Her svartnet det

Her, ved Viken Energinetts transformatorstasjon på Smestad i Oslo, kortsluttet koblingsboksen. Dermed forsvant lyset for nærmere 125 000 innbyggere i Oslo og Bærum. I én time og seksten minutter svettet gutta foran datamaskinene. Da kom endelig strømmen tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over midnatt i går var det ikke rapportert om skader som følge av strømstansen. Det var vaktene Per Danielsen, Egil Thoresen og Thor Egil Johannessen rimelig fornøyd med. Da Dagbladet kom til driftssentralen, unnet de seg en kopp kaffe etter at feilen var rettet opp noen minutter før.

  - Det var ikke noe gøy. Plutselig blinka det over alt. Da fikk vi en følelse av at noe riktig galt var skjedd, sa de.

  - Det var litt svetting her en times tid, vedgikk avdelingssjef Vidar Solheim ved Viken Energinett.

Levende lys

På legevakta i Oslo satt pasientene og ventet med stearinlys i hånda. På Nationaltheatret stasjon sto folk og ventet én time og et kvarter etter at toget skulle gått. Ved flere boligblokker i byen ble folk sittende fast i heisen. Mørkt og strømløst ble det i Oslo vest, øst og sentrum og Bærum vest.

  - Flaut?

  - Nei, man kan aldri gardere seg mot teknisk svikt, svarte Solheim, som trolig vil hyre inn eksperter i ABB for å finne årsaken til den største strømsvikten i Oslo og Akershus på over ti år, sier Solheim.

Trafikkstans

Strømstansen skjedde klokka 22.14. Alle vestgående trikker, T-baner og tog stoppet umiddelbart opp, og bygninger uten nødaggregat ble mørklagt. Verst gikk det utover innbyggerne på Oslo Vest, og sykehusene som ligger i dette området. Oslo brannvesen fikk en strøm av meldinger fra folk som satt fast i heiser og garasjeanlegg, og reddet et femtitall mennesker ut fra bygninger.

  Verst gikk det derimot utover en større dueflokk som hadde slått seg ned i et nødaggregat på Majorstua. De regnet neppe med at aggregatet skulle brukes, og flere av dem tok fyr da dette ble slått på, melder vaktleder ved Oslo brannvesen.

Nødstrøm

Ved Ullevål sykehus, Rikshospitalet og Lovisenberg ble nødaggregatene raskt koblet på, slik at strømstansen ikke fikk noen følger for pasientene.

  - Vi beklager selvsagt de ulempene dette har medført for folk, men det er dessverre slike ting vi aldri kan gardere oss mot, sier informasjonssjef Morten Schau i Viken Energinett AS.