Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her tar Danmarks statsminister «selfie» med Obama og Cameron

Bildet går verden rundt.

SELFIE: Her tar Helle Thorning-Schmidt (i midten) selfie sammen med USAs president Barack Obama (t.h) og den britiske statsministeren David Cameron. TIl høyre sitter førstedame Michelle Obama. Foto: AFP Photo/Roberto Schmidt/NTB Scanpix
SELFIE: Her tar Helle Thorning-Schmidt (i midten) selfie sammen med USAs president Barack Obama (t.h) og den britiske statsministeren David Cameron. TIl høyre sitter førstedame Michelle Obama. Foto: AFP Photo/Roberto Schmidt/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Smile Mr. President!»

Tok «selfie» Det skriver den danske avisa Ekstra Bladet om bildene som nå går verden rundt fra minneseremonien for Nelson Mandela i Sør-Afrika i dag.

Bildene viser Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt med mobiltelefonen framme for å ta en såkalt «selfie» sammen med USAs president Barack Obama og britenes statsminister David Cameron.

Den britiske avisa Daily Mail spør undrende om dette virkelig er tidspunktet for en selfie. En «selfie» er et selvportrett tatt med mobiltelefonen, og er kåret til årets ord av Oxford-ordboka.

GOD TONE: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt hadde en tilsynelatende god tone med USAs president Barack Obama. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Scanpix
GOD TONE: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt hadde en tilsynelatende god tone med USAs president Barack Obama. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Scanpix Vis mer

På bildet ser det ut til at de tre statslederne kommer godt overens, mens USAs førstedame Michelle Obama tilsynelatende ser mindre fornøyd ut mens hun holder et våkent øye med sin mann.

Den danske avisa BT bemerker at den danske statsministeren trolig hadde fått dagens beste plass, og skriver at det er uklart hvordan hun klarte å sikre seg den prominente plassen mellom Vestens mektigste menn.

Erna hilste på mange Norges statsminister Erna Solberg (H) var også tilstede i Sør-Afrika. Der hilste hun på en rekke statsledere, inkludert Cameron og Frankrikes statsminister François Hollande - men hun tok ingen selfie, opplyser hun selv til Dagbladet.

- Det var mange og hilse på, og det var nyttig å få en introduksjon, slik at folk får vite at Norge har fått en ny statsminister, sier Solberg til Dagbladet.

- Det var en svært flott seremoni. Høydepunktet var Obamas tale. Han trakk personen Mandela sammen med hans verdier og hans budskap.

Barack Obama benyttet selv sjansen på minnestunden for Nelson Mandela - forsoningens ansikt - til å håndhilse på Cubas president Raúl Castro.

Forholdet mellom de to landene er kaldt, og vennligsinnede handlinger så enkle som dagens håndtrykk er sjeldent. Obama har under sin tid som president lettet noe på den amerikanske blokaden av Cuba. Likefullt har USA ingen diplomatiske forbindelser med Cuba i dag.

Mottatt med applaus Barack Obama, som var kraftig forsinket til Mandela-seremonien i dag, ble mottatt med øredøvende jubel og applaus. 

Talen hans skapte også desidert mest engasjement fra de 80 000 frammøtte, blant dem mange fattige fra bydelen Soweto som ble fraktet inn med gratis busser i morgentimene.

- Det er en ære å være med dere i dag, for å feire et unikt liv. Til folket i Sør-Afrika, alle raser og fra alle samfunnslag: Verden takker dere for at dere har delt Nelson Mandela med oss. Hans kamp, var deres kamp. Hans triumfer var deres triumfer, sa den amerikanske presidenten.