Fiskecamp: Bildet viser en fiskecamp i Verdal, og er tatt denne morgenen. Nå er flommen i Verdal i ferd med å roe seg, men vannstanden øker fortsatt lenger nord i fylket. Foto: Kjetil Dillan.
Fiskecamp: Bildet viser en fiskecamp i Verdal, og er tatt denne morgenen. Nå er flommen i Verdal i ferd med å roe seg, men vannstanden øker fortsatt lenger nord i fylket. Foto: Kjetil Dillan.Vis mer

Her tar vannmassene campingvognen

Flere elver i Nord-Trøndelag har gått over sine bredder, og E6 og flere fylkesveier er sperret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremværet Roar har det siste døgnet herjet fra Trondheimsfjorden og nordover. Det går blant annet hardt utover Vuku-området i Verdal kommune i Nord-Trøndelag. Der har Verdalselva gått over sine bredder, og flere husstander øst for Vuku sentrum skal være innesperret. 

Sendte hjem elever Flere fylkesveger er stengt som følge av nedbørsmengdene, og klokken 11.30 meldte Statens Vegvesen også at E6 sperres omtrent to kilometer nord for Grong kommune i Namdalen. 

Der har elva Namsen gått over sine bredder, noe som gjorde at alle elever fra Grong Videregående Skole måtte sendes hjem, ifølge Namdalsavisa.
I noen kommuner i Indre Namdal og i Steinkjer har flommen dessuten ført til strømbrudd.

Startet i går kveld Problemene startet allerede i går kveld enkelte steder i fylket. Mest dramatisk er oversvømmelsene tilsynelatende i Vuku.

Politiet i Nord-Trøndelag melder på Twitter om en død elg som driver nedover Namsen, og at flere sauer har blitt tatt av elva, ved fylkesvei 175.

Ellers har ikke politiet hørt om alvorlige hendelser i forbindelse med flommen.

- Det er sikkert noen materielle skader, men det varsles ikke til oss, sier operasjonsleder Monica Ravlo i politiet i Nord-Trøndelag.

Sperret inne Arnt Hallan, som driver fiskecampen Midtholmen Nordre i Vuku, er en av dem som har fått elva inn på eiendommen sin. Der har Helgåa - en elv som ledes ut fra Verdalselva - tatt en campingvogn som sto ikke langt fra elvebredden.
Vannmengdene har også omringet  ei utleiehytte som brukes av fiskere i laksesesongen, men Hallan tror ikke den er skadet.

- Vannet har gått helt oppunder gulvet på hytta, men ikke lenger. Campingvogna på bildet er allerede kondemnert, og grunnen til at den ikke flyter med elva nedover er nok at den er fylt med vann, sier han.

Han husker tilbake til den store flommen i 2006, og mener den var langt mer alvorlig enn den som rammer Verdal nå. 

Kom ikke på jobb En annen verdaling som er rammet av flommen er Kjetil Dillan, som bor på Småland ikke langt fra Vuku sentrum. 

- Selv kom jeg meg ikke på jobb i morges, men nå har elva gått litt tilbake, så nå hadde jeg nok klart det med en traktor, sier han til Dagbladet i 11-tiden. 

Han er ikke den eneste i Vuku som ikke kommer seg på jobb i dag. Området ligger i Verdal kommune, og mange av dem som bor i Vuku arbeider i sentrum lenger ned i bygda. For å komme dit må de kjøre på veier som nå er blokkert av vannmassene. 

- En jeg snakket med var på vei hjem fra fotballkamp på Lerkendal i går kveld, og har fortsatt ikke kommet seg hjem ennå, sier han. Han har også hørt om hjemmesykepleiere bosatt i Vuku som har vært på jobb i løpet av natten og vært nødt til å innkvartere hos kjentfolk lenger ned i bygda. 

Roer seg Per Glad i NVE forteller at flere vassdrag i Nord-Trøndelag har nådd nivået femårsflom, mens Verdalselva ligger på nivå med tjueårsflom. For Verdalselva, virker det verste å være over. Lenger nord i fylket kan vannstanden fortsette å øke utover formiddagen. 

- I Verdalselva ser det ut til å ha nådd toppen. I Namsen er det fortsatt stigende vannføring, og vi forventer at elva vil stige i noen timer til, men nedbøren har avtatt betydelig så vi forventer at vannstanden går ned utover dagen, sier Glad. 

Disse strekningene er stengt eller har redusert fremkommelighet på grunn av uværet i Nord-Trøndelag, i tillegg til E6:
• Fv72 Vaterholmen bru på strekningen mellom Verdal og Skalstugan: Stengt på grunn av jordras.
• Fv160 Skjækerfossen på strekningen mellom Vold og Symoen: Stengt på grunn av flom.
• Fv401 Vibstad på strekningen mellom Lauvhammer og Langnes: Stengt på grunn av flom.
• Fv757 Verdal kommune på strekningen mellom Vuku og Vollen: Stengt på grunn av flom. 
•Fv 392 Sundspeten, på strekningen Medjå-Dun bru. 
•Fv.400.Aunfoss, på strekningen Aunfoss - Aunfoss Stasjon: Stengt på grunn av oversvømmelse
• Fv.491. fra Jøssund - Oppland: Stengt på grunn av flom. 

Også i Nordland har det vært flom enkelte steder, men problemene er ikke på langt nær like store som i Nord-Trøndelag, ifølge Glad.

Glir ut Trønder-Avisa skriver at mange av de mindre vegene som er stengt, trolig vil være farbare utpå ettermiddagen.

NVE og vegmyndighetene ber trafikantene om å være på vakt mot ras og utglidninger når vannet trekker seg tilbake. I rasutsatte områder er det spesielt stor fare for ras i timene etter at vannet har trukket seg tilbake.

Avisen skriver at den kraftige nedbøren det siste døgnet har gjort at bakken er mettet med med vann og når trykket av flomvannet forsvinner kan løsmasser lettere skli ut.


Saken oppdateres