Her tar brannmennene balletak mot kreft

Menn bør sjekke seg for testikkelkreft en gang i måneden. Eller enda bedre: De kan få partneren til å gjøre det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var første gang jeg sjekket testiklene mine. Da vi sto på rekke og rad, var det som å ha skikkelig høy feber, når svettedråpene spruter ut av panna. Det var sånn jeg følte det, sier underbrannmester Tore Rakvåg (43) om sin testikkelsjekkdebut.

Rakvåg og de andre brannmennene i Kongsberg er med i den nye TV 2-serien «Gatelegene». Fire leger reiser rundt i Norge og tar opp viktige helsesaker. På Kongsberg brannstasjon var temaet testikkelkreft og viktigheten av å sjekke seg selv.

I et humoristisk innslag, får allmennlege Paal Sand brannmennene til å droppe buksene, ta balletak og gjennomføre en sjekk av sine egne testikler.

Kos med testikkelsjekk - Det er viktig at menn regelmessig kjenner på testiklene sine. På den måten vil man oppdage forandringer, noe som kan være et symptom på kreft. Som regel vil kreften være en hard knute utenfor testikkelen eller det kan være en knute i selve testikkelen, sier Sand, som klemmer på en tomat under seansen for å vise konsistensen på en frisk testikkel.

- Man kan gjerne kombinere nytte og hygge når det gjelder sjekk av testikler, en partner kan gjerne hjelpe til! sier Sand.

Hvert år påvises det 300 nye tilfeller av testikkelkreft i Norge. Kreftforeningen anbefaler at man sjekker testiklene én gang i måneden, gjerne mens man tar en varm dusj. Overlevelsestallene for kreftformen er svært gode, 95 prosent, men utfordringen er at gutta ikke er flinke nok til å oppdage at noe er galt.

- Det å søke hjelp har blitt framstilt som en feminin egenskap. De fleste menn liker ikke å gjøre det. Det tror jeg nesten er det viktigste med programmet vårt. Folk ser at det ikke er så ille å gå til legen, sier Sand.

Røykvarsler og testikler På brannstasjonen i Kongsberg er det som på de fleste brannstasjoner et mannsdominert arbeidsmiljø. Rakvåg innrømmer at praten på arbeidsplassen sjelden dreier inn på helsespørsmål.

- Det er veldig, veldig, veldig sjelden vi snakker om helse. Det er et sånt tema vi ikke liker å snakke om. Vi er kanskje litt beskjedne, sier Rakvåg, som er usikker på om sjekk av testiklene blir en vane selv etter å ha vært med i programmet.

- Det er vel dumt av meg å si det, men jeg tror ikke jeg kommer til å sjekke så ofte. Kanskje jeg kan gjøre det samtidig som jeg sjekker røykvarslerne hjemme, som jeg gjør én gang i året, sier underbrannmesteren.

«Gatelegene» har premiere klokka 20.30 på TV 2 i kveld.