Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her tar elva full fyr - lokale skylder på gasselskaper

- Naturskapt, hevder energiselskapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video viser øyeblikket en elv i Queensland blir satt fyr på og brenner i flere minutter.

Lokalbefolkningen gir gassproduksjon i regionen skylda, noe de nekter på.

I videoen kan man se metangass som stiger til overflaten i elva Condamine, noe som gjør at Jeremy Buckingham fra Det grønne partiet i Australia klarer å tenne på vannet med en lighter.

- Jeg ble sjokkert da jeg så kraften som oppsto. Gassboblene gjorde at flammene varte i over én time, sier Buckingham i snutten han først delte på sin Facebook-side.

Gir gassselskaper skylda Buckingham reiste til byen Chinchilla sørvest i Queensland i april, hvor det finnes hundrevis av gassbrønner eid av energiselskapene Origin Energy, QGC og Arrow Energy, som driver produksjon av kull til flytende brensel og kull til gass.

Gassen utvinnes gjennom en prosess som kalles fracking. Det betyr at etter en brønn er boret, blir store mengder vann, sand og kjemikalier injisert under høyt trykk. Det høye trykket bryter opp skiferen og åpner opp sprekker som gjør at gassen flyter mer fritt ut av brønnen.

Denne utvinningsmetoden har blitt kritisert av miljøvernere og innbyggere i områdene rundt gassanlegg.

Green MPs mål er å forby utvinningsmetoden i Australia.

- Som et boblebad Innbyggere i Chinchilla sier at de aldri har opplevd så mye aktivitet i Condamine-elva som etter at det ble startet gassproduksjon i regionen i 2012.

- Siden gassproduksjonen begynte har trykket i elva økt kraftig. Det er nesten som et boblebad. En elv skal ikke oppføre seg sånn, sier John Jenkyn, som bor ved elva, til Brisbane Times.

Karen Aunty er innbygger i Chinchilla og miljøaktivist. Hun beskriver situasjonen som problematisk, og er dypt bekymret for utslippene.

- Vi ønsker sikre bevis på at det er trygt å bo i nærheten av gassbrønnene, og om det har konsekvenser for helsa vår.

- Skyldes geologiske forkastninger Energiselskapet Origin mener at metangassen ikke skyldes gassproduksjonen.

«Undersøkelser viser at gassen som siver ut i elva er et resultat av naturlige geologiske forkastninger, og det ble ikke funnet bevis for at gassen er skadelig for mennesker eller naturen », skriver selskapet i en rapport.

Professor Damian Barrett i CICERO, som er Australias fremste institutt for tverrfaglig klimaforskning, sa til ABC News i februar at aktiviteten i elva hadde intensivert det siste året.

Han mener også at utslippene skyldes geologiske forkastninger, og mener at innbyggerne ikke trenger å bekymre seg.

Hele Norges coronakart