Her svømmer 100 000 kroner forbi barnefamilien

- En fantastisk opplevelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Arnt Helge Kristiansen var på fisketur med barna sine i Sagfjorden utenfor Hamarøy, da de plutselig så en finne som dukket opp i vannflaten.

Ikke visste de at det var verdens mest sjeldne og mest utrydningstruede tunfiskart som svømte fordi.

Se video øverst i saken.

Verdt rundt 100 000 kroner - Det var den siste fisketuren for sommeren med barna, og vi var på vei til land da vi så den. Det var en merkelig skapning. Vi har sett både nise og småhval, men dette lignet nesten på en liten hai. Det var en ordentlig turopplevelse, sier familiefaren til Dagbladet.

Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Leif Nøttestad, sier til NRK, som først omtalte saken, at det er snakk om den sjeldne makrellstørjen, og at dette eksemplaret trolig er verdt rundt 100 000 kroner.

- Man kan få rundt 1000 kroner kiloen for den typen makrellstørje. Jeg regner med at den vi ser i videoen er rundt 100 kilo. Vi var litt usikre på om det var en sverdfisk eller en makrellstørje, men trekkene bekrefter at det var det sistnevnte. Det er flere tiår siden den sist ble observert så langt nord, sier Nøttestad.

- En fantastisk opplevelse Til tross for at den er utrydningstruet, har makrellstørja blitt en millionindustri i Japan. I fjor ble en 222 kilo tung makrellstørje, også kalt «blåfinnet tunfisk», solgt for rekordhøye ti millioner kroner på auksjon i Tokyo. Det tilsvarer rundt 45.000 kroner kiloen.

Kristiansen sier at han og familien ble veldig overrasket da de fikk vite hva makrellstørja som svømte forbi dem var verdt.

- Jeg har prøvd å lese meg litt opp, og ser at denne typen tunfisk selges for millioner på det asiatiske markedet som rå sushi og sashimi. 

- Tenker du at du har gått glipp av 100 000 kr?

- Nei, jeg gjør nok ikke det. Det var en fantastisk opplevelse å komme nært naturen på en så eksotisk måte, og det er en verdi i seg selv. Men penger har man jo alltid bruk for, sier han og ler.

Ikke for alle Men familien Kristiansen og alle oss andre kan bare se på om verdens mest verdifulle tunfiskart svømmer forbi.

Norske myndigheter har nylig bestemt at det skal fanges en kvote på 30 tonn makrellstørje i løpet av 2014, og at det er båten MS «Hillersøy» fra Bulandet som alene får æren av å innlede en ny æra i det norske størjefiske.

Bestanden på vei tilbake Makrellstørja kan svømme 70 kilometer i timen, bli tre meter lang og veie over 500 kilo.

Den omfattende fangsten av tunfiskarten på 50 og 60-tallet her til lands førte til at den var nær utryddet.

Nå er bestanden på vei til å bygge seg opp igjen, og trenger derfor større plass. Derfor beiter den i norske farvann etter stimfisk som makrell, sild og tobis.

GLAD MANN: Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Leif Nøttestad, synes det er positivt at bestanden er tilbake langs norskekysten. Foto: Havforskningsinstituttet
GLAD MANN: Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Leif Nøttestad, synes det er positivt at bestanden er tilbake langs norskekysten. Foto: Havforskningsinstituttet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer