I MATKØ: En ny Amnesty-rapport kommer det fram at regjeringsstyrker bevisst sulter sivile som en del av krigføringen. Her står tusenvis av mennesker i matkø i flyktningleiren Yarmouk i Damaskus. Foto: AP Photo / UNRWA
I MATKØ: En ny Amnesty-rapport kommer det fram at regjeringsstyrker bevisst sulter sivile som en del av krigføringen. Her står tusenvis av mennesker i matkø i flyktningleiren Yarmouk i Damaskus. Foto: AP Photo / UNRWAVis mer

Her sultes flyktningene som bevisst krigsstrategi

Rystende rapport beskriver forbrytelser mot menneskeheten i syrisk flyktningeleir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble et av FNs forsøk på å ta seg inn i flyktningeleiren Yarmouk i den syriske hovedstaden Damaskus igjen hindret av vold. 

Det er den niende dagen på rad at forsøkene på å få forsendelsen er stoppet, sier en oppgitt FN talsmann Christopher Gunness i en uttalelse.

De siste dagene har 130 organisasjoner gått sammen i en stor kampanje hvor de krever umiddelbar humanitær adgang til de sivile i Syria.

Rystende bilder fra den krigsherjede flyktningeleiren som ligger i utkanten av Damaskus har sirkulert i sosiale medier.

Omfanget av den menneskelige lidelsen i leiren er imidlertid mye verre enn det som så langt har kommet fram, understrekes det i en fersk rapport fra Amnesty International som har fått navnet  «Squeezing the life out of Yarmouk: War crimes against besieged civilians».

Bevisst sulting av sivile
Ifølge rapporten bruker de syriske regjeringsstyrkene bevisst utsulting av sivile som en del av krigføringen. 

- Livet i Yarmouk har utviklet seg til en desperat kamp mot sultedød for i underkant av 20.000 sivile som er fanget i en felle uten fluktveier, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International.

I rapporten hevdes det at det i leiren er forhold som kommer inn under kategorien forbrytelser mot menneskeheten.

Flyktningeleiren ble beleiret i desember 2012. Etter dette slapp stadig færre inn i leiren med mat.

I juli i fjor stoppet de alle leveranser inn i leiren.

Siden da har verken mat, medisiner eller andre varer sluppet inn til den lidende sivilbefolkningen.

Så å si alle matlagre i leirene er nå tømt. Et kilo ris koster 600 kroner, penger nesten ingen har.

Overfor Amnesty beskriver innbyggerne hvordan de overlever ved å spise planter som vanligvis er forbeholdt husdyr.

- Et vanlig «måltid» er også vann med krydder, forteller en av innbyggerne.

For å overleve har folk blitt tvunget til å spise hunder og katter.

Som om ikke det skulle være nok utsetter innbyggerne seg for livsfare mens de forsøker å skaffe seg mat. Ifølge Amnesty International angripes leirens befolkning av snikskyttere hvis de tar seg til markene i utkanten av leiren i leting etter noe de kan spise.

128 sultet i hjel Minst 60 prosent av innbyggerne er nå underernært.  128 dødsfall knyttes direkte til sult, andre har død av sykdom etter å ha spist fordervet elle giftig kost.

Barn og eldre blir hardest rammet. 18 barn, flere av dem spedbarn, har mistet livet som følge av beleiringen.

Yarmouk er opprinnelig et område for palestinske flyktninger fra 1948, men har siden krigen også huset syrere på flukt i eget land, skriver NTB.

Under beleiringen har selv skoler, sykehus og en moské, bygninger som har vært tilholdssted for internt fordrevne, blitt bombet, ifølge Amnesty. FN har flere ganger bedt det syriske regimet om å oppheve beleiringen