Her svarer presidentkandidaten Dagbladet på norsk

Den «hotteste» presidentkandidaten lærte seg norsk for å kunne lese bøkene til Erlend Loe.

DEN NORSKE PRESIDENTEN: Demokratenes presidentkandidat, Pete Buttgieg, lærte seg norsk for å lese Erlend Loe sine bøker. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

COLUMBIA, SØR-CAROLINA (Dagbladet): Et par hundre mennesker har fylt lokalet The Venue i delstatshovedstaden i Sør-Carolina til randen.

Mannen CNN kaller den «hotteste» av de mange demokratiske presidentkandidatene har nettopp vært på scenen.

Lufta er tung etter at alle har fått ta bilder med Buttigieg, men han smiler like blidt.

- Kan jeg få stille deg et spørsmål på norsk? spør Dagbladet.

Buttigieg er ikke forberedt, men nøler ikke.

- Vi kan prøve, svarer ordføreren fra South Bend i Indiana.

GODT OPPMØTE: Pete Buttigieg ga uttrykk for at han var overveldet over hvor mange som dukket opp på valgmøtene i Sør-Carolina. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
GODT OPPMØTE: Pete Buttigieg ga uttrykk for at han var overveldet over hvor mange som dukket opp på valgmøtene i Sør-Carolina. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Multitalent

Han beskrives som lynskarp, og den kjente MSNBC-programlederen Joe Scarborough har allerede sammenliknet ham med Barack Obama.

Til tross for at han bare er 37 år, har han allerede rukket mye. Han har tjenestegjort som soldat i Afghanistan. Han har utdanning fra eliteuniversitetet Harvard. Han har jobbet som konsulent i McKinsey. Som det multitalentet han er, har han også opptrådt som konsertpianist. Siden 2012 har han vært ordfører i hjembyen South Bend.

Nå jobber han for å bli millenniumsgenerasjonens første president.

- Vi er generasjonen som vokste opp med skoleskytinger. Jeg gikk på high school da Columbine skjedde. Vi er generasjonen som tjenestegjorde i krigene i Afghanistan og Irak. Vi er generasjonen som kan komme dårligere ut en foreldregenerasjonen dersom noe ikke gjøres, sier Buttigieg.

POPULÆR: Mange vil ta bilde med Pete Buttigieg. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
POPULÆR: Mange vil ta bilde med Pete Buttigieg. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Dersom han skulle bli Demokratenes presidentkandidat i 2020, blir han tidenes yngste. Han vil i så fall også bli den første åpent homofile kandidaten. Han vil trolig også bli en av tidenes mest språkmektige presidenter. Foruten engelsk snakker han sju språk flytende: Spansk, italiensk, maltesisk, arabisk, dari, fransk og ikke minst norsk.

Leste Loe

Han nære venn, Nathaniel Myers, sier til The New Yorker at det var romanen «Naiv.Super» av Erlend Loe, som vekket begeistringen hos Buttigieg. Deretter skal han ha lært seg norsk for å kunne oversette de andre bøkene til Loe.

Nylig traff han også Åsne Seierstad i USA.

- Ah, forfatteren av «Bokhandleren i Kabul», sa Buttigieg på norsk, ifølge Seierstad selv på Twitter.

- Jeg kjenner ikke Erlend Loe, men Åsne Seierstad har sagt at hun kanskje kan introdusere oss. Jeg har glemt så mye av det norske språket, sier Buttigieg til Dagbladet på flytende norsk.

For en måned siden visste de færreste hvem han var. Nå er valgmøtene hans stappfulle. Publikum får oppleve kraftige spark mot president Donald Trump og visepresident Mike Pence, som kommer fra samme delstat som Buttigieg.

På rørende vis bruker han også svært ferske og personlige minner om moras hjerteoperasjon og farens samtidige kamp mot kreft til å vise hvorfor det er viktig med en omfattende reform av helsevesenet. Mora overlevde. Faren døde for et par måneder siden. Han bruker også erfaringene fra sitt eget ekteskap til Chasten som et eksempel på hvor viktig retten til likekjønnet ekteskap er for ham.

Norsk kirke

Amerikanske journalister, som omkranser oss, lar seg imponere når Buttigieg slår over til norsk. Den profilerte Washington Post-journalisten Dave Weigel dokumenterer det hele til sine 500.000 Twitter-følgere. Andre journalister vil ha Dagbladets vurdering av norskferdighetene.

- Jeg lærte norsk fra en bok som heter «Norsk, nordmenn og Norge». Da jeg bodde i Chicago, gikk jeg også til en norsk, luthersk kirke, som hadde en prest som var norsk, forklarer Buttigieg selv før han slår over til engelsk:

- Jeg pleide å gå dit og lytte til prekenen. Unnskyld jeg gikk tom for norsk.

Sør-Carolina er spesielt viktig som en av de første delstatene som holder primærvalg. Derfor valfarter både Buttigieg og de andre kandidatene dit selv om valget er ett år unna. Han har ikke formelt kunngjort sitt kandidatur ennå, men har nedsatt en såkalt utforskende komité.

- Det at du kan norsk gjør deg unik. Er det viktig å vise fram hva som skiller deg ut i et folksomt felt av kandidater?

- Jeg vet ikke om norske velgere kommer til å være en stor del av velgermassen min. Men jeg mener at det å være nysgjerrig og engasjert i resten av verden, er viktige kvaliteter for alle i lederroller, særlig nå på et tidspunkt hvor verden er ustabil. Og Amerikas relasjoner rundt omkring i verden er ustabile. Vi trenger ledere som bryr seg om hva som skjer i andre land, og som bryr seg om å relatere det til oss selv.

- Nysgjerrig og søkende

Det er mannen, som inspirerte Buttigieg til å lære norsk, helt enig i.

- Først og fremst synes jeg det er veldig morsomt at noen lærer seg et språk fordi de er begeistret for noe jeg har skrevet. Det har ikke skjedd så mange ganger. Det neste jeg tenker, er at dette må være en presidentkandidat som er et ordentlig menneske, som leser bøker, som er interessert i ting, og som er nysgjerrig, sier Loe til Dagbladet.

INSPIRERTE: Forfatter Erlend Loe inspirerte Pete Buttigieg til å lære seg norsk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INSPIRERTE: Forfatter Erlend Loe inspirerte Pete Buttigieg til å lære seg norsk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Er det noe Buttigieg kan lære som politiker fra ditt forfatterskap?

- Jeg tenker at han har plukket med seg det han trengte å lære for mange år siden. Men det at han har lest den boka for lenge siden, tyder på at han er en nysgjerrig og søkende person.

- Hvorfor fikk boka «Naiv.Super» så brei appell, tror du?

- Det er vanskelig å svare på. Den er inderlig og handler om å være ung og lete etter sin plass i verden. Samtidig har den humor og er litt skeiv og rar. Det jeg har sagt noen ganger er at det er tilsynelatende enkelt om store og vanskelige ting.

Han har også et klart budskap til Buttigieg.

- Jeg ønsker ham veldig lykke til. Det haster med å få gjort noe med sjefen i Det hvite huset. Det føles som det er viktigere enn noensinne, og at det angår oss alle.

Buttigieg setter stor pris på budskapet fra Loe.

- Det er veldig hyggelig av ham å si. Si hallo til ham. Takk så mye, svarer Buttigieg på klingende norsk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer