Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her svømmer de med hvaler

Surfere i Sydney.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Badenymfer og surfere på Bondi Beach i Sydney ble vitne til et sjeldent syn i dag. Kun femti meter fra stranden svømte en mammahval med ungen sin.

- En hvalku og kalven hennes var ved Bondi i minst halvannen time. De rullet rundt, halene gikk i været. Det var virkelig en storslagen hendelse, sier livvakten Harry Nightingale til the Sydney Morning Herald.

Unngikk hvithaiene

Hvalene, som er av den utrydningstruede arten sørlig retthval (eubalaena australis), skal ha kommet inn på grunnere farvann for å unngå hvithaier.

De lot seg imidlertid ikke forstyrre av de skuelystne strandgjestene. Heller ikke da surferne gikk av brettene for å svømme med hvalene så de ut til å bry seg.

- Vi kunne ta på dem, det var helt sinnsykt, sa en surfer til Reuters.

- Lett å bli flatklemt

Så snart livvaktene ble oppmerksomme på hvalene, fikk hvalene svømme i fred.

- Folk tror hvaler er som hundevalper, men det er de ikke. Man må gi dem plass, sier Nightingale.

Ifølge det australske miljø- og klimaendringsdepartementet, har svømmerne å holde seg minst 30 meter unna hvalene.

- Det er for å beskytte både hvalene og svømmerne. En hvalku med kalv blir lett stresset. Kommer man for nærme, blir man lett klemt flat, selv i vannet, opplyser kommunikasjonsdirektør John Dengate.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!