Her sykler Tord (17) opp ned - under isen

- Det var ekstremt glatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du noen gang lurt på om det går an å sykle opp ned under isen? Vel, nå trenger du ikke å lure lenger.

Sykler opp ned I påska tok Tord Trælnes (17) med seg sykkelen sin ut i elva Plura, seksti meter fra åpningen på grotta som med sine underjordiske løp på 2600 meter og 130 dybdemeter er Nord-Europas lengste grottesystem.

- Jeg fikk en idé om å sykle opp ned under isen, etter å ha sett to filmer på Youtube. Jeg tenkte at det nok ikke var noen som hadde syklet opp ned under is før. Så da fant jeg ut at jeg skulle gi det et forsøk! sier Mo i Rana-dykkeren til Dagbladet.

• Se sykkelstuntet øverst i saken!

Verken den 30 centimeter tykke isen på elva eller temperaturen på to grader, var noen hindring for Trælnes og kameraten Raymond Olsen, som filmet sykkelstuntet med et GoPro-kamera.

- Jeg hadde på forhånd skjært et hull i isen med motorsag, så det skulle være klart for den store dagen. Når vi kom i gang med dykket, la Raymond en line fra hullet og ned til bunnen av Plura-elva, sier Trælnes, som forteller at de hadde med seg dykkerutstyr på vel femti kilo ut i elva.

- Ekstremt glatt Det tok imidlertid en god stund før han fikk dreisen på syklinga.

- Vi var under i kanskje én og en halv time med flere dykk. Det var nesten umulig uten piggdekk, men etter en times jobb fikk vi det til. Det var ekstremt glatt!

Trælnes, som går byggfag på videregående, hadde sitt første dykk i 2011, og har siden den gang fullført tre dykkerkurs og er snart ferdig med sitt fjerde.

• Se videoen av sykkelstuntet øverst i saken!

I PLURAGROTTA: Tord Trælnes (17) har vært nede i det kjente grottesystemet flere ganger. Foto: Privat
I PLURAGROTTA: Tord Trælnes (17) har vært nede i det kjente grottesystemet flere ganger. Foto: Privat Vis mer