Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her tar politiet den 30 meter lange kokainubåten

Gigantisk smuglerfartøy beslaglagt i jungelen i Ecuador.

TRIUMFERTE: Maskerte politistyrker viser fram beslaget. Foto: AP/Ecuadoriansk politi/Scanpix
TRIUMFERTE: Maskerte politistyrker viser fram beslaget. Foto: AP/Ecuadoriansk politi/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ecuadoriansk politi kunne lørdag ta beslag i en kamuflasjemalt, dieseldrevet ubåt, ment for transport av store mengder kokain. Politiet har nå offentliggjort bilder av beslaget.

30 meter lang Ifølge politiet kom aldri ubåten i drift. En person ble arrestert da ubåten ble beslaglagt i jungelen nær grensa mellom Ecuador og kokainsentrumet Colombia i går, angivelig før den fikk lagt ut på sin første tur.

Ubåten er drøyt 30 meter lang, og måler i underkant av tre meter fra gulv til tak.

Ifølge Daily Telegraph kunne fartøyet kjøre 800 mil på en tur, og var med det fullt ut kapabelt til smuglerturer helt til Europa.

Ubåten hadde periskop, utsiktstårn og fullt ventilasjonssystem.

Unik Jay Bergman i narkopolitiet mener ubåten viser «en kraftig utvikling» innen smuglerutstyr.

Det er riktignok ikke første gangen ubåter tas i bruk av narkosmuglere:

En ubåt full av kokain ble ifølge Daily Telegraph beslaglagt utenfor Guatemala i 2007, og i 2008 kunne meksikansk politi ta beslag i en hjemmelaget ubåt utenfor landets stillehavskyst, også den full av narkotika.

I en pressemelding gjengitt hos CNN sier politiet imidlertid at gårsdagens fangst var den første narkoubåten med kapasitet til å nå helt til det europeiske fastlandet.

Mekka Tradisjonelt har smuglerne brukt små motorbåter, eller endog robåter, for å frakte giften ut av jungelen.

Colombia står for 80 prosent av verdens kokainproduksjon, og den ulovlige handelen merkes også i nabolandene.

Ecuadors sørlige nabo Peru er dypt merket av kokainhandelen. Det er antatt at Ecuador kan være på vei fram som et nøkkelland i Sør-Amerikas kokainproduksjon, med sin plassering ved kysten - og lett tilgang til USA via sjøveien.

USA er verdens største forbruker av ulovlig kokain, mens kokablader både i Peru og Bolivia er tillatt for inntak i tradisjonelle seremonier.

GJEMT: Ubåten ble beslaglagt ved en brakkeby, dypt inne i jungelen ved grensa mellom Ecuador og Colombia. Foto: AP/Ecuadoriansk politi/Scanpix
GJEMT: Ubåten ble beslaglagt ved en brakkeby, dypt inne i jungelen ved grensa mellom Ecuador og Colombia. Foto: AP/Ecuadoriansk politi/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!