Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her tas Lockerbie-bomberen i mot som en helt

Sterke reaksjoner fra ofrenes familier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mannen som er dømt for å ha drept 270 mennesker ved å sprenge Pam Am flight 1003 over Lockerbie i Skottland i 1988, ble mottatt som en helt da han landet i hjemlandet Libya i går kveld.

En stor, jublende folkemengde hadde møtt opp på militærflyplassen i Tripoli med blomster og flagg.

Mottakelsen har opprørt de dreptes pårørende sterkt, melder CNN.

Abdelbeset Ali Mohmed al Megrahi (57) ble dømt til livstidsfengel i 2001. I går ble han imidlertid løslatt av skotske myndigheter. Årsaken er at 57-åringen lider av uhelbredelig prostatakreft og trolig har bare rundt tre måneder igjen å leve.

- Galskap, sier Bert Ammerman, broren til en av de drepte.

- Han ble løslatt av menneskelige årsaker da han fikk livstidsfengsel i stedet for dødsstraff, som Skottland ikke har. Han skulle ha forblitt i fengsel for så å returneres til Libya etter sin død, mener han.

Obama: - Et feilgrep

Det amerikanske Pam Am-flyet eksploderte over den skotske byen Lockerbie fire dager før jul i 1988. Alle de 259 passasjerene som var om bord døde. I tillegg omkom 11 personer på bakken.

189 av de døde var amerikanere, og myndighetene i USA har reagert kraftig. Barack Obama var raskt ute med å kaller løslatelsen «et feilgrep.»

Ifølge BBC sier han at hans administrasjon har uttrykt overfor myndighetene i Libya at Megrahi ikke burde bli mottatt som en helt,  og at han burde settes i husarrest.

- Har min sympati

Al Magrahi har hele tiden hevdet at han er uskyldig dømt. Gjennom sin advokat Tony Kelly kommer han med følgende uttalelse:

- Familiene til Lockebie-ofrene har min oppriktige sympati for deres tap. Jeg vet at mange er opprørt over at jeg løslates, men det er ingenting mer som kan gjøres med omstendighetene rundt Lockerbie-bomben. Jeg deler deres frustrasjon. Jeg hadde meste og vinne og ingenting å tape på at hele sannheten skulle komme ut, fram til jeg fikk kreftdiagnosen.

- De dagene jeg har igjen må brukes i skyggen av feilgrepet som dommen mot meg er, står det videre i uttalelsen fra al Magrahi, som avslutter med å at han aldri mer vil dra tilbake til Skottland, men at han er takknemlig overfor det skotske folk.

57-åringen ble dømt i 2001. Ifølge aktor gjemte han en bombe i en koffert på et fly som gikk fra Malta til Frankfurt. Detter ble bomben overført til det amerikanske flyet som gikk først til London og så videre til New York.

I oktober 2002 tok libyske myndigheter på seg ansvaret for aksjonen, og betalte en større erstatning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling