KAN FÅ OSS TIL MARS: Her tester NASA den kraftigste og største motoren i verden. Med denne skal de kunne sende mennesker til Mars. Video: Reuters / Scanpix Vis mer

Her tester Nasa verdens kraftigste faststoffrakett

Nærmere drømmen om å sende mennesker til Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa har i løpet av dagen testet ut sitt Space Launch System (SLS), som er den kraftigste faststoffraketten i verden, melder de selv i en pressemelding.

Dette var siste fullskalatest før raketten skal testes på en ubemannet oppskytning seint i 2018, noe Nasa beskriver som en milepæl i deres arbeid med å reise til planeten Mars.

TEST: Her tester Nasa faststoffraketten. Temperaturen på innsiden steg til rundt 3000 grader. Foto: Nasa / EPA / NTB Scanpix
TEST: Her tester Nasa faststoffraketten. Temperaturen på innsiden steg til rundt 3000 grader. Foto: Nasa / EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Enorme krefter

- Den siste testen viste god framgang i utviklingen av SLS, sier William Gerstenmaier hos Nasa.

- Å observere dagens test, og oppleve lyden og de enorme kreftene, gjør at vi virkelig setter pris på framskrittene vi gjør for vitenskaplige og teknologiske oppdrag i verdensrommet, sier han.

Testen varte i to minutter, og temperaturen inni raketten nådde rundt 3000 grader celsius. Til sammenlikning har solas overflate en temperatur på 5500 grader (men solas kjerne holder rundt 13 000 000 grader).

Ved oppskytning er faststoffrakettene koblet til bæreraketten, og slippes løs når de er tomme for drivstoff.

18 300 søkere

Da romfartsorganisasjonen lyste ut astronautstillinger, søkte 18 300 personer på de mellom 8 og 14 jobbene - en soleklar seier over forrige rekord, som var på 8000 i 1978.

SPENNENDE: Mange skuelystene hadde tatt turen for å se på testen. Foto: Bill Ingalls / Nasa / EPA / NTB Scanpix
SPENNENDE: Mange skuelystene hadde tatt turen for å se på testen. Foto: Bill Ingalls / Nasa / EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Det er absolutt ikke overraskende at så mange amerikanere med ulik bakgrunn ønsker personlig å kunne bidra til vår ferd til Mars, sier tidligere astronaut Charlie Bolden hos Nasa.

Tidligere i år fortalte Nasa at de undersøkte om peruanske poteter kunne dyrkes på Mars. Av 4500 potetsorter valgte de ut hundre til å testes under ekstreme «Mars-liknende» forhold.

Organisasjonen har tidligere sagt at astronauter som blir sendt til Mars, må regne med å tilbringe tre år i verdensrommet.

Da er det sikkert greit å ha nok poteter.