Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her tester Hæren ut den nye panserraketten

Fersk sersjant fikk skyte ut raketten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige uke var Hærens 2. bataljon ute i Mauken skytefelt for å prøve ut den nye panserraketten Javelin fra en bygning for første gang.

Raketten, som først og fremst skal ta ut pansrede kjøretøy, har en såkalt soft launch, som gjør at den kan skytes ut fra bygninger og bunkere. Det kan også brukes mot bygninger eller skyttergraver.

Som du kan se i videoen over ble det avfyrt av to soldater fra 2. bataljon på skytefeltet i Indre Troms forrige uke. Våpenet er tredelt, og består av en trefot, utskytningsrør og en utskytningsenhet.

En rakettmotor skyter raketten ut av røret, mens en ny rakett tar over etter en liten forsinkelse. Dermed kan det skytes ut av et vindu eller en bunker.

- Det er første gang vi tester ut dette i Hæren, og vi har sett at våpensystemet fungerer like godt fra bygninger, som det gjøre fra bakken, sier  kaptein Jim Lundemo ifølge forsvaret.no.

Sersjant Daniel Gjerland fikk æren av å avfyre våpenet. Han hadde bare vært sersjant i to måneder.

- Dette er belønningen for all bæring av systemet og endeløse timer med trening i simulator. Våpenet levde opp til alle forventninger og det var fantastisk endelig å prøve en skarp missil, sier Gjerland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media