Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her treffer «Orion» jordas atmosfære i et spektakulært lysshow

Kan møte de som én dag reiser med romkapselen til Mars - om de returnerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 5. desember ble romkapselen «Orion» skutt opp for første gang fra basen Cape Canaveral i Florida i USA.

Planen er at kapselen én dag skal frakte mennesker til Mars.

Utrolig lysshow «Orion» reiste 5790 kilometer vekk fra jorda på sin 4,5 timer lange testtur - lenger enn noen romskip bygget for mennesker har vært på over 40 år.

Fredag publiserte NASA en video som viser det spektakulære lysshowet som oppsto i det kapselen gikk inn i jordas atmosfære og føk gjennom glovarm plasma i over 32 000 kilometer i timen.

Videoen, som du kan se øverst i saken, begynner 10 minutter før «Orion» dalte ned i Stillehavet sørvest for San Diego.

Testet kapselens varmeskjold Sjef for Orion-programmet, Mark Geyer, har tidligere uttalt at utprøvingen av det 4 centimeter tykke varmeskjoldet var den viktigste delen av testen.

Dette siden det skal sørge for at temperaturen inne i kapselen er komfortabel til tross for de ekstreme forholdene på utsiden.

NASA er nå igang med å analysere dataene fra sensorene på fartøyet for å finne ut hvor godt det virket.

Kjørt tilbake til basen Kapselens landing ble sendt direkte, men mye av opptaket gikk i svart på grunn av en temperatur på omkring 2 000 grader celsius omringet farkosten i det den krysset jordens atmosfære.

I videoen øverst i saken kan man se hvilket syn mannskapet i fartøyet kan vente seg om de én dag returnerer fra Mars.

Før ladingen åpner flere fallskjermer seg, som får romfartøyet til å bremse ned til 32 km/t før den plasker ned utenfor kysten av San Diego.

«Orion» ble deretter hentet opp av NASA og den amerikanske marinen, lastet opp på en lastebil og kjørt tilbake til Kennedy Space Center, hvor den ankom torsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media