Her tømmes våpenlagrene

Her bærer teknikere fra Kripos og lokalt politi ut våpen som kan stamme fra flere store tyverier. Politiet har nå kontroll på mange av våpnene, men mange er fortsatt på avveie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD/OSLO (Dagbladet): Våpnene ble funnet på en gård mellom Larvik og Sandefjord. Gården disponeres av en 29-åring som er siktet for grovt heleri av våpen. Teknikerne fra politiet bar ved 21-tida i går kveld ut flere store sekker med våpen fra låven, med tungt bevæpnet politi på vakt.

Også på en annen gård utenfor Sandefjord skal politiet i går ha funnet illegale våpen. Funnene etter pågripelsene i vestfoldbyen kan være Norges største våpenbeslag noensinne.

Flere tyverier

-  Vi har kontroll på et betydelig antall av våpnene som ble stjålet på Jørstadmoen militærleir, men jeg kan bekrefte at det fortsatt er våpen på avveie, sier politistasjonssjef Bjørn Bergundhaugen på Lillehammer.

I alt ti personer er siktet etter tyveriet ved Lillehammer i slutten av august. Det skal også være funnet utstyr som kan stamme fra andre tyverier. -  I forbindelse med beslagene har vi også funnet annet militært materiell som ikke stammer fra Jørstadmoen. Dette kan dreie seg om eldre forhold, som for eksempel et tyveri i Telemark. Vi jobber nå med å spore opprinnelsen, sier Bergundhaugen.

Illegalt våpenmarked

Dagbladet får bekreftet at en rekke våpen, blant annet Glock-pistoler, er solgt på det illegale markedet. Prisen skal ha vært i underkant av 10 000 kroner.

-  Vi vet at våpen er i omløp i Vestfold og omegn. Vi ber folk som har kjøpt illegale våpen, om å melde seg til politiet, sier politistasjonssjefen.

Den siktede løytnanten og hans to år yngre bror innrømmet i går at de sto bak tyveriet på Lillehammer 26. august. Brødrene skal over tid ha hatt problemer med økonomien, og ifølge deres egne politiforklaringer skal behovet for raske penger ha vært årsaken til tyveriet.

Erkjenner straffeskyld

-  Min klient er nedbrutt og lei seg. Han erkjenner straffskyld, og har forklart seg for politiet. Han vil påkjære fengslingskjennelsen, og stiller seg undrende til at han må sitte fengslet når politiet sier at saken er oppklart, sier advokat Tor Kolden, som forsvarer den yngste av brødrene.

-  Han har også bedt meg formidle at det ikke er noen sammenheng mellom tyveriet og Vigrid-miljøet, sier Kolding.

De to brødrene er siktet for våpentyveriet, mens de øvrige er siktet for grovt heleri.

-  Min klient tar dette veldig tungt. Han angrer svært, og har et ønske om å gjøre opp for seg, sier advokat Lorentz Stavrum, som forsvarer den tidligere løytnanten.

Politiet jobber fortsatt med å kartlegge hvilken rolle de forskjellige siktede har hatt, men regner nå tyveriet som oppklart.

Følger Vigrid tett

Flere av de siktede har blitt knyttet til den høyreekstreme organisasjonen Vigrid. En 26-åring som er siktet i saken, hadde 1. september et leserinnlegg på trykk i Sandefjords Blad. Lokalavisene i Vestfold har hatt flere oppslag om Vigrid-seremonier på Istrehågan, som er et gravfelt fra middelalderen.

I leserinnlegget takker han avisene for «god gratisreklame» for den nasjonalistiske organisasjonen. Innlegget var ikke signert med navn, skriver avisen Sandefjords Blad i dag.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) startet i fjor en offensiv mot Vigrid-miljøet, noe som ga resultater. Overvåkingspolitiet er likevel bekymret for at enkelte grupperinger nå ser ut til å bevæpne seg kraftigere enn det de har gjort tidligere. Kilder i det nasjonalistiske miljøet mener at PST ikke klarte å sprenge kjernen i miljøet.

Dagbladet har mottatt opplysninger om at nye nasjonalistiske grupperinger er dannet, og det er en kjent sak at både nynazistene og ransmiljøet har gravd ned våpen i skogen.

NYE VÅPENFUNN: Politiet fant i går nye våpen i denne låven mellom Larvik og Sandefjord. På gården bor en 29-åring som er siktet for grovt heleri etter Jørstadmoen-tyveriet.
VÆPNET POLITI: Også på denne gården utenfor Sandefjord ble det funnet illegale våpen. Væpnet politi voktet beslaget.