Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongehusets pengebruk:

Her svarer kronprinsen på spørsmål om lovbrudd og hemmelighold

Dagbladet møtte kronprinsparet.

Bare ett svar å få: I går skrev Dagbladet at flere eksperter på offentlige anskaffelser mener at hoffet har brutt loven i en årrekke. Kronprinsparet stilte til intervju om saken, men det var bare ett svar å få. Reporter: Eiliv Frich Flydal / Video: Emilie Rydning / Foto: Nina Hansen Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«-Hoffet bryter loven» lød forsiden i gårsdagens Dagbladet, der anbudsekspertene Marianne Dragsten og Robert Myhre vurderte Det kongelige hoffs anskaffelser over flere år.

To jusprofessorer mener at også hoffet omfattes av Lov om offentlige anskaffelser. Hoffet gjør årlig innkjøp for flere titalls millioner kroner.

Men undersøkelser Dagbladet har gjort, viser at flere store oppdrag ikke er å spore i den nasjonale kunngjøringsdatabasen Doffin.

DAGBLADET I GÅR
DAGBLADET I GÅR Vis mer

Hoffet, som har ansvaret for den offisielle driften av kongehuset og understøtter de kongeliges virksomhet, sier selv at loven ikke gjelder for dem. Dagbladet har bedt hoffet legge fram dokumentasjon på de vurderingene som er gjort. Det har ikke hoffet lagt fram.

Kronprins Haakon møtte avisa utenfor Sagene kirke i Oslo i går ettermiddag.

(Se video av intervjuet øverst i saken.)

- Flere av landets fremste eksperter mener at hoffet bryter loven. Hva tenker du om det?

- Jeg har skjønt det slik at du har opprettet en god kontakt med hoffet angående disse spørsmålene. Og jeg tenker det er mest naturlig at videre spørsmål rundt denne saken blir rettet dit, sier kronprins Haakon.

Den siste måneden har Dagbladet sendt hoffet en rekke spørsmål som ikke er besvart.

Blant dem gjelder flere en kontrakt til 6,9 millioner kroner, med et malerfirma der eieren var under politietterforskning. Oppdraget ligger ikke i den offentlige basen for innkjøp, Doffin. Der skal oppdrag for over 1,3 millioner kroner legges ut, ifølge Dragsten og Myhre. Hoffet har ikke svart på spørsmål om hvorfor oppdraget ikke er lagt ut.

Slottsforvalteren gikk av i april, etter at Dagbladet sendte en rekke spørsmål om malerjobben og avtalen. De fleste spørsmålene står fremdeles ubesvarte.

- Dette er jo din stab, som kronprins og tronarving. Har du ikke en oppfatning om det selv?

- Jeg skjønner at dere har opprettet en god kontakt med hoffet rundt disse spørsmålene. Så da tenker jeg at det er naturlig at dere også kan stille spørsmål til dem, sier kronprinsen.

INTERVJU: Kronprinsparet under intervjuet. Kommunikasjonsrådgiver Liv Anette Luane og konstituert kommunikasjonsjef Ole-Edvard Wold-Reitan følger med. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INTERVJU: Kronprinsparet under intervjuet. Kommunikasjonsrådgiver Liv Anette Luane og konstituert kommunikasjonsjef Ole-Edvard Wold-Reitan følger med. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hoffet har egne retningslinjer for innkjøp. Da slottsforvalteren gikk på dagen i april, opplyste hoffsjef Gry Mølleskog at retningslinjene var brutt. Nå vil ikke hoffet svare på hvilke andre brudd på retningslinjene som er oppdaget de siste åra.

Hoffet holder også tilbake en rekke opplysninger om pengebruken på statlige eiendommer og hvem som er underleverandører.

- Hoffet ønsker ikke å vise åpenhet om hvordan de bruker og forvalter offentlige midler. Synes du det er greit?

- Nå skjønner jeg at du har opprettet en god kontakt med hoffet når det gjelder disse spørsmålene. Og derfor så tenker jeg at det er naturlig at du stiller videre spørsmål rundt denne saken dit.

Dagbladet spurte også kronprinsen om han ønsket endringer rundt praksisen, men intervjuet ble avbrutt av hoffets kommunikasjonsavdeling.

BESØKTE SAGENE: Kronprinsparet besøkte Sagene i Oslo i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BESØKTE SAGENE: Kronprinsparet besøkte Sagene i Oslo i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Svekker kongehuset

Bevilgningene til kongehuset styres fra kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. Flere folkevalgte der ber hoffet starte å følge loven så raskt som mulig.

- Det er en grunn til at vi har lover og regler om offentlige anskaffelser. Det kongelige hoff må starte å følge denne loven nå, sa Willfred Nordlund (Sp) i går.

Nordlund er Stortingets saksordfører for midler til kongehuset, over 300 millioner årlig, pluss ekstrabevilgninger.

KREVER ENDRING: - Hoffets opptreden svekker kongehuset, sier stortingsrepresentant Wilfred Nordlund (Sp). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KREVER ENDRING: - Hoffets opptreden svekker kongehuset, sier stortingsrepresentant Wilfred Nordlund (Sp). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Et folkevalgt kongehus må ta vare på sin egen legitimitet. Hoffets opptreden er uakseptabel og svekker kongehuset, som er det motsatte av det jeg ønsker, sa Nordlund.

Ap: - Følg loven

- Bruker man offentlige penger slik hoffet gjør, så forventer jeg både at man følger loven og viser åpenhet. Når det ikke finnes noe unntak i forskriftene, så må hoffet også følge loven, sier stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) til Dagbladet.

Lauvås sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen, som styrer pengestrømmen til hoffet, sammen med Nordlund (Sp).

- FØLG LOVEN: Arbeiderpartiets Stein Erik Lauvås.
- FØLG LOVEN: Arbeiderpartiets Stein Erik Lauvås. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media