Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her synger arbeidsministeren «nattasang» på oppfordring fra LO-leder Gerd Kristiansen

- Jeg tar ikke meg selv så høytidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ulike utfordringer på Facebook har en tendens til å ta helt av.

Hittil i år har badeutfordringen og «ice bucket challenge» regjert på Facebook-veggene til de aller fleste.

Nå har organisasjonen Fokus tatt initiativ til en ny utfordring for å skape oppmerksomhet om vold mot kvinner. De oppfordrer også folk til å donere penger for arbeidet.

Og utfordringen? Jo, man har 48 timer på seg til å synge en sang og legge det ut. Hvis ikke må man donere penger.

- Brukt en nattasang Mange kjente personer har allerede lagt ut video med taggen #FOKUSchallenge der de synger en hvilken som helst sang. Blant dem er barne-, likestilling- og inkluderingsminister Solveig Horne og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

- Jeg ble utfordret av Gerd Kristiansen, og som arbeidsminister må jeg alltid ta utfordringer fra LO, selv om jeg ikke alltid er like enig. Men dette var en vanvittig god sak jeg ville være med på, sier Erikssson til Dagbladet.

I dag la han ut en video på Facebook der han synger siste verset av Alf Prøysens «Jørgen Hattemaker».

- Jørgen Hattemaker er en flott vise som jeg har god tilknytning til. Jeg har brukt den som nattasang for mine barn fordi den gir ro og trygghet, sier han.

Utfordrer Northug Eriksson forteller at hans arena for synging som regel er i dusjen.

- Jeg var ikke spesielt nervøs. Jeg tar ikke meg selv så høytidlig. Her kan folk være seg selv, uavhengig av hvilken sangstemme man har, sier Eriksson, som selv har utfordret DDE-vokalist Bjarne Brøndbo, Petter Northug og Unio-leder Anders Folkestad.

- Kampen mot vold mot kvinner kan ikke ties ihjel. Den må snakkes ihjel, sier han.

- Hvilken sang tror du Northug vil synge om han godtar utfordringen?

- Hva Petter velger å synge er vanskelig for meg å si, for jeg vet ikke hvilken type musikk han liker. Han er en framoverlent trønder som går fort i sporet og liker å lage show. Jeg tipper «Rai Rai» med DDE, sier arbeidsministeren og ler.

- Snev av humor Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS, er svært fornøyd med at de har fått med seg flere kjente fjes på utfordringen.

- Vi gjør dette fordi vi generelt sett mener at det er viktig å få et økt søkelys på vold mot kvinner som et stort internasjonalt problem. Vold mot kvinner er en global pandemi som ikke får den oppmerksomheten som den skulle ha fått. Én av tre kvinner globalt utsettes for vold en eller annen gang i livet. Ved å sette søkelyset på problemet på denne måten, håper vi at vi når ut til flere og at vi får satt i gang en diskusjon, sier Lindstad til Dagbladet.

Organisasjonen har i flere år kjørt kampanjer rundt 25. november, som er den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner, men i år ønsket de å prøve noe helt nytt.

- I år ville vi gjøre noe som både er alvorlig og har et snev av humor og uhøytdelighet over seg. Plutselig oppdager man at Robert Eriksson faktisk også kan synge, sier Lindstad.

Hun understreker likevel at dette ikke bare er en utfordring for profilerte personer.

- Dette er en utfordring vi ønsker at mange skal ta og sende stafettpinnen videre til folk de kjenner, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling