Storbritiannia:

Her «svever» skipet: - Ble satt ut

Colin (23) skjønte ingenting da han plutselig så et lasteskip i løse lufta.

ILLUSJON: Collin McCollum filmer uvanlig syn fra bilen i den skotske byen Banff. Video: Collin McCollum / Christian Roth Christensen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har aldri sett noe sånn før og ble veldig overrasket, men etter hvert skjønte jeg at det var en ekte optisk illusjon.

Det sier skotske Colin McCollum (23), etter at han fredag i forrige uke ble vitne til det som tilsynelatende så ut som et svevende skip utenfor kysten av Banff.

Kystbyen ligger litt over en times kjøretur nord for Aberdeen.

OVERRASKET: Collin McCollum kjører forbi skipet hver eneste dag, men hadde aldri sett det sveve tidligere. Foto: Privat
OVERRASKET: Collin McCollum kjører forbi skipet hver eneste dag, men hadde aldri sett det sveve tidligere. Foto: Privat Vis mer

Temperaturforskjeller

Statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Eldbjørg Moxnes, forklarer at det er mest fornuftig å tro at det er en såkalt «hildring» som har oppstått utenfor kysten av Skottland.

- Dette oppstår når man har varm luft over kjølig hav. Lufta som ligger like over havet kjøles ned og får større tetthet og større brytning enn lufta høyere oppe, sier hun til Dagbladet.

Moxnes forklarer videre at lysstrålene dermed får en krummere bane enn vanlig og dermed kan det se ut som gjenstander svever i lufta.

- Ut ifra videoen er det vanskelig å vite om hva temperaturen er akkurat der, men høyst sannsynlig er det en ganske stor forskjell. Sånne temperaturer vil gjerne oppstå nå tidlig på året siden lufta varmes opp på en dag, mens havet, som fortsatt er kaldt etter vinteren, tar ukevis å varme opp.

I LUFTA: Det svevende skipet kan virke utrolig ved første øyekast, men har en naturlig forklaring. Foto: Collin McCollum
I LUFTA: Det svevende skipet kan virke utrolig ved første øyekast, men har en naturlig forklaring. Foto: Collin McCollum Vis mer

Gikk viralt

Seinere samme kveld lastet McCollum opp både bildet og videoen på sosiale medier. Det fikk internettet til å koke.

- Jeg viste bildene og videoen til kompisene mine, som også ble satt ut. Så lastet jeg det opp på sosiale medier og det gikk viralt med en gang.

Han forteller samtidig at han aldri har sett noe liknende før.

- Jeg passerer det eksakt samme skipet hver eneste dag. Dette er første gangen jeg har sett det «sveve».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer