Her suser «Curiosity» ned mot Mars

Ble knipset av en satellitt under de «sju minuttene med skrekk».

LANDET: Mars-satellitten Mars Recoinnaissance Orbiter (MRO)  tok et bilde av «Curiosity» mens den dalte ned mot Mars. Foto: NASA / JPL / University of Arizona
LANDET: Mars-satellitten Mars Recoinnaissance Orbiter (MRO) tok et bilde av «Curiosity» mens den dalte ned mot Mars. Foto: NASA / JPL / University of Arizona Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONGYEARBYEN (Dagbladet): En ny æra i utforskning av Mars startet i dag, da NASAs nye rover «Curiosity» gjennomførte en halsbrekkende, men vellykket landing på overflaten.

Da kapselen med roveren først smalt inn i atmosfæren, i en hastighet flere ganger enn en riflekule, farte den som en ildkule over Mars-landskapet. På det meste var temperaturen 2100 grader, noe som er høyere enn overflaten til sola.

Først elleve kilometer over bakken, etter at varmeskjoldet hadde tatt unna den verste påkjenningen, var hastigheten tilstrekkelig lav til at fallskjermen kunne utløses uten å brenne opp. Denne delen av landingen ble fotografert fra oven, av kameraet HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) om bord satellitten Mars Reconnaissance Orbiter. - Fungerer perfekt Bildet er ikke bare en stilig kuriositet, men kan gi verdifull informasjon om nedstigningen til den atomdrevne sekshjulingen.

- Fallskjermen ser ut til å være fullstendig oppblåst, og fungerer perfekt. Detaljer i fallskjermen er synlige. Snorene fra fallskjermen til kapselen er ikke synlig, som de var da [romsonden] Phoenix [landet i 2008]. Det kan skyldes forskjeller i belysningsvinkelen, opplyser teamet i en pressemelding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer