Her svever Fuglesang

14 års ventetid er over. Ble vekket av Beatles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til i går kom verdens første skandinav i verdensrommet. 14 års lang ventetid var over for den svensk-norske astronauten Christer Fuglesang.

- Jeg har ventet i årevis, sa Fuglesang før avgang til den svenske avisa Expressen.

Kort tid etter avgang begynte arbeidet. Aller først skulle de viktige varmeskjoldene sjekkes. For store skader på disse under oppskyting, og det blir farlig for romfergen å returnere til jorden.

09.35 norsk tid i går var det klart for første natt i rommet. Så, nøyaktig klokken 16.47, ble besetningen vekket av at Houston spilte Beatles\' «Here comes the Sun». Hver dag vekkes besetningen av en låt valgt av deres familier.

Romfergen kretser nå rundt jorda med en fart på 28 000 km /t. Etter planen skal «Discovery» koble seg til den internasjonale romstasjonen ved midnatt. Før det må en rekke forbereredelser gjøres. Når oppkoblingen er fullført må Christer begynne å forberede seg på sin første store oppgave, en romvandring. Han og en astronautkollega skal installere utstyr på romstasjonens solcellepaneler. Onsdag skal han koble om deler av strømforsyningnen på utsiden av romstasjonen.

Fuglesang-bloggen

Siste fergenytt fra NASA

Her svever Fuglesang
SJEKKET VARMESKJOLDENE: Første oppgave var å sjekke at de livsviktige varmeskjoldene ikke var skadd. Foto: NASA/Scanpix
SJEKKET VARMESKJOLDENE: Første oppgave var å sjekke at de livsviktige varmeskjoldene ikke var skadd. Foto: NASA/Scanpix Vis mer
GOD UTSIKT: Og bra fart: 28 000 km/t.
PÅ VEI OPP: Kommandør Mark Polansky, Robert Curbeam, pilot William Oefelein og Nicholas Patrick avbildet under oppskyting.
ARBEIDET ER I GANG: Astronautene skal utføre flere viktige oppgaver på den internasjonale romstasjonen.
LYSTE OPP NATTEHIMMELEN: Slik så det ut da «Discovery» tok av natt til søndag.