Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her trener han kjærestens hund til å gjøre nazi-hilsen. Det ble dyrt

Videoen har blitt sett mer enn tre millioner ganger på YouTube.

DØMT: Mark Meechan fikk kjærestens hund til å gjøre en «nazi-hilsen». Det skulle koste ham dyrt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 30 år gammel mann fra Skottland har blitt idømt en bot på 800 pund etter at han lastet opp en video på YouTube av kjærestens hund.

Han har nemlig, ifølge Sky News, lært den å gjøre nazihilsen.

Mark Meechan ble arrestert etter at de ble varslet om videoen der hunden Buddha, som er av rasen mops, reagerer på fraser som «gass jødene» og «sieg heil» med å løfte labben som til en nazi-hilsen.

Videoen, som har blitt sett mer enn tre millioner ganger, har blitt karakterisert som «grovt støtende», og boten tilsvarer omlag 9000 norske kroner.

«Gass jødene»

Meechan forklarte i retten i mars at han gjorde det for å irritere kjæresten sin, men dommer Derek O'Carroll gjorde det ifølge The Independent klart at videoen likevel var alvorlig krenkende.

- Han sa at han valgte frasen «gass jødene» fordi det var den mest støtende frasen han kunne komme på som var forbundet med nazistene. Det var midtpunktet i vitsen. Han sa at det var så ekstremt at det gjorde det hele enda mer komisk, sa O'Carroll, og la til:

- Han visste hva han gjorde. Det er hevet over enhver tvil at dette materialet er antisemittisk.

I ettertid av domfellelsen, skal O'Carroll ha mottatt dødstrusler.

Kritikk

Flere ytringsfrihetsforkjempere har uttrykt skepsis til dommen, og mener at man har rett til å krenke under ytringsfriheten.

- Å forsvare alles rett til å ytre seg fritt betyr også at vi må forsvare de som sier ting andre vil oppfatte som sjokkerende eller fornærmende. Gjør vi ikke det, er ytringsfriheten meningsløs, sier Jodie Ginsberg som er leder for organisasjonen Index on Censorship.

Komiker Ricky Gervais, som også er kjent for å bruke grov og tidvis krenkende vitser i sine standup-numre, har engasjert seg i saken.

- Dersom man ikke tror på en persons rett til å si krenkende ting, tror man ikke på ytringsfriheten, sier han.

Meechan har også selv tatt til orde for at han synes saken er prinsipielt viktig, og har ikke lagt skjul på at han synes dommen er urettferdig.

- At det folk sier tas ut av kontekst, og at man kan dømmes for det, er en farlig presedens. Når det er retten og ikke du som velger konteksten, da begynner det å bli farlig, sier han ifølge BBC.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media