Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her trekker 18-åringen pistol - og politimannen skyter

Heftig USA-debatt om politiets kamerabruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne overvåkningsvideoen fra klokka 23.15 lokal tid lille julaften skal vise at den fargede 18-åringen trakk våpen like før han han ble skutt og drept av den hvite politimannen på bensinstasjonen St. Louis-forstaden Berkeley.

Mens debatten i Norge går OM politiet skal bære våpen på jobb, har den siste politidrap-saken fått ett nytt element i politiskepsis-debatten i USA: Hva blir den rettslige konsekvensen av at stadig flere delstater pålegger politifolk på jobb å filme oppdrag i felt med såkalte kroppskameraer, som festes for eksempel foran på uniformen eller i skulderklaffen ?

Politisjef Jon Belmar i St. Louis la fram klipp fra bensinstasjonens overvåkningskameraer på en pressekonferanse om den nye politiepisoden som har utløst demonstrasjoner bare en måned etter at en annen 18-åring ble skutt og drept i bydelen Ferguson i samme område i samme område av storbyen, som ligger geografisk midt i USA.

Politisjefen sa at bildebevisene ville vært bedre hvis politimannen hadde brukt det nye kameraet han hadde fått utdelt som jobbutstyr. Et slikt minikamera på politibilens kamera var heller ikke slått.

Tre eller fire politiskudd Dette er hva overvåkningskameraene på Mobil-stasjonen skal vise:

Helt øverst i venstre hjørne av videoen svinger politibilen inn på politistasjonen for å sjekke to unge menn. Den ene kommer bort til politibilen - den andre trekker seg ut av bildet.

Da kommer en polititjenestemann ut av bilen. Etter noen sekunder kommer 18 år gamle Antonio Martin inn i bildet igjen med en bevegelse som tyder på hevet håndvåpen i sikteposisjon.

Politimannen gjør samme bevegelse rett etter. Han rygger og faller, reiser seg og løper i dekning bak en bensinpumpe.

 LA SEG "DØDE":  Demonstranter markerer protest mot politiets skytepraksis på bensinstasjonen der 18-åringen ble skutt og drept. Første juledag blokkerte demonstranter en motorvei til bydelen Berkeley ved St. Louis. Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters/NTB Scanpix.
LA SEG "DØDE": Demonstranter markerer protest mot politiets skytepraksis på bensinstasjonen der 18-åringen ble skutt og drept. Første juledag blokkerte demonstranter en motorvei til bydelen Berkeley ved St. Louis. Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Politisjefen opplyser på pressekonferansen at polititjenestemannen - en hvit, 34 år gammel mann med seks års erfaring fra lokalområddet - skyter tre eller fire skudd før han faller.

Ved siden av den drepte 18-åringen ligger en 9 mm pistol med bortfilt registreringsnummer.

Ifølge politisjefen var 18-åringen kjent av politiet for en rekke forhold de siste to årene med ulovlig våpenbesittelse, trusler og tyverier.

Blokkerte motorvei Natt til første juledag var bensinstasjonen beleiret av demonstranter som protesterte mot en ny Ferguson-episode. Ikke alle politikritikere slo seg til ro med at ordfører Theodore Hopkins i bydelen Berkeley på en pressekonferanse dagen før avviste sammenligning med det som skjedde i Ferguson, og som satte fyr på politidebatten i USA.

På morgenen første juledag blokkerte demonstranter trafikken på en motorvei i Berkeley.

Ferguson har en stor majoritet av afroamerikanske innbyggere, men «alle» politifolk og ledere i bydelen er hvite.

- 85 prosent av innbyggerne i bydelen Berkeley er fargede, og alle ledere i lokalsamfunnet er fargede. Og dessuten er «litt over halvparten» av politistyrken på 31 tjenestemenn fargede, sa den fargede ordføreren.

Politiet i bydelen har foreløpig fått utdelt tre kroppskameraer til å dokumentere jobbsituasjoner.

- Bøter etter opplæring
- Når alle har fått den opplæringen de skal, kan det vente kraftige bøter hvis kameraene blir ikke blir brukt, sa også Hopkins - utløste det heftigste debattemaet i sosiale medeier i USA og i kommentarfeltene i store medier:

 - DE KAN IKKE DREPE OSS ALLE:  Det er teksten på plakaten der en 18-åring blir skutt og drept av politiet utenfor byen St. Louis natt til julaften. Foto: Robert Cohen, St. Louis Post-Dispatch/AP/NTB Scanpix.
- DE KAN IKKE DREPE OSS ALLE: Det er teksten på plakaten der en 18-åring blir skutt og drept av politiet utenfor byen St. Louis natt til julaften. Foto: Robert Cohen, St. Louis Post-Dispatch/AP/NTB Scanpix. Vis mer

Hvordan skal rettsvesenet forholde seg til politiets egne bilder ? Hvilke krav til beskyttelse har publikum mot å bli filmet og lagret uten samtykke ?  Og hva har en ordfører med å bøtelegge politifolk ?

Ifølge Huffington Post ble den første, store kartleggingen av noen effekter  med «kamerabevæpnede» politifolk gjennomført i Rialto i California mellom 2012 og 2013.

Der første politivideoene til 88 prosent færre klager på politiets arbeidsmetoder.

Og det var 60 prosent færre fellende reaksjoner i det som kan sammenlignes med Spesialenheten for politisaker i Norge.

 POLITIKAMERA:  Dette er kroppskameraet som Los Angeles-poliet bruker på jobb, presentert 15. januar i år. Foto: LAPD.
POLITIKAMERA: Dette er kroppskameraet som Los Angeles-poliet bruker på jobb, presentert 15. januar i år. Foto: LAPD. Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 87822638


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media