Her trener marinejegerne for første gang på sin nye terrorberedskap

Antiterrorøvelse i Stavanger hele uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag startet kontraterrorøvelsen Gemini i Stavanger, som er en nasjonal antiterrorøvelse hvor Forsvaret og Politiet samarbeider om terrorbekjempelse.

Under årets øvelse er Marinejegerkommandoen for første gang med og øver på antiterror.

Tester reell responstid Årets øvelse ble for første gang avviklet som en såkalt «alarmøvelse».

- Det vil si at de deltakende kontraterrorstyrkene ikke fikk vite om øvelsen før alarmen gikk mandag morgen. Dermed blir beredskapen testet slik som den er, sier talsmann for Forsvaret, Fredrik Tandberg.

Under øvelsen trener Forsvaret og politiet på å håndtere komplekse terrorangrep mot olje- og gassinstallasjoner både på land og til havs.

- Vi trener sammen for å få ut det masimale om vi en gang blir utfordret. Man kan alltid reflektere fram og tilbake på hvor realistisk en slik øvelse er, men vi anser at det kan være aktuelle senarioer, for angrep rettet mot isolerte objekter er noe av det mest avanserte vi kan øve på, sier sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, Morten Haga Lunde.

Historisk samtrening I forkant av øvelse Gemini ble det avholdt en historisk første samtrening mellom Forsvarets spesialkommando, Beredskapstroppen og Marinejegerkommandoen på Rena.

Se video fra treningen øverst i saken.

Her var erfaringsoverføring fra forsvarets spesialsoldater til politites beredskapstropp en viktig del av treningen.

- Best i verden Målet med øvelsen er å øve tettere samhandling mellom enheter og spesialstyrker fra Forsvaret og politiet.

Statsviter og terrorekspert ved Universitetet i Tromsø, Marcus Buck, mener Norge er blant de beste i verden på den type terror Forsvaret og Politiet nå øver på å bekjempe.

- Angrep mot olje- og gassinnstallasjoner vil få fatale konsekvenser. Det er derfor helt naturlig at det er den type terror vi har størst beredskap mot.

Årlig øvelse Øvelse Gemini har vært arrangert siden 1980-tallet, og rullerer mellom de fire politidistriktene som har politimyndighet på den norske kontinentalsokkel. Det vil si politidistriktene Rogaland, Nordmøre og Romsdal, Helgeland og Troms.

- Det gjenstår selvfølgelig å se hvor godt øvelsen vil gå, men til nå har alle aktører respontert i henhold til det vi ønsker de skulle gjøre, sier Lunde.

Øvelsen vil pågå døgnet rundt fram til torsdag.