Corona i Europa:

Her stuper smitten

Flere europeiske land har de siste dagene nådd flere dystre milepæler, men enkelte steder stuper smitten.

HERJER: Coronaviruset herjer i Europa - men enkelte steder stuper smitten. Her fra Østerrike. Foto: Shutterstock / NTB
HERJER: Coronaviruset herjer i Europa - men enkelte steder stuper smitten. Her fra Østerrike. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pilene pekte lenge i riktig retning i Europa, hvor vaksinasjonsdekningen gikk opp og smittetallene ned. Land etter land lettet på smitteverntiltak, og hverdagen for millioner av mennesker begynte å likne normalen.

Få måneder seinere, i starten av november, slo Verdens helseorganisasjon (WHO) igjen alarm. Nok en gang var Europa det stedet i verden med mest smitte.

- Vi er på et nytt kritisk punkt i pandemien. Dersom vi ikke endrer kurs, vil vi oppleve ytterligere en halv million coronarelaterte dødsfall i Europa og Sentral-Asia innen første februar 2022, advarte WHOs Europa-sjef Hans Kluge.

I slutten av november, da omikronvarianten av coronaviruset fikk fotfeste i Europa, ble smittetrykket ytterligere forsterket - en variant som ifølge WHO sprer seg vesentlig raskere enn tidligere mutasjoner.

Men samtidig som flere land passerer nye, dystre milepæler, stuper smitten enkelte steder. Slik er smittesituasjonen i Europa nå:

Åpner samfunnet

Det har blitt satt flere smitterekorder i Norge denne måneden, både i Oslo og nasjonalt. Toppen ble nådd 15. desember, da det ble registrert 6003 coronasmittede på ett døgn. Siden har smittetallene gradvis gått nedover, og fredag ble det registrert 4312 nye smittede.

Det kan skyldes at de kontaktbegrensende tiltakene som ble innført onsdag forrige uke, har effekt på smittetrykket.

- Det er gledelig å se at smittetallene ikke øker. Det kan være et tegn på at tiltakene virker, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol til Dagbladet tirsdag.

OMIKRON: Verdens helseorganisasjon (WHO) tror omikronvarianten av coronaviruset allerede er til stede i de fleste av verdens land. Spredningen skjer i høy hastighet. Video: AP Vis mer

I Østerrike er smittesituasjonen bedre enn på lenge. Mandag rapporterte helsemyndighetene om under 1800 nye smittetilfeller, noe som er det laveste siden oktober.

I slutten av november var landet oppe i hele 13 000 daglige tilfeller. Landet stengte helt ned i knappe tre uker - noe som tilsynelatende ga resultater. 12. desember ble restriksjonene opphevet for vaksinerte.

Østerrike har innført strenge regler for tilreisende, for å unngå en ny smittebølge. Tilreisende må vise vaksinasjonsbevis eller dokumentere at de er friske etter smitte for å slippe inn i landet, samt framlegge en negativ PCR-test.

Også i Belgia er smittetrenden synkende. Regjeringen har dog valgt å innføre noen tiltak for å holde omikronvarianten under kontroll. Det innebærer blant annet at kinoer og teatre må stenge, mens museer, biblioteker og treningssentre fremdeles får holde dørene åpne.

- Massiv femte bølge

Situasjonen er imidlertid ikke den samme i hele Europa - flere steder er trenden fremdeles stigende.

Det inkluderer blant annet Danmark, som tirsdag satte ny døgnrekord med over 13 000 nye smittetilfeller. Også i Sverige - som lørdag innførte flere nye tiltak - er smittetrykket høyt.

I Nederland ble det 18. desember innført en omfattende nedstengning. De nye restriksjonene innebærer at alle ikke-essensielle forretninger må stenge. Restauranter, treningssentre, kinoer kommer også til å måtte holde stengt de neste ukene. Også antall besøkende som en husholdning kan ha på en gang, reduseres fra fire til to unntatt på julaften og første juledag.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer

Tysklands helseminister Karl Lauterbach frykter at landet står overfor en femte smittebølge drevet fram av omikronvarianten.

- Jeg forventer en massiv bølge. Vi må anta at omikronvarianten, som vi nå står overfor, og som vi etter mitt syn ikke kan hindre, vil utgjøre en kraftig utfordring for vårt helsevesen og for samfunnet som helhet, sa han forrige uke og understrekte at følgene for samfunnet kan bli store selv om symptomene på sykdommen kan vise seg å være svakere.

Over 100 000 smittede

De siste 24 timene har Storbritannia registrert rekordhøye 119 789 smittetilfeller, skriver Sky News. I tillegg har ytterligere 147 personer dødd med corona.

Frankrike rapporterer om over 91 000 smittede, noe som er det høyeste antallet i løpet av et døgn siden pandemiens start - det til tross for at lanet innførte strenge tiltak tidligere denne måneden.

- Dagens smittetrykk er ikke bra, sier helseminister Olivier Véran, ifølge Reuters.

Også Italia registrerte torsdag det høyeste tallet hittil i pandemien, med 44 600 påviste smittetilfeller. Den forrige smitterekorden ble satt i november i fjor med 41 000 tilfeller. Regjeringen gjeninnfører påbud om munnbind utendørs som følge av smittesituasjonen. I tillegg må folk ha coronapass for alt fra museumsbesøk til offentlig transport. Nyttårsfeiringer utendørs blir forbudt, og diskoteker må holde stengt ut året.

Tirsdag nådde også Spania en ny smittetopp, med nesten 50 000 registrerte tilfeller. Den tidligere toppnoteringen var fra januar, med 44.357 nye tilfeller.

Flertallet av de nye smittede får bare milde symptomer, opplyser landets helsedepartement.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer