Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mystiske e-poster:

Her tilstår avsender lovbruddene i Wara-saken

PST etterforsker den nye e-post-informasjonen, men mistanken mot Laila Anita Bertheussen er ikke svekket.

PAKKEN: Her ble advokat John Christian Elden oversendt ny informasjon i Wara-saken. Avsenderen av konvolutten har også vært i kontakt med Dagbladet. I e-poster til Dagbladet påtar avsender seg ansvaret for lovbruddene Bertheussen er siktet og mistenkt for.
PAKKEN: Her ble advokat John Christian Elden oversendt ny informasjon i Wara-saken. Avsenderen av konvolutten har også vært i kontakt med Dagbladet. I e-poster til Dagbladet påtar avsender seg ansvaret for lovbruddene Bertheussen er siktet og mistenkt for. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag avslørte Dagbladet at PST har mottatt et brev med det som skal være ny informasjon i saken mot tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen.

Dagbladet ble kjent med brevet gjennom e-poster fra brevets avsender. Her beskrives innholdet i brevet, og avsender hevder samtidig å stå bak lovbruddene Bertheussen er siktet og mistenkt for.

Torsdag 14. mars i år siktet PST Bertheussen for overtredelse av straffelovens paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Siktelsen gjelder brannen som fant sted i familiens bil natt til søndag 10. mars. Bilen sto parkert ved familiens hjem i Oslo.

- Vi mistenker at siktede selv har startet brannen og ved det gitt inntrykk at brannen er påtent av en eller flere gjerningsmenn, uttalte daværende PST-sjef Benedicte Bjørnland på pressekonferansen.

Bertheussen er også mistenkt for flere andre straffbare forhold - nedtagging, hærverk og forsøk på ildspåsettelse av bilen og huset til justisminister Tor Mikkel Wara, samt trusler mot statsråden.

- Fucka purken

Dagbladet har vært i kontakt med avsenderen av e-posten, som hevder å ha sendt den nye informasjonen i saken til Bertheussens advokat, John Christian Elden. I e-poster til Dagbladet påtar avsender seg ansvaret for lovbruddene Bertheussen er siktet og mistenkt for.

«Alt start da de hater frp der all er rasister. Det var fun og leke med dem og fucka purken. Men det gikk for langt. Hele family odelagt for dette», skriver avsender i en av e-postene til Dagbladet.

Vedkommende hevder også å ha avlyttet hjemmet til samboerparet Wara/Bertheussen, og oppgir blant annet koden til inngangsdøra som «bevis» for dette.

E-POSTENE: Språket er ikke ulikt det som ble skrevet/tagget på huset til tidligere justisminister Wara i vinter.
E-POSTENE: Språket er ikke ulikt det som ble skrevet/tagget på huset til tidligere justisminister Wara i vinter. Vis mer

«Avlytting limt på kjøkken vindu. Hørte alt som ble sagt. Har kode til dør og har vært i huse».

Gebrokkent språk

E-postene er skrevet på gebrokkent norsk, og Dagbladet gjengir deler av dem ordrett i samråd med avsender.

Språket er ikke ulikt det som ble skrevet/tagget på huset til tidligere justisminister Wara i vinter.

«Vi har avlyttet og hatt tilgang til Waras hus from January. Vi vet når de skulle reise og ventet til de var ute av landet. 6. December planla tagge hus og bil. Forsøk på bil brann ikke planed. Tråd som ble lagt i bensin tank klippet fra tomat plante i Wara hage. Wara våkne og nesten avsløre alt. Tusj kastet i ødelagt ventil i kjeller. Den ble skiftet senere. Brev til Wara og tybring gjedde har utvannet dog piss på seg. Søple kasse prøvd å brenne natt men self tenning difficult (...).Det skulle aldri gå så langt. Nå vi har forlat Oslo. Bare to andre vet sanhet. Polieti gjør elendig jobb. Så let å lure. Sorry vi kan ikke mer være stille».

I e-postene gir avsender inntrykk av å ha inngående kjennskap til bevismaterialet som PST har mottatt. Dagbladet vet at e-posten er sendt fra en kryptert e-post-tjeneste, som gjør det svært vanskelig å spore avsender.

«Vi kan ikke leve med det. VG i dag igjen skrive at poor family Mam er guilty. Ask polieti om de fant hamer som knust bil vindu hos Wara. Eller spray paint, tusj,glue som ble brukt and so on. We know what happened. I post kasse mix av baking soda og pulverized old medicine som nozanin. The emergency hamer ble brukt also to write rasizt på bilen ved knust vindu. Polieti er ikke bra de vil lage fake bevis for ikke selv og bli til latter. Vi ler av dem», står det videre.

GÅR AV: Tor Mikel Wara (FrP) går av som justisminister. - Må ta vare på min lille familie, sier Wara selv. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Mystisk pakke

Det var i begynnelsen av mai at advokat Elden mottok den anonyme konvolutten, som var poststemplet 28. april og sendt fra Norge. Den var vedlagt en pakke med flere Dymo-ruller, og en såkalt «nødhammer» som blant annet kollektivtrafikk-selskapet Ruter har plassert ved vinduene på sine busser.

Dagbladet får fra flere kilder bekreftet at Laila Anita Bertheussen og Tor Mikkel Wara har oppholdt seg i USA siden 26. april. Samboerparet befinner seg fortsatt i Florida.

- Min klient var så langt jeg vet ikke i Norge da dette ble sendt, og har gitt uttrykk for stor overraskelse over innholdet. Hun er imidlertid lettet over at noen har påtatt seg ansvaret, og håper at de også vil stå frem overfor PST eller at PST ved etterforskning kommer nærmere løsningen, sa advokat John Christian Elden til Dagbladet tirsdag.

Den mystiske pakka som ble sendt til advokat Elden, som umiddelbart kontaktet PST, blir nå analysert av etterforskerne i saken.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

Siktelsen ikke svekket

Det er den samme etterforskningsgruppa - ledet av politiadvokat Thomas Blom - som etterforsker attentatene og attentat-forsøkene mot Wara/Bertheussen-familiens bolig, som nå sjekker den mystiske pakka for fingeravtrykk, DNA og eventuelle andre spor.

- Grunnlaget for siktelsen er ikke svekket. Vi jobber fortsatt med å gjennomgå tekniske spor, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

Hugubakken ønsker ikke å kommentere den mystiske pakka, som ble sendt til Bertheussens advokat, John Christian Elden.

LANG PROSESS: Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, er mistenkt i alle trusselsakene. Geir Ramnefjell, politisk kommentator i Dagbladet, mener det vil bli en lang prosess, som gjør det umulig for Wara å fungere som justisminister både praktisk og politisk i tida som kommer. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!