MARGARET THATCHERS SISTE REISE: Med hest og kjerre gjennom Londons gater i dag, til seremonien i St. Pauls Cathedral. Foto: Keith Hammett / Dagbladet.
MARGARET THATCHERS SISTE REISE: Med hest og kjerre gjennom Londons gater i dag, til seremonien i St. Pauls Cathedral. Foto: Keith Hammett / Dagbladet.Vis mer

Her tar britene farvel med Margaret Thatcher

Rolig og høytidelig farvel med Margaret Thatcher i Londons gater i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): I dag klokka 10.07 ankom den flaggdraperte kisten til Margaret Thathcer RAF-kirken St. Clement Danes i en svart jaguar. Her ble kista båret over på hest og kjerre.

Det brøt ut applaus blant publikum da kista forlot RAF-kirken og ble kjørt gjennom Londons gater i hest og vogn, ledet an av musikk fra flere av forsvarets drillkorps. Stemningen var fredelig og høytidelig. Enkelte publikummere tok til tårene.

I St. Pauls Cathedral startet seremonien klokka 12. 00 lokal tid. I seremonien deltok Thatchers nærmeste familie, dronning Elisabeth og prins Philip, britiske politikere, og gjester fra hele den politiske verden. Litt over klokka ett lokal tid startet mottakelsen i Mansion House.

Følg begravelsen live hos BBC.


Rolig så langt Det har vært varslet demonstrasjoner i dag, men så langt har det vært helt rolig i London. Dagbladet har bare sett to demonstranter. Én person snudde ryggen til kortesjen. Én kvinne holdt en plakat der det stod «I'm happy to my taxes to fund the fantastic welfare state». Ingenting av dette ble slått ned på.

FAMILIEN: Mark Thatcher, sønn av Margaret Thatcher, sammen med kona Sarah og datteren Amanda (t.h) utenfor St. Pauls Cathedral i det de forlater katedralen etter seremonien. Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett.
FAMILIEN: Mark Thatcher, sønn av Margaret Thatcher, sammen med kona Sarah og datteren Amanda (t.h) utenfor St. Pauls Cathedral i det de forlater katedralen etter seremonien. Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett. Vis mer

- Det har gått veldig greit så langt. Det har ikke skjedd noe så vidt jeg vet, sier en konstabel fra Metropolitan Police til Dagbladet.

Ruta der kortesjen gikk, var full, men ikke stappfull, av folk som vil ta sitt siste farvel med Margaret Thatcher. Mange av dem er eldre, noen er dekorerte krigsveteraner.

Metropolitan Police er sterkt tilstedeværende i gatene. Sikkerheten står i høysetet. I lufta svirrer helikoptre, og på taket av en bygning rett bak RAF-kirken, kunne to skarpskyttere ses.

Størst har protestene vært blant folk som hadde andre ærender enn å gå i begravelse.

ÉN DEMONSRANT: Demonstrasjoner og protester har ikke preget dagen så langt. En kvinne bar denne plakaten. Foto: Keith Hammett / Dagbladet.
ÉN DEMONSRANT: Demonstrasjoner og protester har ikke preget dagen så langt. En kvinne bar denne plakaten. Foto: Keith Hammett / Dagbladet. Vis mer

- Kontoret mitt er på andre siden av den bygningen. Men jeg kommer ikke over, sa en kvinne.

- Vi kan seremonier Dagbladet snakket med de to eldre damene Margaret Jackson og Barbara Huggins.

- Wow, utbryter Jackson da hest og kjerre kommer forbi.

- Vi kan dette med seremonier her i England. Det er flott å være her og føle atmosfæren, og å se at det ikke har vært noe bråk, sier hun.

Begge damene var tilhengere av Thatcher. 

- Hun fikk mye gjort. Hun slo ned fagforeningene, det er det viktigste, sier Jackson.

Nesten statsbegravelse Thatcher får det nærmeste man kommer en statsbegravelse i Storbritannia, noe enkelte har reagert på. Blant annet stanser Big Ben, og dronningen deltar i begravelsen. Begge deler er for første gang siden Sir Winston Churchill ble begravet i 1965. Men mens Churchill ble en samlende nasjonal leder på grunn av andre verdenskrig, var Margarath Thatcher en splittende leder.

Hun er kjent for sin kompromissløse stil, for å ha slått hardt ned på fagforeningene i en økonomisk krevende periode for Storbritannia.

Margaret Thatcher ble født 13. oktober 1925 og døde 8. april i år. Hun var leder for det britiske konservative partiet, og statsminister fra 1979 til 1990. Hun er den lengstsittende britiske statsministeren i det 20. århundret og var landets første og hittil eneste kvinnelige statsminister.

B>FRA WESTMINISTER TIL RAF-KIRKEN: Første etappe skjedde i en svart jaguar. Foto: Keith Hammett/ Dagbladet.
B>FRA WESTMINISTER TIL RAF-KIRKEN: Første etappe skjedde i en svart jaguar. Foto: Keith Hammett/ Dagbladet. Vis mer