Her svindler han igjen

Vekslingssvindler har herjet Østlandet siden tidlig på 90-tallet. - Han er veldig dyktig, sier offer for bedrageren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRNES (Dagbladet): Den 21 år gamle butikkmedarbeideren var totalt uforberedt på svindleren som kom inn på Elkjøp på Årnes i Akershus forrige tirsdag. Han hadde vært ansatt hos elektorforhandleren i ett år da han ble utsatt for en av Norges mest notoriske bedragere.

- I 13-tiden kom en mann av utenlandsk opprinnelse inn i butikken og ville kjøpe ledningsklips til 24 kroner, sier butikkmedarbeideren.

Svindleren som var iført olajakke, blå jeans og en hvit lue, ga ham en 1000-lapp og fire kronestykker for å gjøre det enklere å veksle.

Profesjonell
- Når jeg gir han tilbake pengene spiller han forvirret og sa han trodde han hadde betalt med en 100-lapp. Da gir han tilbake en bunke med penger og sier han vil ha tilbake to 500-lapper, sier butikkmedarbeideren til Dagbladet.

Han teller over, ser at beløpet stemmer og gir mannen to 500-lapper. Det neste som skjer er at mannen gir ham en 500-lapp og noen andre sedler med ønske om å få en 1000-lapp tilbake.

- Jeg teller over igjen og beløpet stemmer ikke. Jeg sier vi må roe ned, men han svarer nei og forklarer at vi må gjøre sånn og sånn, så blir det riktig, forteller butikkmedarbeideren.

Svindleren tar så tilbake pengene, legger til så det skal bli riktig og gir han veksel. I løpet av tre minutter hadde svindleren lurt til seg rundt 1000 kroner av butikkens kontantbeholdning. Hele seansen ble filmet av butikken overvåkingskamera.

Langt rulleblad
Ifølge lokalavisa Raumnes er lensmannen i Nes sikre på svindlerens identitet. Betjeningen i butikken har også fått tilsendt et bilde av svindleren og har bekreftet at det er samme mann. Det er ikke første gang mannen er på ferde. Han har sin første dom for svindel fra 1996.

Til sammen er han dømt fem ganger, den alvorligste fra 2003 da mannen ble dømt til 120 dager fengsel for svindel.

SONDRER TERRENGET: Den rutinerte svindleren bruker god tid i butikken. Her velger han ut en pose med ledningsklips før han går til kassa. Foto: Privat.
SONDRER TERRENGET: Den rutinerte svindleren bruker god tid i butikken. Her velger han ut en pose med ledningsklips før han går til kassa. Foto: Privat. Vis mer

Den siste gangen mannen var i klammeri med loven, var i 2007 da han mottok et forelegg på 10 000 kroner for å ha vekselsvindlet tre bedrifter i Hønefoss og på Jevnaker.

Kjent metode
- Svindleren benytter seg av en klassisk fremgangsmåte, sier førstebetjent Gunnar Foseid på nes lensmannskontor.

- Halvveis i svindelen deler han pengene i to bunker og putter samtidig halvparten i lomma. Han dukker opp med jevne mellomrom, men bruker ikke lang tid på hvert sted og forflytter seg mellom politidistrikt, sier Foseid.

Beløpene som vekslesvindleren får med seg varierer fra 200 til 2000 kroner. Små beløp som på papiret ikke utgjør store saker.

- Han driver med en type kriminalitet som ikke blir tatt alvorlig, derfor kan han drive på lenge, sier Foseid.

Politiet mener de kjenner identiteten på mannen og Foseid anser videobildene som gode nok bevis.

Gå i banken
Foseid råder butikkmedarbeidere som blir utsatt for vekslesvindlere å fryse situasjonen for å få kontroll.

- Tell gjennom pengene to ganger eller be veksleren gå i banken. Man er ikke pliktig å veksle penger, sier Foseid.

Ofrene som begir seg inn på veksleeventyr med svindleren forstår ikke at de er blitt lurt før det hele er over.

FORSVINNER: Både politiet og ansatte på Elkjøp var raskt ute i Årnes sentrum for å finne vekslingsvindleren, men mannen var forduftet. Foto: Privat.
FORSVINNER: Både politiet og ansatte på Elkjøp var raskt ute i Årnes sentrum for å finne vekslingsvindleren, men mannen var forduftet. Foto: Privat. Vis mer

- Det verste er at jeg tenkte at han her prøver å lure meg og at jeg måtte holde tunga rett i munnen, sier butikkmedarbeideren som ble lurt trill rundt av bedrageren.

- Han var veldig flink til det han driver med, sier 21-åringen som trøster seg med at han ikke er den eneste som har blitt lurt.