Storbritiannia:

Her «svever» skipet: - Ble satt ut

Colin (23) skjønte ingenting da han plutselig så et lasteskip i løse lufta.

ILLUSJON: Collin McCollum filmer uvanlig syn fra bilen i den skotske byen Banff. Video: Collin McCollum / Christian Roth Christensen / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har aldri sett noe sånn før og ble veldig overrasket, men etter hvert skjønte jeg at det var en ekte optisk illusjon.

Det sier skotske Colin McCollum (23), etter at han fredag i forrige uke ble vitne til det som tilsynelatende så ut som et svevende skip utenfor kysten av Banff.

Kystbyen ligger litt over en times kjøretur nord for Aberdeen.

Temperaturforskjeller

Statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Eldbjørg Moxnes, forklarer at det er mest fornuftig å tro at det er en såkalt «hildring» som har oppstått utenfor kysten av Skottland.

- Dette oppstår når man har varm luft over kjølig hav. Lufta som ligger like over havet kjøles ned og får større tetthet og større brytning enn lufta høyere oppe, sier hun til Dagbladet.

Moxnes forklarer videre at lysstrålene dermed får en krummere bane enn vanlig og dermed kan det se ut som gjenstander svever i lufta.

- Ut ifra videoen er det vanskelig å vite om hva temperaturen er akkurat der, men høyst sannsynlig er det en ganske stor forskjell. Sånne temperaturer vil gjerne oppstå nå tidlig på året siden lufta varmes opp på en dag, mens havet, som fortsatt er kaldt etter vinteren, tar ukevis å varme opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer