Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her trener de på samme måte som USAs elitestyrker

Trygt plassert i et rom på Rena millitærleir, får norske soldater innblikk i livstruende og nervepirrende situasjoner.

 SIMULERT KRIG:  En soldat er i gang med krigstreningen. Foran PC-skjermen bruker de samme teknologi som amerikanske elitestyrker. Foto: Inge Murberg.
SIMULERT KRIG: En soldat er i gang med krigstreningen. Foran PC-skjermen bruker de samme teknologi som amerikanske elitestyrker. Foto: Inge Murberg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Scenarioet er satt: En gruppe soldater kjører på en støvete, uoversiktelig landevei i et afghansk landskap. Rundt dem er det en rekke potensielle fiender. Faren for eksplosiver i veibanen er stor.

Plutselig kommer en stor gruppe løpende mot kolonnen. Flere kaster stein. Det befinner seg barn, sivile, kvinner og opprørere i menneskemengden. Soldatene i kolonen må reagere raskt. Sikkerheten må ivaretas, både for soldatene og de sivile. Samtidig skal korrekte og korte beskjeder gis over samband.

En feil kan bety forskjellen på liv og død. En feil kan utløse voldelige opptøyer. Alt skal skje i løpet av minutter, kanskje sekunder.

Nei, dette er ikke en situasjon man kaster unge, uerfarne soldater ut i på ekte. Men på treningsleiren i Rena får soldatene gjennomgå. Det terpes på de enkle oppgavene de må huske ute på et krevende feltoppdrag. Alt sammen gjøres på PC-skjermen.

Call of Duty-trening Det dreier seg om krigstrening ved hjelp av en avansert spillsimulator. Paralellene trekkes umiddelbart til Call of Duty og Battlefield-serien. Der har flere - blant annet undertegnede - tilbrakt mang en time i strid. Men det var for lekens skyld. Spillet de bruker på Rena er noe helt annet.

Etter drapet på Osama bin Laden forrige mandag, har elitestyrkene til det amerikanske forsvaret fått mye oppmerksomhet. Det mange kanskje ikke vet, er at både amerikanske marinesoldater, CIA-agenter og norske menige forbereder seg på millitæraksjoner gjennom et dataspill.

 EKSPLOSJON:  Eksplosjonene kan skje ofte i spillet, noe som ikke ville vært like lett å simulert i skogene utenfor Rena.
EKSPLOSJON: Eksplosjonene kan skje ofte i spillet, noe som ikke ville vært like lett å simulert i skogene utenfor Rena. Vis mer

- Det kan nok ligne mye på Call of Duty og Battlefield-spillene, sier Inge Murberg, avdelingsingeniør ved simulatorseksjonen til Hærens taktiske treningssenter, til Dagbladet.

Han snakker om spillet Virtual Battlespace 2 (VBS 2). Det brukes av så vel norske som internasjonale styrker, og er et svært nyttig tilleggselement til den vanlige, millitære treningen.

- Likheten med vanlige skytespill gjelder nok mest grafikken. Det som skiller det vesentlig fra spill i butikken, er tilleggsmodulene. Vi kan lage våre egne scenarioer hele veien, sier Murberg.

Alt skal være «ekte»
I «spillet» bruker de norske soldatene samme type kjøretøy og våpen som de bruker på ekte. Alt skal være ekte. Løytnant Bjørn Morten Tøndel har prøvd «spillet» en rekke ganger, og brukt det aktivt i trening to ganger.

- Vi får gjort ting som vi ikke kan gjøre på en annen måte. Mulighetene er veldig mange, det kommer rett og slett helt an på hva man har lyst til å trene på, sier Tøndel til Dagbladet.

- Ingenting erstatter skarpt, så det er så realistisk som man kan få det på en PC. Grafikken er bra, og den er dynamisk med tanke på de simulerte fiendene man forholder seg til. Det blir som å kjøre bil i en simulator: Du kan kjøre, men det blir noe helt annet når du er ute på veien. Men basisferdighetene kan man lære seg, sier han.

Det norske forsvaret bruker mye tid på å lage egne scenarioer til spillet. Forsvaret lager også egne kart basert på geografisk data.

Særlig kommunikasjonen - hvordan man prater med hverandre og får sagt det lille man skal si på kort tid - er sentralt.

- Vi har fått høre om det gjennom andre nasjoner. Det vi bruker det mest til, er å trene situasjonsforståelsen og kommunikasjonen. Det er gjerne de faktorene vi spiller mest på. Man blir jo ikke redd, sliten eller trøtt. Så alt det må vi trene på utenfor simulatoren, sier Inge Murberg.

Generasjonsskille Reaksjonen fra soldatene er ifølge Murberg stort sett positive. De forteller at de føler at de sitter igjen med noe etter treningen, forteller han.

- Det er nok også litt avhengig av alder. De unge synes det er kult og morsomt å øve med, mens den eldre garde mener at det er litt vanskelig, men at de får mye igjen. De yngre har det litt mer i fingrene, og tar det tekniske kjapt, mens de eldre har mer erfaring og flere knagger å henge ting på, sier Murberg.

- Av og til må vi påpeke at vi skal trene, og ikke leke oss, sier han.

 KRIGSTRENING:  En slik situasjon kan de norske soldatene oppleve fra leiren på Rena.
KRIGSTRENING: En slik situasjon kan de norske soldatene oppleve fra leiren på Rena. Vis mer

Etter en treningsøkt foran PC-skjermen, gjennomføres det gjerne det forsvaret kaller «after action».

- Da spiller vi en slags reprise og går gjennom situasjonen og snakker om hva som burde vært gjort annerledes. Så må man ut i skogen og gjøre alt det andre, sier Murberg.

Trener for Afghanistan Bjørn Morten Tøndel har brukt spillet for å trene på kjøretøyene forsvaret benytter i Afghanistan.

- Da er det å trene i et tilsvarende miljø med forskjellige typer oppdrag, det kan være å forholde seg til en fiende der vi må bekrefte identitet og finne ut av om han har våpen eller ikke før vi gjør noe, sier Tøndel.

Han er ikke redd for at soldatene skal se på det hele som et morsomt spill, som ligner veldig på noe de nettopp har spilt på gutterommet.

- Når man først er her, og det er såpass trykk, så er det treningen som gjelder. Det blir terpet på det fra dag 1, at man må litt bort fra Call of Duty-modusen og tenke på at hele laget skal trenes, sier løytnanten.

 SKJERMBILDE:  Forsvaret benytter en rekke ulike scenarioer i simuleringen.
SKJERMBILDE: Forsvaret benytter en rekke ulike scenarioer i simuleringen. Vis mer
 TRENER:  Slik ser det altså ut når forsvaret trener til krig fra PC-skjermen. Foto: Inge Murberg.
TRENER: Slik ser det altså ut når forsvaret trener til krig fra PC-skjermen. Foto: Inge Murberg. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media