Her styrtet Josephine i døden

GEIRANGER (Dagbladet): Her ved foten av det stupbratte Flydalshornet ble Josephine Grubben (18) i går funnet død. Den turglade jenta var sjanseløs da hun falt fra fjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Josephine Grubbens familie har deltatt i letingen helt siden fredag kveld. Selv om de har stålsatt seg på det verste, valgte de i likhet med letemannskapene å klamre seg til håpet om at familiens yngstedatter hadde klart å holde seg i live i det barske fjellandskapet ovenfor den vakre Geirangerfjorden. Men i går fikk de det tragiske budskapet fra politiet.

Takker politiet

- Vi er selvsagt dypt ulykkelig over det som har skjedd. Men samtidig føler vi lettelse over at Josephine ble funnet, sier Grubben-familiens talsmann, Hans Brouwer til Dagbladet. Brouwer, som er avdødes svoger, sender på vegne av familien en stor takk til politi og letemannskaper.

- Vi er dem stor takk skyldig. De har vært helt enestående og vist en innsatsvilje jeg ikke trodde var mulig å framvise, sier Brouwer.

Familien samlet seg i går på Hotell Utsikten, stedet hvor Josephine jobbet som sommerhjelp før hun etter planen skulle starte datastudier i Amsterdam til høsten. I tillegg til lokalt politi, var også en prest til stede for å snakke om tragedien som har rammet familien. Familien mottok dødsbudskapet med dyp sorg, men også med lettelse over at Josephine omsider ble funnet.

Klokka 14.35 i går fant en lokal heimevernsoldat den døde jenta i ei steinur ved foten av 1112 meter høye Flydalshornet. Politiet mener hun har ligget i ura siden hun forsvant fra Hotell Utsikten i Geiranger torsdag morgen i forrige uke. Alt tyder på at hun døde momentant da hun falt nedover den steile fjellveggen.

Da hun forlot hotellet hvor hun hadde sommerjobb, fortalte hun at hun skulle på tur opp mot Storseterfossen. Mens fossen ligger et par kilometer nord for hotellet, ligger funnstedet rundt tre kilometer i sørlig retning fra hotellet.

Livsglad jente

- Hvor hun har gått etter at hun forlot hotellet, vet vi ikke. Det blir bare spekulasjoner om vi skal antyde noe, sier lensmann i Stranda og Norddal, Jens-Arne Hessegjerde.

Josephine Grubben er beskrevet som ei svært livsglad og sporty jente. Hun elsket å gå i fjellet og var alltid først til toppen. Til tross for at hun kom fra flate Nederland, var den reiseglade jenta vant til å gå i bratte fjell andre steder i verden.

Totalt har rundt 1000 personer fra blant annet Røde Kors, Heimevernet, politiet og sivilforsvaret deltatt i letingen etter den savnede nederlenderen. I går framhevet lensmann Hessegjerde deres innsats.

- Det er helt fantastisk å ha registrert hvordan alle disse menneskene har stått på i løpet av disse dagene. Dette har vært et skikkelig teamwork, sier Hessegjerde.

Lensmannen nektet å gi opp tanken på at Josephine kunne være i live. Så seint som to timer før hun ble funnet, presiserte han overfor Dagbladet at søket fortsatt var rettet inn mot å finne en person som var i live. Håpet lå blant annet i at Josephine var godt trent og fjellvant, samt at det har vært usedvanlig varmt i dagene etter at hun forsvant. Varmt var det også i går, men akkurat da den omkomne ble båret vekk fra funnstedet, begynte regnet å øse ned over Geiranger.

- Jeg er lettet over at saken nå er løst. Samtidig er det trist at det endte som det endte, sier Hessegjerde til Dagbladet.

Den døde jenta ble i går fraktet til Ålesund, der hun vil bli obdusert i løpet av dagen.

Det var i går usikkert når familien kan bringe henne tilbake til Nederland.

INGEN SJANSE: Josephine Grubben ble i går funnet død ved foten av det 1112 meter høye Flydalshornet. Hun var sjanseløs etter et fall på flere hundre meter ned den bratte fjellsida.
BÆRES VEKK: I gråværet over Geiranger ble Josephine Grubben i går ettermiddag båret inn i en ventende bil av seks politifolk.