Her suser et objekt rett forbi Anders (34) under fallskjermhoppet

Eksperter hevder det er en meteoritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fallskjermhopper Anders Helstrup (34) lette en hel sommer etter objektet som holdt på å treffe ham i lufta.

Under et hopp en sommerdag i 2012 kommer noe som ligner på en stein i full fart ned fra himmelen, 1000 meter over bakken. To hjelmkamera filmet det hele.

Se video øverst i saken!

Med seg i søket etter objektet hadde han Norsk meteornettverk, Morten Bilet og Hans Amundsen.

Vil ha hjelp Nå, snart to år etter hendelsen, har fallskjermhopperen lagt ut videoen, som også var tema i NRK-programmet «Schrödingers katt» i går.

- Hensikten med å legge ut videoen nå er at vi ønsker hjelp til å finne den, sier Helstrup til Dagbladet.

Han vil finne det han tror er en meteoritt for å oppklare mysteriet.

-  Vi trenger også flere blikk på videoen som kan analysere, verifisere og komme med nye perspektiver på hvor meteoritten kan ha falt, sier han.

Han tror objektet kan ligge i området rundt Kjølsætra i Østre Æra, sør for den sivile flyplassens rullebane.

- Høyst sannsynlig fra rommet - Det har haglet såpass mye meteoritter på Østlandet de siste åra at man må lure på om det faller langt flere meteoritter enn tidligere anslått. Store undersøkelser tyder dessuten på at det de siste åra har falt flere meteoritter på jorden enn tidligere, sier astorfysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Dagbladet.

Han jobber med dette temaet sammen med science fiction-forfatter og meteorittleter Anne Mette Sannes og sammen skriver de en e-post til Dagbladet der de forklarer:

- Objektet beveger seg svært fort, 300 kilometer i timen er et greit estimat. I utgangspunktet er det vanskelig å vurdere hva det kan være, men filmen er såpass god og enkeltbildene viser såpass bra detaljer at dette høyst sannsynlig er en fallende stein fra rommet, mener de.

Det har vært flere rapporter de siste åra om mennesker som har sett fallende objekter som kan ha vært meteoritter, men med unntak av den rundt fire kilo tunge steinen som nesten traff en mann i hodet ved Moss i 2006, har ikke disse blitt funnet.

- De har heller ikke blitt filmet fordi ingen ville rukket å finne frem et kamera. Steinen som falt i snøen en meter fra en mann i Nesna i Nordland i 1942, ble trolig også et sett fall.

Da en halvkilos meteorittstein datt ned i kolonihagen på Rodeløkka i Oslo for to år siden, ble Røed Ødegaard svært begeistret.

Andre eksperter er ikke i tvil om at det er en meteoritt.

- Det kan ikke være noe annet. Formen er typisk for meteoritter, frisk bruddflate på den ene sida, den andre sida er avrunda, sier geolog Hans Amundsen til NRK.

Stor fart Steiner fra rommet kommer inn i atmosfæren med mellom 40 000 og 150 000 kilometer i timen og lyser intenst på veien gjennom atmosfæren fordi luften rundt disse blir kraftig sammenpresset og oppvarmet.

- Temperaturen blir så høy at betydelige deler av steinen fordamper. Fra bakken ser vi da den glødende steinen og den svært hete luften rundt denne som en ildkule, sier Røed Ødegaard til Dagbladet.

Når steinen kommer ned i de tettere atmosfærelagene, mellom to og fire mil over bakken, blir steinen som regel sprengt i mange småbiter av luftmotstanden. Disse bitene faller videre mot bakken med noen hundre kilometer i timen.

Da går det altfor sakte til at luften eller steinen gløder og steinen er i den såkalte mørke fasen.

Amundsen sier de er i ferd med å lage en nettside slik at folk kan være med å lete etter steinen.

KART: Anders Helstrup mener det han tror er en meteoritt kan befinne seg her. Skjermdump: Google maps
KART: Anders Helstrup mener det han tror er en meteoritt kan befinne seg her. Skjermdump: Google maps Vis mer