Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her tar isbjørn seg inn i hytter og båt

Isbjørn på Svalbard har hyppig blitt observert ved bebodde områder i høst. - Vi må komme oss bort herfra!

FRYKTINNGYTENDE BESØK: Jon-Kristian Bø fikk besøk av en isbjørn i båten. Vis mer

Isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk polarinstitutt forteller at det er mer isbjørn nær mennesker på Svalbard enn tidligere.

OVERTOK BÅTEN: Forrige fredag oppdaget Jon-Kristian Bø en fremmed gjest i båten sin. Foto: Jon-Kristian Bø
OVERTOK BÅTEN: Forrige fredag oppdaget Jon-Kristian Bø en fremmed gjest i båten sin. Foto: Jon-Kristian Bø Vis mer

- Det er flere bjørn på vestsida av Spitsbergen enn før. En årsak er at det er mindre is der enn tidligere. En annen grunn er at det rett og slett er mer bjørn der nå, fordi isbjørnen ble fredet i 1973, og bjørn som fram til da var skutt ut i området, har kommet tilbake, sier han.

I Isfjordområdet, der Longyearbyen ligger, og de fleste menneskene på Svalbard bor - holder tre lokale binner til, ifølge Aars. Flere av dem har unger, forteller han.

Bjørn i båten

Trolig var det en av disse ungene som tok seg inn på båten til Jon-Kristian Bø i Tempelfjorden, og ødela den fullstendig.

Svaldbardposten omtalte hendelsen først.

TITTET UT: - Bjørnen er rask, og den stakk hodet og labbene ut av båten, og et øyeblikk kunne det se ut som den var i ferd med å hoppe ut, sier Bø om isbjørnen som overtok båten hans. Foto: Jon-Kristian Bø.
TITTET UT: - Bjørnen er rask, og den stakk hodet og labbene ut av båten, og et øyeblikk kunne det se ut som den var i ferd med å hoppe ut, sier Bø om isbjørnen som overtok båten hans. Foto: Jon-Kristian Bø. Vis mer

Til Dagbladet forteller Bø at han på vei ned til båten, etter en fjelltur, først oppdaget at gummibåten hans lå i vannkanten, helt tom for luft. Gummibåten hadde han og en kamerat brukt for å ta seg inn til land, mens den andre, store båten hans lå ankret cirka 30 meter uti fjorden.

- Jeg skjønte fort at det måtte ha vært en bjørn som hadde ødelagt gummibåten, for den var revet opp, og det var svære bitemerker i den, sier Bø.

- Vi begynte å speide etter isbjørnen på land … og du vet den følelsen man kan få av at noen ser på deg - den hadde jeg.

Han fortsetter:

- Så snudde jeg meg rundt og så bort på motorbåten, og så isbjørnen stå inne i kalesjen på den - knappe 30 meter fra oss. «Dæven, se bak deg. Isbjørnen er om bord i båten! Vi må komme oss bort herfra,» sa jeg til kameraten min.

- Det gikk kaldt nedover ryggen. Vi hadde jo stått der noen minutter allerede, uvitende om at isbjørnen hadde vært rett bak oss hele tida, legger han til.

RETT BAK DEM: Jon-Kristian og kameraten så etter isbjørn på land før de skjønte at bjørnen hele tida hadde befunnet seg rett bak dem, anslagsvis 30 meter unna inne i Bøs båt. Foto: Jon-Kristian Bø
RETT BAK DEM: Jon-Kristian og kameraten så etter isbjørn på land før de skjønte at bjørnen hele tida hadde befunnet seg rett bak dem, anslagsvis 30 meter unna inne i Bøs båt. Foto: Jon-Kristian Bø Vis mer

Søkte tilflukt

Litt oppe på land ligger det noen hytter, som de to mennene ifølge Bø «fikk det travelt med å komme seg opp til». På veien opp dit tok Bø noen bilder av bjørnen i båten.

Han legger ikke skjul på at han kjente på adrenalinet i denne situasjonen.

- Bjørnen er rask, og den stakk hodet og labbene ut av båten, og et øyeblikk kunne det se ut som den var i ferd med å hoppe ut, sier han.

Men isbjørnen ble i båten en stund til. Litt seinere kom den imidlertid gående opp mot hytta de to mennene hadde søkt tilflukt i, og Bø skjøt da et varselsskudd i været.

SPEIDET ETTER BJØRN: Etter at de oppdaget isbjørnen i båten søkte Bø og kameraten tilflukt på ei hytte like i nærheten. Foto: Jon-Kristian Bø
SPEIDET ETTER BJØRN: Etter at de oppdaget isbjørnen i båten søkte Bø og kameraten tilflukt på ei hytte like i nærheten. Foto: Jon-Kristian Bø Vis mer

- Den så ikke ut til å bry seg noe som helst om smellet. Den la seg ned på bakken som en hund og rullet litt rundt, sier Bø.

