GAMVIKS FRAMTID: Dagens ordfører Marius Nilsen (Ap) stiller ikke til gjenvalg i Gamvik kommune. Dermed kan det bli spennende 12. september —  Elna Nilsen (Tverrpolitisk liste), Johnny Olaussen (Frp) og Torfinn Vassvik (Ap) kjemper om ordførerkjedet. De vil snu den negative trenden i kommunen. Foto: Per Jørgen Sørbø
GAMVIKS FRAMTID: Dagens ordfører Marius Nilsen (Ap) stiller ikke til gjenvalg i Gamvik kommune. Dermed kan det bli spennende 12. september — Elna Nilsen (Tverrpolitisk liste), Johnny Olaussen (Frp) og Torfinn Vassvik (Ap) kjemper om ordførerkjedet. De vil snu den negative trenden i kommunen. Foto: Per Jørgen SørbøVis mer

Her svikter politikerne innbyggerne sine

53 kommuner får ikke styre økonomien selv. Gamvik kommune er Norges verste. Sjekk din kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAMVIK/OSLO (Dagbladet): Dagbladet har sett på den økonomiske styringen i norske kommuner. 

Kommunebørs-kåringen viser at den lille kystkommunen Gamvik i Finnmark kommer dårligst ut.

Kommunen har store lån, og ei gjeld som stadig øker, kommunen får ikke lenger styre sin egen økonomi, bedre blir det ikke av at utenlandsk arbeidskraft kan være på vei ut av kommunen.

- Den skakkjørte økonomien i kommunen er et resultat av feilslått fiskeripolitikk, ikke feilslått kommunepolitikk. Som kommunepolitiker handler det i grunnen om å planlegge sin egen død, eller utvikle kommunen for framtida, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Gamvik, Torfinn Vassvik.  

I Aukra kommune i Møre og Romsdal er situasjonen en annen. De drar stor nytte av å være ilandføringskommunen til Ormen Lange-feltet, og er ifølge kåringen Norges best styrte.

STÅ SAMMEN: Idar Hansen (46), med datteren Ina (3), mener politikerne i Gamvik gjør så godt de kan, men sliter med gammel moro fra tidligere kommunestyrer. Han håper at politikerne i kommunen nå kan stå sammen, istedenfor å krangle. Sånn kan Gamvik komme tilbake på fote. Foto: Per Jørgen Sørbø
STÅ SAMMEN: Idar Hansen (46), med datteren Ina (3), mener politikerne i Gamvik gjør så godt de kan, men sliter med gammel moro fra tidligere kommunestyrer. Han håper at politikerne i kommunen nå kan stå sammen, istedenfor å krangle. Sånn kan Gamvik komme tilbake på fote. Foto: Per Jørgen Sørbø Vis mer

Sjekk din kommune her.

Oppreisning senket økonomien I lørdagssola i Gamvik står politikerne på torget for å sanke velgere. I år er det rekordmange lister til kommunevalget. Det er fordi folk er misfornøyde, forklarer Johnny Olaussen, leder i Gamvik Frp. De dannet liste i fjor, og håper nå på kommunestyreplass.

- Vi må få slutt på svineriet. Vi er dannet som en protest mot alt som har skjedd, sier Olaussen.

Hans medisin er å si nei til å ta opp nye lån, og skape nye arbeidsplasser. Gamvik er en fiskerikommune som på under 35 år har fått innbyggertallet halvert som følge av manglende arbeidsplasser.

Inntekter består hovedsakelig av rammeoverføringer og skatt. Det som virkelig brakk ryggen på en allerede sårbar økonomi, var et oppreisningskrav på 5,7 millioner kroner fra tidligere barnehjemsbarn. Det brakte kommunen inn på ROBEK-lista.

- Det er sånt vi har brent oss på bestandig. Vi i Gamvik er dårlige til å se inn i framtida. Nå må vi må bare innse at vi har lite penger, og må spare. Da må vi redusere noen tilbud, sier Elna Nilsen, ordførerkandidat for Tverrpolitisk liste i Gamvik.

Hun er bekymret for framtida til kommunen. Et forslag om å legge ned skattekontoret i Gamvik vil kunne få et tragisk utfall, sier hun.

Kommunen har mange fremmedarbeidere i fiskeriindustrien som er avhengig av nærhet skattekontoret. Om kontoret legges ned, blir nærmeste skattekontor i Alta eller Kirkenes. Fire-fem timer i bil, eller en dyr flytur, unna. Det kan bety en knekk for fiskeindustrien, som er i positiv vekst, mener Nilsen.

