Her svever legoromferga 35 000 meter over jorda

- Jeg ønsket å gi den pensjonerte romferga en siste hyllest, sier 18 år gammel entusiast

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Raul Oaida (18) fra Romania ønsket å feire NASAs pensjonerte romfergeprogram, men manglet både penger og godkjenning fra rumenske myndigheter.

I sin iver kontaktet han en østerriksk forretningsmann med interesse for romfart og spurte om hjelp til å realisere drømmen: Å sende opp en «romferge» til verdensrommet og få den trygt ned på jorda igjen.

Billig legoromferge Den 18 år gamle rumeneren og den østerrikske forretningsmannen falt ned på et uvanlig og romantisk valg av fartøy.

- Vi sendte opp en legoromferge, det var det eneste jeg hadde råd til, skriver Raul på bloggen han har skrevet om prosjektet.

En annen utfordring var å få tillatelse til å sende opp romferga ved hjelp av en værballong fylt med helium. Etter å ha fått nei fra rumneske luftfartsmyndigheter, endte de to entusaistene med å bruke langt mer liberale Tyskland som base.

35 000 meter - Det var utrolig spennende da vi sendte legoromferga opp. Vi mistet GPS-kontakt med den på 18 000 meter og da var det bare å vente, sier Raul på telefon til Dagbladet.

Men legoromferga kom ned igjen og entusiastene fant alt utstyret igjen omlag 24 mil fra utslippsstedet.

- Da vi spilte gjennom videoen fikk vi hakeslepp. Det var utrolig vakkert å se legoromferga så høyt oppe i solskinnet og med jorda under seg, sier Raul.

ROMFERGEELSKER: Raul (18) fra Romania har tatt dette selvportrettet på bloggen sin.
ROMFERGEELSKER: Raul (18) fra Romania har tatt dette selvportrettet på bloggen sin. Vis mer

Legoromferga nådde en høyde på 35 000 meter. Det er ikke helt ut i verdensrommet, men høyt nok til at man tydelig ser jordas kurving.

Lover nye prosjekter Etter det vellykkede legoromfergeprosjektet, som er omtalt i en rekke medier over hele verden, er det en svært ivrig 18-åring Dagbladet snakker med.

- Vi arbeider med et nytt prosjekt som vil skape enda mer oppmerksomhet. Dere vil høre mye fra meg i årene som kommer, det er bare å følge med, sier Raul Oaida.