Brøt seg inn

Hendelsen fredag er ikke den eneste der isbjørn har kommet tett på folk eller befolkede steder på Svalbard den siste tida. Hytteområdet Vindodden i Isfjord-området ble nylig besøkt av isbjørn, ifølge naturforvalter Paul Lutnæs hos Sysselmannen.

Isbjørnene tok seg inn i seks av hyttene der.

- De tok seg inn i hyttene og romsterte rundt i dem - og lette sikkert etter noe spiselig, sier Lutnæs.

- Isbjørn er alltid på jakt etter mat - og er i sin natur utforskende og nysgjerrige, så det er nok motivasjonen, utdyper han.

Han sier at det ikke er et nytt fenomen at isbjørn tar seg inn i hytter på Svalbard - men bekrefter at de i høst har sett at dette har skjedd hyppigere enn normalt.

- I april i år så vi en annen binne med en ettåring, som hadde brutt seg inn i ei hytte på nordsida av Isfjorden, forteller han.

Skremmes vekk

Det er viktig å alltid ha med seg skremmeskudd når man ferdes på Svalbard, sier Lutnæs - og helst også våpen.

- Isbjørn er et dyr man skal ha respekt for, sier han.

Dersom en isbjørn ikke reagerer på et skremmeskudd, slik Bø opplevde sist fredag, kan man forsøke å lage andre sterke lyder, forteller Lutnæs.

- Det er stor variasjon på hvor lett bjørnen lar seg skremme av et signalskudd. Om den ikke reagerer på det, kan man slå på grytelokk, sette på et aggregat, en motorsag eller en snøscooter, sier han.

OPPSØKER HYTTTER: Det er blitt gjort flere observasjoner av at isbjørn har oppsøkt hytter på Svalbard. Foto: Jon-Kristian Bø
OPPSØKER HYTTTER: Det er blitt gjort flere observasjoner av at isbjørn har oppsøkt hytter på Svalbard. Foto: Jon-Kristian Bø Vis mer

Vil unngå konfrontasjoner

- Hvilke utfordringer gir det dere når isbjørnen kommer tett på folk?

- Det går jo på sikkerhet. Sysselmannen ønsker ikke konfrontasjoner mellom mennesker og isbjørn, og når isbjørnen oppholder seg nærmere folk, øker faren for at mennesker skal bli skada og at bjørn skal bli skutt, sier Lutnæs.

I august publiserte Sysselmannen en melding på sine nettsider om at ei isbjørnbinne hadde oppsøkt hytter på Hiorthhamn to ganger på ei uke.

- Vi ønsker ikke at isbjørn skal oppholde seg i nærheten av bosettingene på Svalbard. Den aktuelle isbjørnbinna er nå på vei til Hiorthhamn for tredje gang på kort tid og lar seg tydeligvis ikke skremme lenge av gangen, skrev naturforvalter Paul Lutnæs hos Sysselmannen på deres nettsider etter hendelsen.

I juni i fjor brøt en annen isbjørn seg inn i proviantlageret på Isfjord Radio. Den ble skremt vekk da Sysselmannens helikopter kom til stedet, og la på svøm nordover mot den andre siden av Isfjorden.

Det er imidlertid ikke bare på Svalbard at isbjørn har nærmet seg mennesker. Spesielt i Russland har det den siste tida vært flere tilfeller av at isbjørner tar seg inn mot tettbygde strøk.

ØDELAGT: Båten til Jon-Kristian Bø var fullstyendig ødelagt etter at isbjørnen hadde besøkt den. Foto: Jon-Kristian Bø
ØDELAGT: Båten til Jon-Kristian Bø var fullstyendig ødelagt etter at isbjørnen hadde besøkt den. Foto: Jon-Kristian Bø Vis mer

- Må akseptere

Da Jon-Kristian Bø endelig fikk kommet seg om bord i båten sin, etter at isbjørnen hadde vært der forrige fredag, var den fullstendig rasert.

- Det så ut som om det hadde vært krig der, sier Bø.

RASERT: - Det så ut som om det hadde vært krig der, sier Bø. Foto: Jon-Kristian Bø
RASERT: - Det så ut som om det hadde vært krig der, sier Bø. Foto: Jon-Kristian Bø Vis mer

Han sier han tror bjørnen kan ha fått teften av lukta av fisk i båten hans, fordi han har brukt den mye til fiske tidligere, og derfor tok seg inn i den.

- De er veldig nysgjerrige dyr, og er nok alltid på jakt etter noe å spise, sier Bø, som har bodd ni år på Svalbard.

At båten er totalskadd synes han er ergerlig, men sier:

- Isbjørnen hører naturlig hjemme her, og det er noe vi bare må akseptere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media