Her tar Bård Vegar et sjakktrekk for miljøet

Stilte til dyst mot sjakkguru Anatolij Karpov.

ENGASJERT: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell tok i dag et parti lynsjakk i forbindelse med en miljøsamtale med Anatolij Karpov. Foto: Maria Knoph Vigsnæs
ENGASJERT: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell tok i dag et parti lynsjakk i forbindelse med en miljøsamtale med Anatolij Karpov. Foto: Maria Knoph VigsnæsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er i de nyåpnede lokalene til Miljøvernsdepartementet i Kongensgate duellen mellom de to miljøpolitkerne foregår. Tidligere verdensmester i sjakk Anatolij Karpov møter miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV), til et parti lynsjakk og en miljøprat.

- Det er likhetstrekk mellom sjakk og miljø, man må være strategisk og taktisk. Avgjørelser må bli tatt innenfor en ramme, sier Solhjell i det han løsner på slipset etter å ha felt sin egen konge.

Klimautfordringer over et parti sjakk Karpov er i Norge i forbindelse med at han blir presentert som ambassadør i sjakk-OL under World Cup i Tromsø. Som representant i den russiske nasjonalforsamlingen vil han også møte Norges miljøvernminister, for en samtale om petroliumsaktivitet på norsk og russisk kontinentalsokkel i arktiske områder.

- Vi står overfor klimautfordringer og det er viktig at vi som naboland samarbeider om en en internasjonal enighet, sier Solhjell til Dagbladet.

Karpov tar opp brikkene etter Solhjells tap, og viser med rutinerte trekk hvordan det kunne gått annerledes for miljøvernministeren.

- Kan man trekke paralleller mellom miljøpolitikk og sjakk, ettersom det er slik dere møtes?

- Ja, det kan sammenlignes; det er endeløse muligheter i forhandlinger og det er komplekst. Når nesten 200 land forhandler om klimapolitikk er det uenderlige trekk som kan spilles. Jeg tror man kan bli flink til å forhandle av sjakk, sier Solhjell.

Legende og tidligere verdensmester Den russiske politikeren ble en internasjonal kjendis da han i 1975 ble verdensmester i sjakk. Tittelen beholdt han fram til 1985, i tillegg til seks år på 90-tallet. I 2011 ble Karpov valgt inn i den russiske nasjonalforsamlingen «statsdumaen» som representant for partiet «Forent Russland». Der sitter ham i komiteen for «energi og miljø».

- Jeg synes det er utrolig viktig å opprettholde et godt forhold til våre naboland når det gjelder klimautfordringene vi står overfor. Spesielt med tanke på de arktiske områdene, sier Karpov til Dagbladet.

Den tidligere verdensmesteren forteller at det i utgangspunktet var sjakk som fikk han inn i det politiske miljøet.

- Da jeg ble en kjent sjakkspiller fikk jeg ofte invitasjoner til politiske eventer. Etter hvert ble jeg veldig engasjert politisk og i 2011 ble jeg valgt inn i nasjonalforsamlingen. Jeg tok med meg analysene og avgjørelsen jeg hadde lært fra sjakken inn i den politiske verden; -du velger deg en retning og holder deg til den, sier Karpov.

MILJØ OG SJAKK: Miljøvernministeren mener sjakk og miljøpolitikk kan sammenlignes i den grad man må tenke taktisk.
MILJØ OG SJAKK: Miljøvernministeren mener sjakk og miljøpolitikk kan sammenlignes i den grad man må tenke taktisk. Vis mer