- Kommunen vil ligge brakk. Det er trasig at vi ikke kan styre disse tingene selv. Sentralt fattes beslutninger uten tanke på konsekvensene,  sier Nilsen.

Presset kommuneøkonomi Norsk kommuneøkonomi er ikke i krise, men den er heller ikke sunn, er konklusjonen fra Helge Eide, direktør i KS.

- Kommuneøkonomien er presset. Netto driftsresultat er noe lavere enn hva det burde. For å få en sunn økonomi må kommunene begrense gjeldsveksten, som betyr lavere investeringer framover, en må ha en inntektsvekst som holder tritt med oppgavene. Det er krevende prioriteringer som er kommunens ansvar. Staten på sin side bør gi kommunene frihet til å bestemme hvordan oppgavene skal løses, sier Eide.

På torget er Idar Hansen (46) med sin datter. Han mener kommunen gjør så godt de kan, men at de sliter med gammel gjeld.

PROTEST: Johnny Olaussen forsøker å overbevise velgere til å stemme på Frp. Hans liste ble danna i fjor som en protest mot det han omtaler som rot i kommunen. Foto: Per Jørgen Sørbø
PROTEST: Johnny Olaussen forsøker å overbevise velgere til å stemme på Frp. Hans liste ble danna i fjor som en protest mot det han omtaler som rot i kommunen. Foto: Per Jørgen Sørbø Vis mer

- De har satset litt over evne. Men vi må samles i lag istedenfor å stå imot hverandre. Det er et lite miljø med få folk. Nå står man på hver sin side og prater skit om hverandre, det er ikke bra, vi må stå i lag, sier Hansen til Dagbladet.

De siste åra har kommunestyret i Gamvik vært preget av konflikter. Nedleggelse av en ungdomsskole førte til at flere meldte seg ut av det styrende partiet, Ap.

Ifølge Eide i KS er velfungerende kommunestyrer er alfa omega for å ha en sunn økonomi.

- Det er forsket på hva som gjør at kommuner havner på Robek-lista, samarbeidet i kommunestyret og mellom politikerne og administrasjon viser seg å være viktig for å drive godt, sier Eide.

Industri som medisin Aukra kommune har Norges beste økonomiske styring, viser Kommunebørsen. Her ble det satset på industri — og det fikk sving på økonomien og arbeidsplassene. Ormen Lange-feltet åpnet i 2007 - og det har ført med seg gull og grønne skoger for Aukra.

- Det er tverrpolitisk enighet om å drive en sunn og god økonomi. Vi har gode inntekter, men når vi investerer gjør vi det med kontantfinansiering så langt det lar seg gjøre, forklarer ordfører Bernard Riksfjord fra Ap.

ORDFØRERKANDIDAT: Torfinn Vassvik er ordførerkandidat for Arbeiderpartiet. I går delte han ut roser til potensielle velgere. Foto: Per Jørgen Sørbø
ORDFØRERKANDIDAT: Torfinn Vassvik er ordførerkandidat for Arbeiderpartiet. I går delte han ut roser til potensielle velgere. Foto: Per Jørgen Sørbø Vis mer

Eide i KS mener industri kan forandre hverdagen til enkelte kommuner.

- For  eksempel er det  betydelig interesse blant ordførerne  i Lofoten og Vesterålen for konsekvensutredning av framtidig oljevirksomhet - det viser jo hvor viktig nye arbeidsplasser også i privat sektor er for kommunene. Industrisatsing i kommunene gir optimisme og driv, men ikke minst muligheter for arbeidsplasser og dermed også et grunnlag for befolkningsvekst, som mange kommuner i distriktene er svært opptatt av.

- I tillegg kan kommunene få penger rett i kassa i gjennom eiendomsskatt på anleggene, dersom de velger å ha slik skatt. Vi ser med Ormen Lange og med Snøhvit at kommunene tar eiendomsskatt fra anleggene, og det betyr mye for kommuneøkonomien i Aukra og Hammerfest, sier Eide. 

I Gamvik etterlyser man industrisatsing. Tar man i bruk mineralressursene og muligheten for vindkraft vil det blåse nytt liv i kommunen, mener Nilsen fra Tverrpolitisk liste.

- Vi har enormt med ressurser både til vanns og til lands, og vi ønsker å benytte disse. Vi er villige til å prøve. Jeg føler at iblant at det er slik at en ikke skal kunne bo her - ingenting er ordnet for oss, og at det fra sentralt hold jobbes mot oss, sier hun.