Rammet av kjøttetende bakterier:

Her svever Mathilde (17) mellom liv og død

Mathilde Vingum Lindholm kuttet seg på ei flaske - 48 timer seinere kjempet hun for livet.

PÅ SYKEHUSET: Mathilde ble rammet av kjøttetende bakterier som tok over kroppen hennes, og nesten kostet henne livet. Foto: Privat
PÅ SYKEHUSET: Mathilde ble rammet av kjøttetende bakterier som tok over kroppen hennes, og nesten kostet henne livet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Den smerten jeg kjente, det er noe jeg aldri glemmer, forteller Mathilde Vingum Lindholm (19) fra Jels i Danmark til Dagbladet.

Hun forteller om sin historie i en dokumentar laget av Danmarks Radio.

Det er gått to år siden den skjebnesvangre helga. Den begynte så bra, hun og vennene tok noen øl på «fredagskafé» på Vejen Business School.

Men da hun skulle følge en kamerat til toget, skar hun seg på ei flaske de hadde hatt med seg.

- Jeg fikk et veldig dypt kutt i venstre hånd, såret strakte seg fem centimeter fra pekefingeren til ringfingeren, forteller Mathilde.

Hun dro på legevakta sammen med ei venninne. Der renset de såret, sydde det sammen og sendte henne så hjem.

Rødt og hovent

Dagen etter begynte hånda å hovne opp, den var rød og det gjorde vondt, forteller Lindholm. Det ingen visste på dette tidspunktet, var at kjøttetende bakterier var i ferd med å invadere Mathildes kropp.

HOVNET OPP: Det begynte som et kutt, men snart hovnet hånda til Mathilde opp. Foto: Privat
HOVNET OPP: Det begynte som et kutt, men snart hovnet hånda til Mathilde opp. Foto: Privat Vis mer

Mathildes mor ble bekymret, og bestemte seg for å ringe vakttelefonen hos legevakta.

- Jeg var redd for at det skulle gå blodforgiftning i såret, og synes det var vanskelig å se at hun hadde det så vondt, forklarer Mathildes mor, Anette Lindholm til Dagbladet.

De fikk komme til Vejle sykehus, der en lege så på såret.

- Han sa det ikke var alvorlig. Det var betryggende å høre, forteller Anette.

De ble sendt hjem, men så gikk det fra vondt til verre.

GRÅTKVALT: Mathilde var sterkt preget av smerter og våt av svette. Foto: Privat
GRÅTKVALT: Mathilde var sterkt preget av smerter og våt av svette. Foto: Privat Vis mer

Kastet opp blod

Bare en halvtime etter at Mathilde og mora kom hjem, ble hun dårligere, forteller de. Klokka nærmet seg 22, og det hadde gått omtrent 28 timer siden Mathilde kuttet seg på flaska.

- Hun var gjennomsvett, begynte å kaste opp og fikk diaré, forteller mora.

Etter noen timer forverret tilstanden hennes seg ytterligere. Nå kastet Mathilde opp blod, og fingrene hennes hovnet opp enda mer.

- Jeg ble redd. Hva er dette for noe? Det var mye blod, sier hun.

Hun kastet seg på nytt på telefonen til legevakta, og nå var hun virkelig bekymret for om dattera kunne ha blodforgiftning.

I LIVSFARE: Da Mathilde ankom Odense sykehus, gikk hun inn i septisk sjokk som følge av de kjøttetende bakteriene. Hun har seinere fått vite at hun bare var timer fra å dø. Foto: Privat
I LIVSFARE: Da Mathilde ankom Odense sykehus, gikk hun inn i septisk sjokk som følge av de kjøttetende bakteriene. Hun har seinere fått vite at hun bare var timer fra å dø. Foto: Privat Vis mer

Avvist hos legevakta

Samtalen mellom Anette og legen ble tatt opp, og Danmarks Radio har fått tak i opptaket. Her forteller vaktlegen mora at symptomene til Mathilde er helt vanlige, og at hun bør ta Panodil (paracetamol) for å lindre dem.

- De to tingene har ikke noe med hverandre å gjøre, sier vaktlegen om Mathildes symptomer knyttet opp mot det dype kuttet.

Han mente at Mathilde hadde fått en mageinfeksjon, og at det ikke var så mye annet å gjøre enn å ta paracetamol og drikke væske.

- Annet er det ikke å gjøre med det. Sånn er det, sier legen bestemt.

Mathildes mor følte hun ikke kunne gjøre annet enn å høre på legen.

- Jeg følte på meg at det var noe helt vilt galt, men jeg tenkte at vi måtte stole på det han sa, forklarer mora.

«Skjær av hånda mi»

Mathilde ble stadig dårligere gjennom natta.

- Jeg synes det var virkelig tøft at jeg ikke kunne hjelpe henne, sier Anette.

Søndag morgen dro Anette på jobb i noen timer, men følte seg urolig. Hun bestemte seg for å dra tilbake til dattera.

- I dag ser jeg at det var veldig bra jeg kom hjem for å sjekke henne.

Nå hadde alt det hvite i øynene til Mathilde fått en gul farge, og hun så helt forferdelig dårlig ut, forteller mora. Til Danmarks Radio har mora fortalt at Mathilde ropte: «Skjær av hånda mi, for helvete».

Først 44 timer etter at Mathilde kuttet seg, fikk hun beskjed om å komme inn til Kolding Sykehus.

- Da det kom en sykepleier for å hente Mathilde, så besvimte hun. Jeg ble så lettet, nå var det noen der som kunne hjelpe, sier mora.

- Mathilde er i livsfare

Legene ble enige om at Mathilde måtte opereres. Da hun ble tatt med inn på operasjonsrommet, satt Anette og ventet. Det gikk bare en halvtime, så kom to overleger ut igjen.

- De fortalte meg at Mathilde er i livsfare. De hadde åpnet opp hånda, og der var det ikke lenger liv. Nå ville de amputere fingrene - og kanskje også hånda hennes.

DØDE: 4 år gamle Petter døde etter feil som ble gjort etter at han ble operert på Sykehuset Innlandet i Hamar. Video: Kristin Svorte / Privat /NTB / Reporter: Sanne Sagevik / Vegard Krüger Vis mer

Mathilde ble sendt til Odense sykehus med ambulanse, mens Anette reiste hjem for å pakke en bag. Hun, ektemannen og sønnen reiste etter.

I ambulansen ble Mathilde dårligere, og ved ankomst gikk hun inn i septisk sjokk. Hun ble lagt inn på intensiven umiddelbart.

Familien ble vist inn på et lite rom, sammen med overlegen.

- Jeg var så redd for at de skulle komme og si at Mathilde var død, forteller mora.

DÅRLIG NYHET: Da Mathilde våknet, hadde legene amputert hånda og underarma hennes. - Da brøt min verden sammen, forteller hun. Foto: Privat
DÅRLIG NYHET: Da Mathilde våknet, hadde legene amputert hånda og underarma hennes. - Da brøt min verden sammen, forteller hun. Foto: Privat Vis mer

Legene fortalte om den kjøttetende bakterien. En bakterie som kan være i stand til å spre seg opp mot ti centimeter i timen.

Mathildes organer var blitt forgiftet av bakterien, som nå hadde fått spre seg uhindret i 48 timer.

Besluttet å amputere

For at Mathilde skulle bli frisk, besluttet legene å amputere både hånda og underarma.

- Den neste halvannen timen måtte jeg sitte og vente på om hun ville bli her, eller om hun ville dø. Følelsen av å se sin egen datter sånn, det er så forferdelig. Hun kunne vært foruten dette. Og hvis bare legene hadde lyttet på oss, så hadde hun hatt armen sin også.

Vaktsjef hos legevakta ved Region Syddanmark, Klaus Pedersen, har fått lese påstandene fra Anette og hennes datter. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Mathilde kan godt huske øyeblikket da hun våknet i sykesenga.

- Jeg husker jeg var så forvirret. Alt virket så voldsomt, det var ledninger overalt. Jeg klarte så vidt å åpne øynene, forteller hun.

STØTTE FRA FAMILIEN: Hele familien rykket ut for å være sammen med Mathilde på sykehuset. Her hjelper broren hennes, Mathias, henne med å spise. Foto: Privat
STØTTE FRA FAMILIEN: Hele familien rykket ut for å være sammen med Mathilde på sykehuset. Her hjelper broren hennes, Mathias, henne med å spise. Foto: Privat Vis mer

- Verden brøt sammen

Hun husker at en lege sto ved senga, og at legen fortalte at hun hadde en veldig dårlig nyhet. I hodet kvernet tankene: «Når legen vet at jeg blir lei meg, da må det være ille».

- Jeg kunne se hele familien min rundt meg, og spurte hvorfor jeg var så dårlig. Hun fortalte meg at hun hadde måttet amputere hånda mi. Da brøt min verden sammen. Da klarte jeg ikke mer, sier Mathilde.

