Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her trener USA på krig ved Bardufoss

- Forbereder seg på et mulig Krim-scenario, ifølge CNN.

SOLDATER I NORGE: I januar skal 330 amerikanske soldater stasjoneres i Norge. Her får du et unikt innblikk i treningen de har med norske soldater ved Bardufoss. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar skal 330 amerikanske stasjoneres i Norge.

Det er amerikanske marinesoldater som skal delta i prøveordningen, og soldatene vil bli stasjonert ved Værnes i Nord-Trøndelag.

Men flere amerikanske soldater er allerede nå i Norge og har øvelse med norske soldater ved Bardufoss, i underkant av 100 mil unna grensa til Russland.

CNN fikk et eksklusivt innblikk i de amerikanske soldatenes trening med norske soldater i vinterkulda i nord.

Trener på krig med norske soldater

Der er en enhet fra Nord-Carolina på plass for å trene på krig sammen med norske soldater. Akkurat nå er det bare trening og rollespill de allierte imellom, men det norske forsvaret på stedet legger ikke skjul på at det kan være et realistisk scenario de faktisk trener på.

TRENER: Norske og amerikanske styrker trener sammen. Foto: CNN
TRENER: Norske og amerikanske styrker trener sammen. Foto: CNN Vis mer

Én spesiell hendelse de norske og amerikanske soldatene trener på, er en russisk hybridkrig. De aller fleste tanker går til Russlands annektering av Krim-halvøya og krigføring i Ukraina i 2014. Der kjempet en gruppe separatistopprørere med støtte fra den russiske forsvarsmakta. Til slutt annekterte Russland Krim-halvøya.

- 2014 markerte klart at Russland er på et stadium hvor de har mulighet til, og er villige til, å bruke militær makt, sier brigadier Eldar Bernil til CNN.

- Plutselig har vi endret fokus fra det som skjedde i Afghanistan til kollektivt nasjonalt forsvar, sier han.

Forberedt på Krim-scenario

Men ifølge CNN er Norge forberedt på et slikt Krim-scenario ved:

1) Pansrede kjøretøy som kan konfrontere eventuelle separatister og dermed tvinge støttespillerne Russland til å komme med egne pansrede kjøretøy og dermed vise klart at angriperne har statlig støtte.

2) Tilstedeværelsen av amerikanske soldater, som forsikrer at USA automatisk er involvert ved ethvert forsøk på angrep i Norge.

UTE I KULDA: Disse amerikanske Abrams-stridsvognene har aldri vært så langt nord. Nå deltar de i trening ved Bardufoss sammen med norske soldater. Foto: CNN
UTE I KULDA: Disse amerikanske Abrams-stridsvognene har aldri vært så langt nord. Nå deltar de i trening ved Bardufoss sammen med norske soldater. Foto: CNN Vis mer

Andre kilder i forsvaret og etterretningen sier til den amerikanske kanalen at bekymringen for Russland er økende.

- Vi snakker om hybridkrig, som er under terskelen for krig. Det er en krig der artikkel fem ikke er gjeldende, sier en ikke-navngitt forsvarskilde til kanalen.

Han viser til Natos artikkel fem, kjernepunktet om at et angrep på ett medlemsland er et angrep på alle. Akkurat dette er blitt utfordret av USAs valgte president Donald Trump, som har sagt han ikke vil garantere at USA støtter Nato-land som blir angrepet om han blir president, og sa sa han måtte vurdere om landet hadde oppfylt sine forpliktelser til alliansen.

De norske forsvarskilden uttrykker også den samme bekymringen flere eksperter har hatt, nemlig at Norge kan måtte forholde seg helt annerledes til USAs utenrikspolitikk med Trump ved roret.

Tilspisset forhold

Det skjer samtidig som Norge opplever stadig økende russisk aggresjon og et mer tilspisset forhold til naboen i øst. Flyktningstrømmen over Storskog i fjor, og stadig flere avskjæringer av russiske jager- og bomberfly som har fløyet uvanlig nære norskekysten, samt aggressiv russisk etterretning i Norge, er blant bekymringene de siste åra.

- I HELVETE: Et russisk MIG 31-flyet kom farlig nær den norske F-16-maskinen over kysten av Nord-Norge. - Nærmere enn 20 meter, ifølge skvadronsjef Gøran Hoel ved 331-skvadronen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge CNN er dette tilspissede forholdet et viktig bakteppe for styrkene som trener i Norge og soldatene som vil bli stasjonert i Norge og på Værnes fra januar 2017.

Selv om basen på Værnes er over 1000 kilometer fra grensa til Russland, skal soldatene blant annet ha ansvar for å klargjøre amerikanske stridsvogner og våpen som vanligvis står lagret i tunnelsystemer under bakken, skriver CNN.

Møter Russland-skepsis

Det er delte meninger om stasjoneringen av de 330 soldatene i Nord-Trøndelag.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har sagt at den er i tråd med basepolitikken.

- Prøveordningen innebærer at de amerikanske styrkene roterer, og det er ikke snakk om en fast base for amerikanske styrker i Norge eller etablering av en amerikansk base i Norge, sier Eriksen Søreide ifølge NTB.

Forslaget har møtt kritikk fra regjeringens samarbeidspartner Venstre, mens Frp, Sp og SV har krevd flere detaljer om planene.

Russland er forundret over planene.

I en e-post til Adresseavisen hevder den russiske ambassaden i Oslo at det alltid har vært en fordel for Norge at landet ikke har tillatt fremmede styrker stasjonert på norsk jord.

- Basepolitikken sto seg til og med gjennom den kalde krigen og har vært en fordel for Norge som partner fremfor andre Nato-land, heter det i e-posten, som er ført i pennen av presseattaché Maxim Gurov.

Han viser også til mange uttalelser fra norske myndigheter om at det ikke er noen trussel fra Russland mot Norge.

- Vi undrer oss over hvorfor Norge er så villig til å øke den militære kapasiteten gjennom å tillate stasjonering av amerikanske styrker på Værnes.

NB! Denne saken ble først publisert med opplysninger om at øvelsen ble gjennomført i Kirkenes ved Norges grense til Russland. Det er feil, opplyser Forsvaret. Øvelsen fant sted i Bardufoss, omkring 100 mil unna.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!