Her styrter ildkula mot Odda

En video fra Oslo filmet da en meteoride krasjet mot et område ved Odda i 67.000 km/t.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Har du funnet noe som kan være en meteoritt? Kontakt Dagbladet på epost 2400@db.no, sms/mms 2400 eller telefon 24 00 00 00.

— Vi har en en god del bilder og observasjoner der vi kan se hvor ildkulen har gått. I tillegg er det registrert infralyd langt ned i atmosfæren, og vi ser også at hastigheten er lav, noe som er gunstig for at meteoriden skal komme ned til jorden, sier Steinar Midtskogen i Norsk Meteornettverk til NRK.

Norsk Meteornettverk ber folk være oppmerksomme ved Ringdalsvatnet i Odda. Der kan det ha regnet meteoritter denne uka.

Onsdag kveld, klokka 19.33 etter beregninger fra meteorittnettverket, gikk en meteor opp i ild på himmelen like ved grensa til Hardangervidda nær Odda i Hordaland.

Ildkulen beskrives som blågrønn i fargen og var synlig i tre til fire sekunder. Ildkula skal ha kommet inn helt vest på Hardangervidda, og eksplodert om lag 25 kilometer over fjellet rundt 14 kilometer nordøst for Odda.

Man er ikke helt sikre på nøyaktig hvor dette har skjedd, men det skal altså være rundt Ringdalsvatnet.

Infralydradaren i Løten, 275 kilometer unna, fanget trykkbølgen 14 minutter etter eksplosjonen. Data derfra tyder på at den var rundt 25 kilometer over bakken da det skjedde, noe som gir gode muligheter for at mindre deler har falt ned på bakken som meteoritter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.