Her treffer bombene ISIL-artilleri

USA angriper nå ISIL-styrker som skyter på siviler yezidiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  USA fortsetter å bombe ISIL-posisjoner i Irak. I natt bekreftet det amerikanske militæret at de har gjennomført fire nye angrep mot de væpnede islamistene i løpet av lørdagen.

I motsetning til de tidligere angrepene som ble gjennomført utenfor kurdehovedstaden Erbil med beskyttelse av amerikansk personell som mål, angriper de nå ved Sinar fjellet for å beskytte minoritetsgruppen yezidiene som har blitt tvunget på flukt opp i fjellene.

Ifølge det amerikanske militæret har kampfly og droner fra USA angrepet pansrede personellkjøretøyer som skjøt mot sivile i nærheten av Sinjar.

Militæret har også frigjort bilder av de de oppgir at er  F/A-18-fly som treffer ISIL-mål på et ikke angitt sted i Irak.
Har brutt gjennom sperringene
Kurdiske styrker sier de nå har klart å lage en vei opp til flyktingene som har vært fanget på Sinjar-fjellet. Ifølge talsperson Halgord Hikmet i den kurdiske peshmerga-styrken ble dette mulig etter at USA startet med sine luftangrep.

Mange tusen skal ha klart å flykte derfra, men så mange som 20 000 skal fortsatt være fast, sier en av de unnslupne flyktingene til CNN.

Overlevende forteller om forferdelige scener.

CNN har snakket med 33 år gamle Tariq, en av dem som ble tvunget til å flykte opp i fjellet for å unnslippe islamistenes brutale herjinger. 33-årignen sier han telte mellom 500 og 1000 døde på fjellet.

- Jeg så folk falle sammen av utmattelse på tomme mager, forteller han.

En av dem som døde var hans 80 år gamle far. Han mistet livet etter to dager i den ekstreme heten på fjellet uten mat og med lite mat.
'
ISIL fortsetter å angripe
- Vi hadde 3,8 liter vann til å dele på 15 personer på et tidspunkt, sier Tariq, men han var en av dem som overlevde.

Takket være de kurdiske styrkene som klarte å trenge gjennom ISILs styrker som hadde omringet fjellet. Han dro deretter gjennom Nord-Irak, inn i Syria og så tilbake til Irak.

Han befinner seg nå i en landsby som heter Dhok, på et sted han selv beskriver som midt i ødemarka.

Selv om ISIL har hatt nederlag, har de ikke gitt seg. Ifølge det amerikanske militæret forsetter de å angripe yezidiene i Sinjar-området.

Minst 20 000 er fortsatt fast i fjellene i mer avsidesliggende områder, ifølge Tariq.

Amerikanske fly har sluppet ned vann og mat til de beleirede flyktningene. Også et britisk fly har nå sluppet ned nødhjelp i området.

NYE ANGREP:  USA har frigjort bilder som de sier viser bombefly som treffer SIIL-mål i Nord-Irak. Foto:Centcom via AFP
NYE ANGREP: USA har frigjort bilder som de sier viser bombefly som treffer SIIL-mål i Nord-Irak. Foto:Centcom via AFP Vis mer