Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her tilbyr 400 Taliban-soldater å skifte side

FARKHAR (Dagbladet): Mange talibanere innser nå at de kommer til å tape krigen, og prøver desperat å skifte side over til Nordalliansen før det er for sent. Dagbladet var som eneste medium til stede under forhandlingene ved fronten i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De prøver å redde seg mens de kan, sier Daoud, kommandanten for fronten ved Taloqan, nord i Afghanistan.

- De vil overgi seg og kjempe på vår side, sier han og viser fram tre brev på farsi, bevisene på at tre kommandanter fra Taliban nå vil gå over til Nordalliansen.

Vi spør om han stoler på og vil motta tilbudet.

- Det forhandler vi om nå, via en mellommann, sier han.

- Budbringeren fra Taliban sitter i rommet ved siden av, jeg snakket med ham nå, rett før dere kom, sier han.

Vi sitter på puter i hovedkvarteret til Daoud, en av Nordalliansens viktigste kommandanter, som også var en av de nærmeste medarbeiderne til Nord-alliansens leder Ahmed Shah Massoud, som ble drept i et attentat i begynnelsen av september.

Vi ber om å få møte utsendingen fra Taliban. Ingen talibanere har hittil offisielt overgitt seg, eller skiftet side.

Daoud ber en soldat om å hente utsendingen.

Talibaneren trer inn i rommet. Velkledd, og med turban, setter han seg høytidelig på gulvet ved siden av Daoud, hans tidligere fiende, men som han nå kanskje skal kjempe sammen med mot Taliban.

Dersom de blir enige.

I livsfare

- Det er tre kommandanter som vil skifte side. De tar med seg fire hundre soldater, sier utsendingen.

- Vi er misfornøyd med Taliban. De har ikke overholdt løftene sine, sier han.

Han vil ikke utdype det videre, og vil heller ikke si hvilke kommandanter det dreier seg om. For dersom det ikke blir noen avtale om å skifte side, er de i livsfare. De vil bli hardt straffet av Taliban dersom det nå kommer ut hvem det dreier seg om.

Taliban har blitt hardt svekket av amerikanske luftangrep. Først og fremst ved sentrale kommandosentraler og militærbaser, men også ved frontlinjene ved Kabul og oppe i nordområdene. Det er ikke noe nytt i Afghanistan å skifte fra den ene siden til den andre. Opp gjennom hele historien, og spesielt etter at den sovjetiske hæren trakk seg ut, og borgerkrigen i landet startet, har kommandanter snudd kappen etter vinden. Noen ganger for penger, andre ganger fordi de innså at de ville komme til å tape, eller på grunn av interne stridigheter. Ettersom amerikanerne nå bomber Talibans posisjoner på tredje uka, prøver flere av Talibans kommandanter nå å redde seg.

Skift side - eller dø

- De er velkomne over til oss, dersom vi kan stole på at de vil kjempe med oss, sier Daoud. Han holder tett om hva avtalen vil inneholde. Dersom Talibans ledelse får høre om avtalen, kan de bli angrepet av Taliban, før de rekker å krysse fronten. Det er også usikkert hvordan de vil skifte side. Det kan skje ved et felles angrep mot Taliban, eller ved at de flytter fronten lenger inn på Talibans territorium. Ofte krever kommandantene penger, men nå er situasjonen forandret, forklarer Daoud.

- Enten skifter de side, ellers blir de drept, Talibans dager er talte, sier han seierssikkert før han leser fra brevene.

- Vi er klare til å komme til dere, leser han, og viser oss stolt trofeene.

- Det er nå i siste liten å skifte side, snart kan det bli for seint. Stadig færre støtter Taliban, både fordi de ser at de ikke kan vinne mot overmakten, og alt det grusomme de har gjort mot befolkningen, drept, brent og plyndret - og fratatt folk all frihet. Ikke alle som har kjempet på Talibans side er fundamentalister, de håper vi å kunne samarbeide med nå, sier han.

De tre kommandantene er alle tadsjiker, som Daoud selv er, og som flertallet av Nordalliansen er. De første kommandantene som vil overgi seg blir trolig tadsjiker og usbeker. Langt vanskeligere vil det være å få kommandanter som tilhører pasjtunerne til å skifte side. Nesten alle lederne i Taliban er pasjtunere.

Fjell etter fjell

Seinere på dagen reiser vi med Daoud opp til fronten. Jeepen kjemper seg over elver, langs dype juv og opp de bratte fjellskrentene. Oppe ved fronten, viser han oss hvilke fjell Taliban holder og hvilke Nordalliansen holder. De siste ukene har frontene stått fast rundt Taloqan, en av grunnene er nettopp at det foregår forhandlinger mellom de to sidene. Kanonene har stort sett stått i ro.

- De amerikanske luftangrepene hjelper oss, og vi trenger all den hjelp vi kan få, sier Daoud.

Han uttrykker likevel skuffelse over at hjelpen kommer så seint.

- Vi har kjempet mot Talibans terrorisme de siste seks åra, og bedt om hjelp uten å bli hørt. Først etter at de selv er angrepet får vi nå hjelp fra amerikanerne, sier han. Men nå kan det vise seg at han også får hjelp fra Taliban selv.

- De skal vi ta, og de og de, peker han på åssidene rundt.

- En etter en skal vi ta alle provinsene i Afghanistan, bli kvitt islamistene og alle arabiske terrorister.

Svaret til de tre kommandantene har han allerede sendt.

- Dere er velkommen til oss, lyder det. Og kommandantene vil snart snu soldatene sine mot sine tidligere medsoldater. Det lyder som et refreng i Afghanistans krigshistorie.

<B>VIL SKIFTE SIDE:</B> Kommandant Daoud (t.v.) i Nordalliansen mottar brev fra en budbringer i Taliban med navnene på soldatene som vil overgi seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!