Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her tar han bilde av drapsmannen

NRK-fotografen skjønte ikke hvilket syn han var vitne til.

BILDET: Politiet mener, ifølge NRK, at dette stillsbildet viser 32 år gamle Ander Breivik i det han har skutt syv av sine 84 ofre på Utøya i går. Fotografen forstod ikke før etterpå hvilket skrekkslagent øyeblikk han hadde fanget. Foto: Marius Arnesen/NRK
BILDET: Politiet mener, ifølge NRK, at dette stillsbildet viser 32 år gamle Ander Breivik i det han har skutt syv av sine 84 ofre på Utøya i går. Fotografen forstod ikke før etterpå hvilket skrekkslagent øyeblikk han hadde fanget. Foto: Marius Arnesen/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helikopter med presse kom over Utøya i det tragedien utspant seg i går kveld. Ingen forstod der og da hva dette bildet viste. I ettertid mener politiet det viser siktede Anders Behring Breivik (32), iført politiuniform og i ferd med å senke våpenet sitt, skriver NRK. I sjøen ligger sju livløse kropper.

Bildet er tatt av NRKs fotograf Marius Arnesen. I dag forteller han til Dagbladet at det ikke før etterpå gikk opp for ham hva han hadde sett.

- Det var først i dag tidlig at jeg skjønte hva jeg egentlig hadde filmet. De ringte meg fra NRK og fortalte at de hadde gått gjennom tapen.

Fikk holde på Fotografen var mot vei mot regjeringskvartalet i et en-motors helikopter da de fikk beskjed fra Marienlyst om å snu og dra til Utøya. - Det var veldig mye vind og vanskelige flyforhold, men vi kom oss gjennom til slutt.
Der nede hadde 32 år gamle Anders Behring Breivik i lang tid fått lov å skyte i fred på ungdommene som befant seg på AUFs sommerleir. Politiet var opptatt med det alle trodde var den mest alvorlige hendelsen den dagen, eksplosjonen i regjeringskvartalet. Den etterlot minst syv døde. Men mannen bak hadde ikledd seg politiuniform og lurt seg til å bli kjørt over til øya under påskudd av en rutinekontroll. Vel framme lokket han ungdommene til å samle seg rundt ham før han begynte å skyte. 84 ble drept.

- De første 30 sekundene vi flyr over øya ser jeg ikke et menneske, forteller fotografen.

Forstod ikke helt - Teltleiren er helt forlatt. Men så løfter jeg blikket og ser en masse mennesker som svømmer i vannet, og på svabergene står det enda flere i bare undertøyet. Vi ser også noen som forsøker å gjemme seg.

- Det er nesten uvirkelig at jeg faktisk var så nær uten å egentlig skjønne det.
Klokka 18.39 må helikopteret Arnesen er ombord i snu.
- Vi var tom for drivstoff. Jeg vet ikke om mannen var ferdig med å skyte på dette tidspunktet. Når vi snur ser vi at beredskapstroppen rykker inn.
- Vi hadde ikke sjans til å se at det var ham i lufta fra helikopteret. Vesentlig lettere i etterkant, gitt, forklarte fotografen i dag.

TWITRETt: NRK-fotograf Marius Arnesen.
TWITRETt: NRK-fotograf Marius Arnesen. Vis mer