsstedet da Dagbladet fulgte det direkteoverførte utslippet tidligere i dag. Skjermdump: Dagbladet.
TOK EN TITT: Denne ålen var bortom utslippsstedet da Dagbladet fulgte det direkteoverførte utslippet tidligere i dag. Skjermdump: Dagbladet. Vis mer

I USA har oljen som nå treffer land tatt livet av mange dyr og forårsaket store skader og økonomiske skader for fiskerinæringen.

Da Dagbladet fulgte med på den direkte overføringen av oljeutslippet tidligere i dag, dukket en ål opp i ruta som kretset rundt utslippet.

BP har forsøkt en rekke løsninger hittil, blant annet en kuppel som skulle samle opp oljesølet. Så lang har de ikke lykkes.

Les alle sakene om oljeutslippet