Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Her surfer bussjåføren på Facebook mens han kjører

Med fullastet buss midt i rushtiden i Tromsø. - Fullstendig uakseptabelt, sier busselskapet.

 TATT PÅ FERSKEN:  Her blir bussjåføren tatt på fersken idet han trykker på mobilen og kjører bussen samtidig. Foto: Daniel Nåkkve Nilssen
TATT PÅ FERSKEN: Her blir bussjåføren tatt på fersken idet han trykker på mobilen og kjører bussen samtidig. Foto: Daniel Nåkkve Nilssen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys) - Jeg ble først oppmerksom på at han (bussjåføren, journ. anm) hadde mobilen fremme da vi svingte inn ved Universitetet i Tromsø. Deretter hadde han den fremme i et par minutter, mens han tydeligvis scrollet nedover på Facebook og klikket seg inn på ting, sier Daniel Nåkkve Nilssen (25) til Nordlys.

Nilssen ble sjokkert over det han oppdaget, og hentet frem siden egen mobil og fikk dokumentert hendelsen.

- Jeg satt helt fremme på setet til høyre for førersetet, så jeg hadde god utsikt. Bussen var på dette tidspunktet fullastet med passasjerer, som den alltid er når det er vaktskifte på sykehuset.

Tatt i fart i rushtid Nilssen var selv på vei til jobben på Universitetssykehuset i Nord-Norge avd. Tromsø, da han oppdaget at bussjåføren surfet på Facebook.

- Bildet er litt dårlig fordi jeg har en gammel mobil, men du ser tydelig den blåe stripa øverst på telefonen, og det hvite feltet under. Jeg så selv at han klikket seg inn på enkelte ting. Bildet er tatt på mandag rundt kl 1400 mens bussen kommer i svingen mellom Universitetet og Universitetssykehuset - to av de største arbeidsplassene i Tromsø, sier han til Nordlys.

I bakgrunnen ser man overgangen mellom Medisinsk Fakultet på UiT og UNN, og bildet viser også tydelig at det er tatt i fart.

Politiet sier til Nordlys at de åpner etterforskning av sjåføren.

- Fullstendig uholdbart Da Nordlys først kontakter fungerende daglig leder i bussselskapet Nobina, Hallgeir Austlid, angående bildet reagerer han først med å si at han tror bildet må være tatt i ro på en holdeplass.

Men da han konfronteres med hva man ser i bakgrunnen (overgangen mellom Medisinsk fakultet og UNN), skjønner også Austlid at dette umulig kan være tatt på en holdeplass - nærmeste holdeplass ligger nemlig et stykke unna akkurat dette stedet.

 - Ja, når du sier det slik så ser ut som om dette er tatt i fart. Det er selvsagt fullstendig uholdbart. Gi meg litt tid så skal jeg få sjekket dette nærmere.

Vil få følger for sjåføren Austlid tar kontakt med Nordlys like etterpå. Da er han klar på at dette er en uakseptabel oppførsel fra sjåførens side.

 - Dette er uakseptabelt, det er egentlig ikke mer å si. Vi kommer nå til å forsøke å finne ut hvem som var sjåfør på ruta, og ta dette opp med den aktuelle sjåføren. Slik skal ikke forekomme, og er også noe som reguleres i lovverket, sier han.

Daniel Nåkkve Nilsen setter pris på at Nobina nå lover å ta saken videre.

 - Det er ansvarlig gjort av dem. For det skal jo ikke skje at bussjåfører skal utsette passasjerene sine for en slik risiko, sier Nilssen.

Rystet Distriktsleder i Trygg Trafikk, Elsa Klemetsen, er rystet over episoden, men opplyser at det dessverre ikke er et enkelttilfelle.

- Jeg har fått rapporter om liknende hendelser tidligere, og har selv snakket til en bussjåfør som tastet på telefon mens han kjørte, opplyser Klemetsen.

 - Det er en grunn til at det er ulovlig. Problemet gjelder ikke bare bussjåfører, men det er klart at de har ansvar for passasjer, i tillegg til at de har et stort kjøretøy som kan være farlig for fotgjengere og andre trafikanter, legger hun til.

Store mørketall Klemetsen frykter at det finnes store mørketall, og får støtte av UP-sjef i Troms og Finnmark, Geir Marthinsen.

- Det er ingen tvil om at her finnes det store mørketall. Det er vanskelig å dokumentere, og det går langt mellom hver gang vi klarer det, forteller Marthinsen.

Han synes det er voksent av Nobina å ta saken videre, men minner om at uoppmerksomhet er skyld i mange ulykker og betegner mandagens episode som trist.

- Det er trist at en sjåfør som ratter et så stort kjøretøy ikke har større respekt for jobben han gjør, og den risikoen han utsetter seg selv og andre for, sier UP-sjefen som tar forbehold om at bussen var i fart da mobiltastingen forekom.

Hos politiet utelukker de ikke at det kan bli opprettet sak, om det finnes tilstrekkelig bevis.

- Dette er en sak som vi kan komme til å forfølge. Om bevisene er gode nok kan det bli en straffeutmåling for sjåføren, bekrefter etterforskningsleder Hans Martin Moen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!