BAKTERIE: 48 år gamle Greg Manteufel mistet flere lemmer på grunn av en bakterie som helt friske hunder og katter kan ha i spyttet sitt. Video: CNN Vis mer

Hun følte det som et svik, når hun selv hadde gjort alt hun kunne for å si fra om symptomene hun kjente på - helt fra starten av.

- Jeg hadde gått gjennom all den smerten hjemme og jeg visste at det var noe unormalt. Det var ingen som lyttet på meg. Så ble jeg lagt i bedøvelse og våknet opp uten hånda mi. Det var et kjempesjokk for meg!

Sto om timer

Hun fikk vite at om hun hadde ligget hjemme bare én eller to timer til, så hadde hun ikke overlevd.

- Da fikk jeg klump i magen. Det kunne endt så galt med bare noen få timers forskjell. Jeg tenker at jeg mistet en hånd, men det kunne vært mye verre, jeg kunne vært død. Det å få vite at jeg fikk overleve, det er jeg så glad for, sier hun.

Hvor bakteriene kom fra, kommer hun aldri til å få svar på.

- Det var noe av det første jeg spurte legene. De sa at de har kommet inn et eller annet sted, men hvor de kom fra, vil jeg aldri få vite.

SATTE SEG MÅL: Tida på sykehuset var hard, men Mathilde bestemte seg allerede der for ikke å la seg begrense av sitt nye handicap. Foto: Privat
SATTE SEG MÅL: Tida på sykehuset var hard, men Mathilde bestemte seg allerede der for ikke å la seg begrense av sitt nye handicap. Foto: Privat Vis mer

- Alle kan bli rammet

Nå ønsker Mathilde og mora å gjøre andre oppmerksomme på den kjøttetende bakterien. De mener selv at hvis hun hadde fått antibiotika tidligere, eller hvis vaktlegen på legevakta hadde oppdaget det da de var der etter 22 timer, så hadde hun ikke havnet i livsfare eller mistet arma.

- Det jeg har vært gjennom, det ønsker jeg ikke at noen annen skal måtte oppleve! Vi vil at både leger og folk flest skal være klar over symptomene, hva som kan skje og hvordan det behandles, sier Mathilde.

- Om man bor i Norge, Danmark eller Sverige har ikke så mye å si. Alle i hele verden kan bli rammet av bakteriene. Hvis man har fått et sår og disse symptomene kommer, så skal man handle med det samme, legger mora til.

FAMILIEN: I dag har Mathilde kommet seg tilbake på skolen og har det veldig bra. Her er hele familien samlet: Mathias (f.v.), Mathilde, mamma Anette og pappa Søren Vingum Lindholm. Foto: Privat
FAMILIEN: I dag har Mathilde kommet seg tilbake på skolen og har det veldig bra. Her er hele familien samlet: Mathias (f.v.), Mathilde, mamma Anette og pappa Søren Vingum Lindholm. Foto: Privat Vis mer

Tilbake på skolen

Det er gått to år siden operasjonen, og i dag har Mathilde det veldig bra.

- Det var hardt på sykehuset. Men jeg brukte tida til å sette meg noen mål. Jeg ville fortsette på skole, jeg ville kunne kjøre bil, sykle og svømme, sier Mathilde.

Da hun ble utskrevet, begynte hun med rehabiliteringen umiddelbart. Hun fikk hjelp av psykolog, og har bare «kjørt på» videre for å nå målene sine. I sommer ble hun uteksaminert ved Vejen Business School.

- Det er ingen tvil om at det å starte på handelsskolen igjen har gjort alt for meg. Alle rundt meg har vært sykt støttende, og behandler meg som før. Forskjellen er bare at jeg har et handicap, og det byr på noen utfordringer. Jeg klarer det fint, og har det veldig godt i dag, sier hun.

Dødelig og sjelden

Nekrotiserende fascitt er en sjelden tilstand, og forekommer ifølge Norsk Helseinformatikk 1-5 tilfeller per 100 000. Av de som får tilstanden, dør opp mot hver fjerde pasient.

Fordi nekrotiserende fasciitt ofte utvikler seg voldsomt raskt, kan det ved diagnosetidspunktet ha oppstått flere komplikasjoner og organskader.

- Rask diagnose og behandling, inkludert godt nok utført kirurgi, er derfor veldig viktig for et heldig utfall. De viktigste faktorene med tanke på overlevelse er hvor raskt tilstanden henholdsvis diagnostiseres og behandles, skriver Lommelegen.

Heller ikke kommunikasjonsavdelingen i Region Syddanmark ønsket å kommentere saken. De viser til legevakta som behandlet Mathilde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer