Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her studerer Obama angrepet på bin Laden

- Det var mange i rommet som holdt pusten.

FØLGER MED: Barack Obama og visepresident Joe Biden fulgte med på storskjerm, sammen med deler av sikkerhetsstaben og forsvarstopper. Foto: PETE SOUZA/DET HVITE HUS
FØLGER MED: Barack Obama og visepresident Joe Biden fulgte med på storskjerm, sammen med deler av sikkerhetsstaben og forsvarstopper. Foto: PETE SOUZA/DET HVITE HUS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama har ikke sagt så mye om hva han selv tenkte før og under aksjonen mot Osama bin Laden, som endte med at al-Qaida-lederen ble drept.

Han innrømmet imidlertid mandag kveld at han er stolt av det amerikansk etterretning har gjort og det soldatene gjennomførte i den pakistanske feriebyen hvor bin Laden oppholdt seg.

- Som øverstkommanderende kunne jeg ikke være mer stolt enn jeg er i dag.

Og under en pressekonferanse i Det hvite hus sa hans antiterrorrådgiver John Brennan at Obama hadde stort mot som tok sjansen på å gjennomføre angrepet.

Så på storskjerm Bildene i denne saken viser en åpenbart spent og fokusert president.

De er tatt av Obamas egen presseavdeling og er lagt ut på Flickr.

KASTET DRESSJAKKA: President Barack Obama valgte å droppe dressjakka i de avgjørende timene. Foto: PETE SOUZA/DET HVITE HUS
KASTET DRESSJAKKA: President Barack Obama valgte å droppe dressjakka i de avgjørende timene. Foto: PETE SOUZA/DET HVITE HUS Vis mer

Bildene er fra møtene i Situation Room i forkant av aksjonen - og viser også Obama og hans stab mens angrepet pågår.

Brennan sier at presidenten selv fulgte med på aksjonen, via direktebilder fra soldatene i felten.

- President Obama fulgte situasjonen direkte. Det var mange som holdt pusten og det var en stillhet. Da vi ble informert om at de hadde gått inn, var det en stor lettelse og presidenten var lettet da våre folk ikke var skadd. «We got him,» sa presidenten, forteller Brennan.

- Det var trolig en av de mest angstfylte periodene i livet til de som var samlet her. Minutter føltes som dager, sa Brennan ifølge Vanity Fair.

Nok et Trump-kort Ekspertene tror Obama vil nyte godt av at bin Laden nå er drept og at det kan gi ham styrke inn i valgkampen.

En som har vært på Obama-jakt den siste uka er den mulige presidentkandidaten Donald Trump. Han har gjentatte ganger forsøkt å så tvil om Obama er født i USA - noe som er en forutsetning for å kunne bli valgt.

SPENT: Barack Obama i Situation Room i Det hvite hus. Foto: PETE SOUZA/DET HVITE HUS
SPENT: Barack Obama i Situation Room i Det hvite hus. Foto: PETE SOUZA/DET HVITE HUS Vis mer

Til slutt måtte Obama-administrasjonen smelle fødselsattesten i bordet.

Selv om Obama onsdag i forrige uke uttalte at han ikke var særlig lysten på å bruke energi på påstandene.

- Vi har bedre ting å gjøre. Jeg har bedre ting å gjøre. Vi har ikke tid til slikt tull. Vi har større saker å fokusere på. Viktigere saker, sa Obama.

Han fulgte da den avsluttende planleggingen av angrepet som natt til mandag fjernet Osama bin Laden.

FORBEREDER TALEN: Her gjør Barack Obama seg klar til å fortelle verden at Osama bin Laden er drept. Foto: PETE SOUZA/DET HVITE HUS
FORBEREDER TALEN: Her gjør Barack Obama seg klar til å fortelle verden at Osama bin Laden er drept. Foto: PETE SOUZA/DET HVITE HUS Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!