Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her tester forsker haibeskyttelse

Apparat skal hindre nærkontakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mannen på bildet er mye nærmere havets største rovdyr enn de aller fleste av oss noen gang kommer - eller ønsker å komme:

Fra en båt utenfor sørkysten av Australia klapper marinbiologen fra Natal Sharks Board (NSB, en sørafrikansk organisasjon som arbeider for å beskytte folk mot hai) en svær hvithai, før den enorme fisken forsvinner i dypet igjen - uten å ha gjort noen skade.

Lokket opp

Anledningen er et forsøk som skulle teste om den elektroniske innretningen Shark Shield virkelig beskytter dykkere og surfere mot nærkontakt med hai. NSB-folkene lokket haien til seg med store mengder åte - og rovfisken dukket altså opp fra dypet til allmenn skue.

Shark Shield, som enten er festet til dykkerens ankel eller oksygenflasker, eller er festet til surfebrettet, fungerer ved at den sender ut elektromagnetiske impulser som får haien til å føle ubehag og få ukontrollerte muskelsammentrekninger

innenfor en radius på 5-8 meter.

Iallfall ifølge produktbeskrivelsen.

Falsk trygghet?

image: Her tester forsker haibeskyttelse

Forsøket ble gjennomført fordi man har begynt å mistenke at innretningen slett ikke frastøter haier, men tvert imot tiltrekker seg dem, skriver Daily Mails nettutgave.

Et Shark Shield-apparat montert på en flåte med lokkemat ble rett og slett spist av en hai under en test utenfor Sør-Afrika nylig - ikke så bra for en innretning som skal frastøte haien.

Spørsmålet om Shark Shields pålitelighet er blitt hovedtema i den rettslige høringen etter at en 23-årig dykker som hadde med seg apparatet, ble tatt av en hai utenfor Adelaide i Australia i 2005.

- Villedende markedsføring

En tidligere ansatt i firmaet som lager Shark Shield, har i retten fortalt at haier kan komme så nær som én meter fra dykkeren, før den blir frastøtt - i strid med markedsføringen, som opererer med mye lengre avstand, samt påstår at ubehaget for haien blir større og større jo nærmere den kommer.

I tillegg er flere bekymret over de potensielle stråleskadene brukerne kan pådra seg.

Sea Change Technology, som står bak Shark Shield, tilbakeviser alle anklager og sier nedslående testresultater enten skyldes feil bruk eller produksjonsfeil.

NÆRKONTAKT: Marinbiologen fra Natal Sharks Board viser ingen tegn til frykt i møtet med den fryktinngytende hvithaien. Foto: BARCROFT MEDIA/BULLS
NÆRKONTAKT: Marinbiologen fra Natal Sharks Board viser ingen tegn til frykt i møtet med den fryktinngytende hvithaien. Foto: BARCROFT MEDIA/BULLS Vis mer
OMSTRIDT DINGS: Shark Shield montert på australske Michael James\' surfebrett. Innretningen koster ca. 3600 kroner i innkjøp og skal sikre surfere og dykkere mot haiangrep.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media