Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Her tar Adecco feil

Adecco mener det var riktig å betale markedslønn. - Feil, sier arbeidsminister Hanne Bjurtstrøm (Ap).

- FEIL: - Dette stemmer ikke. Adecco tar feil. Det følger av forskriften at lønnen ikke skal være dårligere enn gjeldende landsomfattende tariffavtale, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- FEIL: - Dette stemmer ikke. Adecco tar feil. Det følger av forskriften at lønnen ikke skal være dårligere enn gjeldende landsomfattende tariffavtale, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Her har jeg jobbet og jobbet - så ender det hele med at jeg bare får smuler. Jeg føler meg misbrukt, sa Kipra Freimunth (42) da Dagbladet skrev at Adecco ikke vil etterbetale Freimunth og andre Adecco-ansatte et rødt øre.
 
I januar avslørte Dagbladet at Adecco-ansatte vasket for det offentlige helt ned til 115 kroner i timen. Også barnehageassistenter og lærervikarer jobbet for det offentlige for langt under tariff. Seinere avslørte NRK og Dagbladet brudd på arbeidsmiljøloven hos Adecco-sykehjemmene.
 
Likevel mener Adecco at en lønn på 115 kroner i timen ikke er i strid med den avtalen de hadde med det offentlige.

- Markedslønn «Adecco, som andre aktører i vår bransje, har lønnet i henhold til det som er normalt for gjeldende sted og yrke (markedslønn). Tariffløftet gjennomfører vi på eget initiativ for å styrke vår posisjon som en attraktiv og ansvarlig arbeidsgiver», skriver informasjonssjef Anne-Stine Talseth i Adecco i en e-post til Dagbladet.
 
- Dette stemmer ikke. Adecco tar feil. Det følger av forskriften at lønnen ikke skal være dårligere enn gjeldende landsomfattende tariffavtale, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til Dagbladet.
 
Lovforpliktet Norske myndigheter har gjennom avtaler, lov og forskrift forpliktet seg til å ikke kjøpe tjenester som gir dårligere lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter enn det som er «minstevilkårene i landsomfattende tariffavtaler».
 
Det er først hvis det ikke eksisterer en landsomfattende tariffavtale at man skal legge til grunn det som er normalt for gjeldende sted og yrke.
 
- Innenfor disse bransjene, renhold, utdanning og barnehage, finnes det veletablerte nasjonale tariffavtaler. Da kan man ikke velge og heller legge til grunn «det som er normalt for gjeldende sted og yrke», sier Bjurstrøm.

Langt under tariff Innenfor renholdsbransjen vil det være naturlig å se på tariffavtalen mellom NHO Service og Arbeidsmandsforbundet - der er minstesats 148,56 kroner i timen. Lønnslippene til Kipra Freimuth viser at hun blant annet vasket Rælingen rådhus for 123 kroner i timen.
 
- Hvis Adecco har lønnet under tariffnivå har de lønnet i strid med forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Om det er kommunene som ikke har stilt riktige krav i kontrakten, eller om det er Adecco som har brutt kontraktene kan ikke jeg uttale meg om, sier Bjurstrøm.

HÅPER FORTSATT: - Jobben var hard og det er vondt å tenke på at jeg nå må føle meg misbrukt. Så jeg håper fortsatt at de kommer til å etterbetale, sa Kipra Freimuth til Dagbladet 7. mai. Faksimile fra Dagbladet 7. mai.
HÅPER FORTSATT: - Jobben var hard og det er vondt å tenke på at jeg nå må føle meg misbrukt. Så jeg håper fortsatt at de kommer til å etterbetale, sa Kipra Freimuth til Dagbladet 7. mai. Faksimile fra Dagbladet 7. mai. Vis mer
BLE UNDERBETALT: Lønnsslipper viser at Vadu Jeng har fått betalt 115 kroner i timen for å jobbe for Oslos kommunale barnehager. Det er 22 kroner under lovpålagt minstenivå, som er 137,72 kroner i timen. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
BLE UNDERBETALT: Lønnsslipper viser at Vadu Jeng har fått betalt 115 kroner i timen for å jobbe for Oslos kommunale barnehager. Det er 22 kroner under lovpålagt minstenivå, som er 137,72 kroner i timen. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media