Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her svømmer hvithaien fire nautiske mil utenfor kysten av Florida

- Det skremmer meg litt, sier strandgjest.

BLINKSKUDD:  Hvithaien ble fotografert fire nautiske mil utenfor kysten av Florida av forskere som egentlig var på flytur for å kartlegge retthval. FOTO: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission, taken under NOAA research permit #15488
BLINKSKUDD: Hvithaien ble fotografert fire nautiske mil utenfor kysten av Florida av forskere som egentlig var på flytur for å kartlegge retthval. FOTO: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission, taken under NOAA research permit #15488 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under en kartlegging av retthval utenfor kysten av Florida 24.mars i år, oppdaget forskerne ved Florida Fish and Wildlife Research Institute en hvithai.

- Skremmer meg litt Hvithaien befant seg da fire nautiske mil utenfor Atlantic Beach i Florida, skriver institutten på sin egen Flickr-konto.

- Det skremmer meg litt. Jeg ville nok ikke gått i vannet etter å ha sett det, sier en av strandgjestene, Joanna Chapman, til CBS Action News Jax.

Men det er ingen grunn til å bli skremt, hevder sjefen for University of North Florida Shark Biology Program, Jim Gelsleichter.

- Hvithaiene som ble merket av OCEARCH(en organisasjon som forsker på hvithai, journ.anm) kom veldig tett på kysten, spesielt i surfeområdet ved Jacksonville Beach, men de har ikke utgjort noe problem, sier Gelsleichter.

Rekordmange angrep At badenymfer, surfere og andre som bruker havet mye er litt bekymret, er kanskje ikke så veldig rart. I fjor var det nemlig rekordmange uprovoserte haiangrep.

Det er «Det internasjonale arkivet for haiangrep», en global database over haiangrep ved Universitetet i Florida, som har hentet inn tallene.

De definerer et uprovosert angrep som «hendelser der et angrep på et levende menneske skjer i haiens naturlige habitat uten noen menneskelig provokasjon av haien».

Tallet på uprovoserte angrep i 2015 var 98, men ifølge marinbiolog og leder for Hjelp Havets Haier, Fredrik Myhre, er 98 angrep «ikke veldig høyt».

- Det kan bygge opp under den irrasjonelle frykten mennesker uten mye kunnskap om hai har til at haien nå er farligere enn før. Det hadde vært til å forstå om det var flere tusen angrep flere pr år og om haiene begynte å jakte på mennesker. Men vi mennesker er absolutt ikke en del av deres matforråd, fortalte Myhre.

Titusenvis av haier Tidligere i år ble det også meldt om at titusenvis av haier, nærmere bestemt blacktip-haiene, stimer rett utenfor Floridas strender. «Det er tusenvis av haier et steinkast unna vår strandlinje», skriver biologer ved Florida atlantic University på Facebook.

Årsaken til stimen av hai er rett og slett at de flytter seg til varmere farvann.

Flertallet av haiangrep som oppstår i Florida er tilskrevet denne arten, men ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration har blacktip-haien aldri forårsaket et dødelig angrep, skriver CNN på sine nettsider.

Hele Norges coronakart