Helikopterulykken:

Her styrtet helikopteret

Helikopteret ligger vanskelig til i en fjellskrent. Dårlig vær kan gjøre etterforskningen vanskeligere.

ULYKKE: Helikopteret kolliderte i en fjellside. En kvinne og en mann omkom i ulykken. Foto: Gisle Jørgensen / NRK
ULYKKE: Helikopteret kolliderte i en fjellside. En kvinne og en mann omkom i ulykken. Foto: Gisle Jørgensen / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er et helikopter av typen Robinson 44 som havarerte i går på vei fra Røldal skisenter til Karmøy. En kvinne og en mann i 40-åra omkom etter at helikopteret kolliderte i en fjellvegg i Røldalsfjellet i Hordaland.

Ifølge Stavanger Aftenblad var det venner eller pårørende av de to som kontaktet politiet.

Redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen opplyser til avisa at de to i helikopteret hadde kontakt med bekjente rundt til minutter etter at de tok av fra Røldal.

Helikopteret ligger i en fjellskrent nord for hytta Eksjeflota.

Det skal ikke være snøskredfare i området, men at helikopteret ligger i en fjellside kan by utfordringer for etterforskerne.

Havarikommisjonen ønsker å få vraket vekk fra området så fort som mulig.

- Vi håper på å få hentet ned vraket med helikopter i dag. Det er meldt dårligere vær i morgen. Det blir mer komplisert å etterforske ulykken jo lenger tid det går. Hvis det snør mer blir det absolutt vanskelig, sier havariinspektør Tor Nørstegård i Statens havarikommisjon til Dagbladet.

Han håper været vil holde seg slik at et helikopter vil komme fram til ulykkesstedet.

JOBBER PÅ STEDET: Politiet og sivilforsvaret jobber på stedet, og håper å få fraktet ned helikotperet i løpet av dagen. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
JOBBER PÅ STEDET: Politiet og sivilforsvaret jobber på stedet, og håper å få fraktet ned helikotperet i løpet av dagen. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

- Å frakte vekk vraket vil ta kort tid hvis helikopteret først kommer fram og man får satt slynger på det, sier han.

Ulykkeshelikopter

- Helikopteret har truffet et fjell og har havnet i et vanskelig tilgjengelig fjellterreng, ifølge Nørstegård.

Han er ikke ukjent med helikoptertypen som havarerte.

- Det er en mye brukt flytype og brukes ofte av folk med litt mindre erfaring, sier han.

Robinson-helikoptre har vært i produksjon siden 1979 og modellene har vært involvert i en rekke hendelser og ulykker både i Norge og i utlandet.

Havarikommisjonen har avgitt rapport på 15 hendelser og ulykker der et helikopter av typen Robinson 44 har vært involvert siden år 2000. Regner man med søstermodellen R22 har Havarikommisjonen avgitt 18 rapporter.

- Det har vært ulike årsaker hver gang. Det er for tidlig å si noe om hva som kan ha vært årsak til ulykken, sier Nørstegård.

HELIKOPTER: Innsatsleder Øystein Torsnes forteller om vanskelige forhold i fjellet, og at de må vente med å hente ut de to omkomne etter at et helikopter havarerte i Røldalsfjellet i Hordaland. Video: Theo Aasland Valen Vis mer

Vanskelig å finne årsak

- Vi venter på teknisk bistand fra kriminalteknisk i Vest politidistrikt og fra Havarikommisjonen, sier Terje Kvalvik, lensmann i Hardanger, til Dagbladet i 12.30-tida.

Politiet jobber med å sikre åstedet for ulykken og forsøker å komme i kontakt med vitner til havariet. Ifølge lensmannen er det lite håp om vitner til ulykken som skjedde i et avsidesliggende område.

- Vi ønsker å komme i kontakt med vitner til avgangen fra Røldal klokka 15.30 søndag. Politiet er veldig takknemlige for tips, sier han.

Ifølge Kvalvik vil det ta lang tid å finne ut hva som kan ha vært årsak til ulykken.

- Når vi ikke har vitner vil det ta lang tid. Helikopteret ligger vanskelig til i en fjellside så det er utfordringer knyttet til etterforskningen, sier han.

Nørstegård i havarikommisjonen forteller at de jobber med å samle mest mulig av informasjon om vær og mulige vitner.

- Hvis vi får ned vraket vil dette bli undersøkt nærmere, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer