Her trengs det tre dager for å grave et hull i bakken

Og fuskepels er uaktuelt. Trodde du det var kaldt ute i dag? Tenk om igjen.

INGEN FASTBOENDE: Her i Vostok i Antarktis er det målt 89 minusgrader. Forskere bor i huset til høyre når de er her. Foto: WIKIMEDIA
INGEN FASTBOENDE: Her i Vostok i Antarktis er det målt 89 minusgrader. Forskere bor i huset til høyre når de er her. Foto: WIKIMEDIAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er kjølig i Norge i dag, blant annet med -15 i Oslo og -21 i Drammen. Kaldest i Norge i dag er Drevsjø, med 31 registrerte minusgrader. BBC-reporter Adam Mynott kan i den anledning bidra til å sette ting litt i perspektiv.

Han var tidligere denne måneden i Sibir i ti dager, der han oppsøkte det kaldeste bebodde stedet i verden: gruvebyen Ojmjakon.

Det kaldeste Mynott opplevde var 53 minusgrader.

Rundt 500 mennesker bor i bygda som har den uoffisielle kulderekorden på —71.2 °C. Bygda ligger på 690 moh mellom to fjellkjeder som gjør at den kalde lufta blir stående stille i dalen året rundt. I bakken er det permafrost.

Krevende Det er vanlig at temperaturen ligger under 40 minus. I desember til mars dupper det gjerne under 60 minus. Men her stenger de ikke skolen før det blir 52 minus.

For å besøke området kan du ta Kolyma-motorveien, som er kjent for sine mange døde. Veien ble laget i Stalin-tida av fanger fra arbeidsleiren Sevvostlag og andre Gulag-leire.

ISKALDT: En BBC-reporter opplevde 53 minusgrader da han besøkte Ojmjakon. Da var trolig skolen stengt - men grensa går da også akkurat på 52 minus. Kart: Google Maps
ISKALDT: En BBC-reporter opplevde 53 minusgrader da han besøkte Ojmjakon. Da var trolig skolen stengt - men grensa går da også akkurat på 52 minus. Kart: Google Maps Vis mer

Lokalbefolkningen er herdet. Men enkelte nødvendigheter blir svært krevende å gjennomføre. For eksempel å arrangere en begravelse:

Greenpeace? - Det tar to til tre dager å grave en grav. Du må tenne et bål og lempe på kull, prosessen varmer opp 15 centimeter av bakken av gangen. Kullet legges i hullet, og prosessen gjøres gang på gang, fram til hullet er to meter dypt, rapporterer Mynott.

Pelsdyrdebatten er også hakket mer ensidig enn her hjemme. BBC-reporteren sier han «ikke ville stå ansvarlig for at en fjellrev eller kanin mistet livet», og derfor valgte fuskepels.

- Hæ, Greenpeace? gryntet hans statsansatte guide hånlig.

For det er ekte pels som gjelder, noe som også gjenspeiles i prisene. Ei pelsjakke kan koste over 15 000 kroner, nesten tre ganger gjennomsnittslønna i området. Bankene gir egne pelsjakkelån.

Gruvedrift Stalin så mulighetene som åpenbarte seg i de mineralrike jordmassene, og sendte tusenvis av politiske fanger til å jobbe som slaver i gruver i Sibir og rundt Ust-Nera-området - der Mynott opplevde «bare» 32 minus. 

En av dem, Mikhail Ivanov, er fortsatt i live, og møter Mynott i Yakutsk.

- Om jeg hentet opp 25 trillebårer fulle av kull, fikk jeg to tallerkener grøt. Orket eller klarte jeg ikke 25, fikk jeg bare én tallerken, husker han.

Gruvedrift er fortsatt hovedleveveien i området, selv om arbeidsforholdene er andre enn før. Mynott besøker blant annet gullgruven Badran.

45 minus Der var det 45 minus.
 
- Det er tørt, så klimaet er bedre enn mange andre steder i Russland. Jeg bare kler på meg, sier en munter Andrei Dubov til BBC. Han er gruvearbeider i Badran-gruven, og sier han har opplevd 63 minusgrader på det verste.

Utfra Mynotts beskrivelse vil man tro at han heller tar noen dager med London-regn framfor et liv i konstant ekstremkulde.

- Det var så kaldt at huden verket etter kun få minutter utendørs. Neseborene mine frøs, det samme gjorde tær og fingre tross tre lag tykke sokker og to par hansker på hendene, rapporterer han.

- Mikrofonkabelen frøs, om jeg prøvde å bøye den ville den knekke.

ÅÅÅÅÅÅ SÅ KALDT: Flyplassene i Europa er i sjokk over at det er snø i desember. BBC reiste til Sibir og møtte en annen virkelighet. Foto: REUTERS/Toby Melville/Scanpix
ÅÅÅÅÅÅ SÅ KALDT: Flyplassene i Europa er i sjokk over at det er snø i desember. BBC reiste til Sibir og møtte en annen virkelighet. Foto: REUTERS/Toby Melville/Scanpix Vis mer

Familien Vadrejev, som møter BBC i Ust-Nera, er likevel ikke i tvil om hva de vil.

- Det tar en evighet å kle på seg her. Men vi er vant til det. Det er her vi hører hjemme.

PS: Det er Vostok i Antarktis som er det aller kaldeste stedet i verden, men der er det ingen fastboende. Der er det målt 89 minusgrader.

KJØLIG: Gradestokken dro seg ned mot 12 minusgrader på formiddagen 1. desember i Oslo. Men det var fortsatt ikke kaldt, skal vi tro beboerne i Sibir. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
KJØLIG: Gradestokken dro seg ned mot 12 minusgrader på formiddagen 1. desember i Oslo. Men det var fortsatt ikke kaldt, skal vi tro beboerne i Sibir. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer